• Lorem ipsum

Vloer met vloerverwarming verven

Het verven van een vloer met vloerverwarming wordt een peulenschil met deze tips.

Een goede voorbehandeling is het halve werk

Een vloer met vloerverwarming verven vraagt voorbereiding. Zit er een oude laag betonverf op de vloer, zult u deze mogelijk moeten verwijderen. Hiervoor kunt afbijtmiddelen gebruiken, maar ook föhnen, branden en schuren zijn methodes. Schuren is doorgaans de veiligste methode. Een betonschuurmachine, te vinden bij verhuurbedrijven zoals Boels en Bo-rent, maakt dit gemakkelijk. Is de oude verflaag weg en de ondergrond opgeschuurd, kunt u een primer aanbrengen om de hechting van de nieuwe verf te verbeteren.

Wij adviseren bij een transparante afwerking Scanofloor Clearprimer voor toepassing op vloeren met vloerverwarming. Bij een dekkende afwerking is Uniprimer geschikt, mits gecombineerd met Colourcoat.


Wat is de juiste vloerverf voor vloerverwarming?

Gewone vloerverf vergeelt snel door schommelingen in temperatuur. Dit is een normaal verschijnsel dat vaak nauwelijks waarneembaar is. Maar het ligt anders bij vloeren met vloerverwarming. De kleurverandering treedt hierbij vrij snel op als u gewone vloerverf gebruikt. Hierdoor kunnen de verwarmingsbuizen als het ware zichtbaar worden door de verflaag heen.

Met de juiste vloerverf voor vloerverwarming voorkomt u dit probleem. Er zijn twee soorten die wij adviseren:

Beide soorten slijtvaste vloerverf gaan jaren mee en vergelen niet. Bij ons koopt u ze tot 40% voordeliger dan elders.


Moet ik de vloerverwarming uitschakel tijdens het verven?

Vloerverf brengt u het best aan op een koele ondergrond. Daarom dient u de vloerverwarming uit te schakelen c.q. op de laagste stand te zetten als u gaat verven. Anders droogt de verf te snel en kan ze snel loslaten. Bent u klaar met verven en is de vloer niet meer vochtig? Dan mag u de verwarming weer inschakelen. Echter: doe dit geleidelijk. Niet ineens naar een hoge stand, maar elke dag een beetje warmer. Zo droogt uw vloer gelijkmatig en hebt u lang plezier van de nieuwe verf!


 

Hoe pak ik vloer met vloerverwarming verven aan?

Het verven van een vloer met vloerverwarming is niet moeilijk en kan door iedereen worden uitgevoerd. In die zin is het een klus als elke andere verfklus. Wel is van belang de juiste vloerverf te gebruiken die warmte bestendig is. Natuurlijk wel de instructies volgen. Zo pakt u het aan.

Vloer met vloerverwarming voorbehandeling

Voor u aan het verven kan beginnen moet u het vochtgehalte testen door een stukje plastic (50x50 cm) op de vloer te plakken met tape aan de randen. Zit er na 24 uur geen condens aan de onderkant van het plastic dan is de vloer voldoende droog om te worden geverfd. Verwijder vuil en vetvlekken met Scanofloor Cleaner. Breng dit aan met een dweil, harde bezem of schrobmachine. Spoel of dweil de vloer een aantal keer goed na met schoon water en laat de vloer drogen. Herhaal de vochttest om te bepalen of de vloer droog is.

Vloer met vloerverwarming schuren

Voor een optimale hechting schuurt u de vloer. De grofheid van de korrel ligt aan het soort ondergrond. Enkele voorbeelden zijn: Beton korrel 100, Egaline korrel 120 of 160, Zandcement korrel 100 / 120, Kunststof en Marmoleum korrel 120, Anhydriet korrel 120 en Gietvloer korrel 180. Plak de plinten af met schilderstape. En heel belangrijk zet vloerverwarming voor, tijdens en een aantal dagen na het aanbrengen uit (of op laagste stand). Hierdoor voorkomt u dat de verf te snel uithardt. 

Vloer met vloerverwarming verven

Afhankelijk van de ondergrond brengt u geen of 1 à 2 lagen primer aan. Een primer werkt als hechtmiddel en verbetert het eindresultaat enorm. Gebruik een kwast voor de moeilijk bereikbare plaatsen (randen, langs verwarmingsbuizen). Werk niet te ver vooruit met de kwast. Zo voorkomt u dat deze delen sneller droog zijn en zichtbaar blijven. Voor de grote oppervlakken gebruikt u een brede (25-30 cm) kortharige vachtroller. Breng de vloerverf aan in de lengterichting van de ruimte en verdeel deze vervolgens in de dwarsrichting. Eindig met een 50cm brede verfroller voor het narollen van de verf in lengterichting zonder druk op de stok uit te oefenen. Zo voorkomt u zichtbare overgangen. U herhaalt deze stap voor de gehele vloer. De laagdikte bepaalt mede de uiteindelijke slijtvastheid van een verf. Let erop dat u het plakband verwijdert voordat de primer is uitgehard.

Vloer met vloerverwarming droogtijd

Na het drogen (ongeveer 12-24 uur) van de primer brengt u de 2 componenten vloerverf op het beton aan. Doe dit binnen 72 uur. Dan hoeft u tussendoor niet te schuren. De droogtijd verschilt per product. Bekijk de technische info voor de exacte droogtijd. De aangebrachte verflaag mag in ieder geval nooit plakkerig aanvoelen voordat deze wordt overgeschilderd. Herhaal deze stap totdat u het aantal aanbevolen lagen heeft aangebracht (2-3 lagen). De meeste 2-componenten vloerverf zijn na een dag beloopbaar maar pas op volle sterkte na 5 tot 7 dagen drogen. Wees voorzichtig met de vloer en dek in deze periode de vloer niet af met zeil of een stucloper!

TIP!

Plaats viltjes onder tafels en stoelen. Dit voorkomt vegen en pootafdrukken. Bij het verven van de betonvloer bepalen zowel de kleur en glansgraad van de verf evenals de gladheid en structuur van het beton de uiteindelijke uitstraling.

 Aanbevolen producten voor het verven van een vloer met vloerverwarming

  • Cleaner (krachtige reinigingsmiddel, vet oplossend, niet milieubelastend, watergedragen) 
  • Clearprimer (transparante 1K primer voor betonlook afwerking)
  • Uniprimer (transparante 2K primer voor dekkende afwerking)
  • Clearcoat 2K  (transparante 2K vloerverf voor betonlook)
  • Colourcoat 2K (dekkende 2K vloerverf, voor vloerverwarming, niet vergelend)

 


 

Heeft u toch nog vragen over vloerverf met vloerverwarming?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!