• Lorem ipsum

Anhydrietvloer verven

Alles wat u wilt weten over een anhydrietvloer verven. Een anhydrietvloer verven is goed te doen en met dit advies en deze vloerverf producten heeft u de beste start. 

Anhydrietvloeren verven ligt misschien niet altijd voor de hand. Een kalkgebonden gietvloer kan immers ook van vloerbedekking, laminaat of vinyl worden voorzien. Maar er zijn goede redenen om een anhydrietvloer te verven. 

Hier leest u alles wat u moet weten over een anhydrietvloer verven. 

 

Wat is een anhydrietvloer?

Een anhydrietvloer wordt ook wel een kalkgebonden gietvloer genoemd. Het is een dekvloer die net als een zandcementvloer op de constructievloer wordt aangebracht. De anhydrietvloer heeft een dikte van 30 tot 50 mm en ziet er wat betonachtig uit, maar is gemaakt op basis van gips, zand en water: anhydriet is een gedehydrateerde gipsvariant.  

Waar zandcement wordt gesmeerd, wordt anhydriet vloeibaar aangebracht. Een bulkwagen of silo pompt het vloeibare gipsmengsel, waar ook zand en water aan zijn toegevoegd, de ruimte in. Binnen wordt het mengsel op de juiste hoogte gebracht (iets wat u het best aan vakmensen overlaat). Met een drijfrei wordt de vloer waterpas. Tijdens het drogen, dat een halve tot een hele week duurt, ontstaat een gladde vloer. Deze is effen, naadloos en nagenoeg krimpvrij. Voor het leggen van anhydrietvloeren neemt u contact op met een vloerenbedrijf.

Anhydriet is zachter dan beton en doorgaans ook minder hard dan zandcement. Na het schuren kan de anhydrietvloer worden afgewerkt met vloerverf. Het is echter ook mogelijk om af te werken met vaste vloerbedekking, laminaat, linoleum of vinyl.

 

Wat zijn de voordelen van een anhydrietvloer?

  • Een anhydrietvloer is bij uitstek geschikt voor grote oppervlakken. Dit soort vloeren kunnen in een hoog tempo worden gemaakt. Er zijn bedrijven die gemakkelijk 1500m2 dekvloer van anhydriet per dag aanleggen.
  • Deze vloeren kom je veel tegen in garages, showrooms, opslagruimtes en bedrijfspanden, maar ook in nieuwbouwwoningen.
  • Anhydrietvloeren staan bekend vanwege hun goede warmtegeleiding. Ze worden dan ook vaak aanbevolen voor ruimtes met vloerverwarming.
  • Anhydriet is duurzaam en geschikt voor talloze afwerkingen.

 

Wat zijn de nadelen van een anhydrietvloer?

  • Anhydriet is minder geschikt voor ruimtes waarin het erg vochtig wordt of waar de vloer zo sterk belast wordt dat ze snel slijt. Zandcement is daar een betere oplossing.
  • Het wordt ook vaak afgeraden om anhydriet te gebruiken in badkamers. Echter, door af te werken met een dampdoorlatende vloerverf kan hier wel een vloeistofdichte toplaag worden verkregen.
  • De kosten per vierkante meter zijn doorgaans wat hoger dan bij zandcement.
  • Waar zandcement ook buiten kan worden gebruikt is anhydriet uitsluitend voor binnen.

 

Beschermt anhydrietvloer verven tegen vocht?

Een bekend probleem van anhydrietvloer is dat ze minder bestand zijn tegen vocht. U komt deze vloeren dan ook weinig tegen in badkamers, toiletten en keukens. Echter, als u een anhydrietvloer verft met vloeistofdichte vloerverf is dit niet langer een probleem. U brengt dan een keiharde beschermlaag aan die voorkomt dat vocht in de vloer dringt.

Met een 2-componenten epoxy coating maakt u de vloer ook nog eens chemisch resistent. Dat is handig in bijvoorbeeld showrooms en opslagruimtes, of elders waar weleens chemische stoffen worden gebruikt. Denk hierbij alleen maar aan de chemische weekmakers in rubberbanden op auto's en fietsen. Vloerverf maakt anhydrietvloeren sterker!

 

Waarom altijd een dampdoorlatende, vloeistofdichte vloerverf?

Anhydrietvloeren hebben een groot nadeel: ze zijn minder geschikt in vochtige ruimtes. Maar met vloeistofdichte verf maakt u wel een toplaag die geen vocht doorlaat. Hebt u dus een anhydrietvloer waar geregeld water op terechtkomt, hoeft dit geen problemen te geven. Gewoon waterbestendige vloerverf gebruiken. Dit heeft als bijkomend voordeel dat u de vloer zorgeloos kunt schoonmaken met een sopje.  Water, zeepsop maar ook chemische stoffen maken geen kans.

 

Hoe moet ik anhydrietvloer verven voorbereiden?

Voordat u gaat verven moet u ervoor zorgen dat de ondergrond optimaal is voorbereid voor de afwerkingslaag. Vloerverf hecht het best op een licht ruwe ondergrond. Het is daarom vaak aanbevolen om de anhydrietvloer na droging op te schuren.

De meeste anhydrietvloeren krijgen namelijk een zogenaamde sinterhuid tijdens het droogproces. Deze moet geschuurd worden. Er zijn echter ook anhydrietsoorten die vanzelf een open structuur hebben die schuren overbodig maakt. Twijfelt u? Bespreek het dan met de leverancier van de vloer.

Wordt gekozen voor schuren is een parketschuurmachine de beste oplossing. Na het schuren en stofvrij maken kunt u een primer aanbrengen. Dit is een hechtmiddel dat doordringt in de ondergrond, stofdeeltjes bindt en een soort kleeflaag met de afwerkingslaag bewerkstelligt.

Er zijn meerdere soorten primers op de markt. Uniprimer is ideaal als basis voor dekkende afwerkingen, Clearprimer is niet vergelend. Clearprimer wordt ook sterk aangeraden bij vloeren met vloerverwarming, juist omdat dit middel niet vergeelt onder invloed van warmte. Ook wanneer u kiest voor een betonlook, is Clearprimer het aanbevolen hechtmiddel.

 

Wat is belangrijk om te onthouden?

  • De vloer moet absolute droog zijn en geen vocht meer bevatten
  • Voordat u aan de slag gaat, moet de vloer eerst schoongemaakt en geschuurd worden. Gebruik een schuurmachine korrel 100 of 120, tenzij de leverancier van uw anhydrietvloer anders adviseert.
  • Het is aangeraden om op nieuwe anhydrietvloeren eerst een primer aan te brengen. Deze werkt als stofbinder en versterkt de hechting van de verflaag.

 

Hoe hou je rekening met vloerverwarming?

Hebt u vloerverwarming? Dat is behaaglijk en comfortabel. Het nadeel van vloerverwarming is dat de buizen in de loop der jaren soms door de vloer heen zichtbaar worden. Ook bij anhydrietvloeren treedt vaak vergeling op, precies daar waar de verwarmingsbuizen lopen. Een coating vermindert de kans daarop aanzienlijk. Daarnaast kan veel lichtinval de kleur van de vloer veranderen. Lees alles over vloer met vloerverwarming verven.

 

Is betonlook mogelijk bij een anhydrietvloer? 

Een betonlook is ook mogelijk. Dit betekent dat de ondergrond zichtbaar blijft. Begin dan met een laag Clearprimer Werk hierna af met twee lagen transparante Clearcoat 2K. Ook dit is mogelijk met vloerverwarming. Zowel Colourcoat als Clearcoat vergelen niet door warmte of overvloedig zonlicht.

 

Kan ik een anhydrietvloer zelf verven? 

Sommige mensen laten zich afschrikken door minder gangbare begrippen als anhydriet, epoxy of polyurethaan. Zulke woorden klinken specialistischer dan beton, zeil of hout. Maar dat wil niet zeggen dat u het verven van anhydrietvloeren moet uitbesteden aan schildersbedrijven. Een anhydrietvloer verven is geen raketwetenschap en doet u gemakkelijk zelf. Volg wel altijd de instructies. Het gaat veelal om 2-componentenverf en deze moet u direct voor gebruik mengen. De datasheets bij de producten vertellen hoe. We hebben ook een uitgebreide handleiding voor het aanbrengen van vloerverf. Het verven zelf doet u met roller en kwast, precies zoals altijd.

 

Is een anhydrietvloer verven gemakkelijk en kostenbesparend?

Vloerbedekking leggen doet u niet elk jaar. De kosten zijn hoog en vervangen is een tijdrovende klus. Het maakt hierbij weinig uit of u hoogpolig tapijt, laminaat of linoleum verkiest. Deze materialen zijn trouwens relatief kwetsbaar. Vloerverf is een aantrekkelijk alternatief. Verf biedt een zeer gunstige verhouding tussen prijs en kwaliteit. Koopt u een vloerverf van hoge kwaliteit, zoals de producten van Scanofloor, kunt u bovendien jaren zorgeloos genieten. De vloer opfrissen met een nieuw verflaagje is relatief simpel. 

 


 

Hoe pak je anhydrietvloer verven aan?

Het verven van een anhydrietvloer is niet moeilijk en kan door iedereen worden uitgevoerd. In die zin is het een klus als elke andere verfbeurt. Natuurlijk wel de instructies volgen. Zo pakt u het aan.

 

Anhydrietvloer voorbehandeling

U zorgt voor een schone, stofvrije, licht opgeschuurde ondergrond. Reinigen doet u met Scanofloor Cleaner. Laat hierna drogen. Voor het schuren gebruikt u een schuurmachine korrel 120. Verwijder alle stof. Is voorbehandeling met een primer nodig (noodzakelijk bij nieuwe vloeren), kies dan een van deze producten. Voor de meeste vloeren is één laag primer voldoende. Een eerder geverfde anhydrietvloer heeft geen primer nodig. Dan volstaat alleen ontvetten en schuren. Voor transparante afwerking gebruikt u Clearprimer en voor dekkende afwerking Scanofloor Uniprimer.


Anhydrietvloer verven

Na de voorbehandeling kunt u afwerken met twee lagen vloerverf. De beste optie is 2 lagen Scanofloor Pre dekverf. Deze verf is het meest damp open. Anhydrietvloer met veel ramen of vloerverwarming? Dan is het aan te raden om ipv 2 lagen maar 1 laag Pre dekverf aan te brengen en de tweede laag met Scanofloor Colourcoat 2K. Colourcoat verkleurd niet bij veel zonlicht of vloerverwarming.

Anhydrietvloer droogtijd

Laat de verf goed drogen. Het is mogelijk om na een dag over de vloer te lopen. Het duurt echter 5 tot 7 dagen voor de vloer volledig belast kan worden. Wees voorzichtig met de vloer en dek in deze periode de vloer niet af met zeil of een stucloper!

TIP!

Een nuttige tip is om de vloerverwarming 24 uur voor het verven uit te zetten. Dit helpt ervoor te zorgen dat de vloer volledig is afgekoeld en klaar is voor het verfproces. Plaats viltjes onder tafels en stoelen. Dit voorkomt vegen en pootafdrukken. 

 



Aanbevolen producten voor het verven van een anhydrietvloer

  • Cleaner (krachtige reinigingsmiddel, vet oplossend, niet milieubelastend, watergedragen) 
  • Clearprimer (transparante 1K primer voor betonlook afwerking)
  • Uniprimer (transparante 2K primer voor dekkende afwerking)
  • Clearcoat 2K  (transparante 2K vloerverf voor betonlook)
  • Pre Dekverf (dekkende 2K vloerverf, autobanden-bestendig)
  • Colourcoat 2K (dekkende 2K vloerverf, voor vloerverwarming, niet vergelend)

 


 

Heeft u toch nog vragen over anhydrietvloer verven?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!