• Lorem ipsum

Kleur en Glans

Kleur en glans van vloerverf spelen een grote rol bij de beleving van de vloer. Hieronder enkele veelgestelde vragen over kleur en glansgraad van vloerverf.

 

In welke kleuren kan ik vloerverf bestellen?

De meeste verfsoorten van Scanofloor kunnen in talloze kleuren worden gemengd. U vindt ze op onze kleurenwaaiers. Wij werken uitsluitend met de kleurcodes van RAL en NCS. Deze zijn wereldwijd erkend en bieden een enorme keuze aan kleuren. In principe is elke kleur mogelijk, behalve bij transparante vloerverf.

 

Kan ik verf in andere kleurcodes dan RAL of NCS bestellen?

Kleurcodes van andere systemen kunnen wij niet verwerken. Hebt u eerder een verf met een kleurcode van een ander systeem gebruikt en zoekt u nu dezelfde kleur bij Scanofloor? Vergelijk dan met onze kleurenwaaiers. Het is vrijwel zeker dat er een corresponderende kleur in RAL en NCS bestaat. RAL en NCS zijn niet voor niets de meestgebruikte kleursystemen ter wereld.

Heel soms is dit niet het geval. Sommige fabrikanten maken uitsluitend verf die in een vaste kleuren wordt geleverd. Het komt voor dat bepaalde pigmenten bij deze soorten niet worden getolereerd vanwege de chemische samenstelling. Maar er is altijd een RAL- of NCS-kleur die er zeer sterk op lijkt.

Als u vloerverf bestelt, komt u haast onvermijdelijk de uitdrukking RAL kleuren tegen. Wat wordt hiermee bedoeld? En waarom moet u een kleur in een nummer uitdrukken als u bestelt? Blauw of rood schrijven is toch gemakkelijker?

Om de laatste vraag meteen te beantwoorden: nee. Een cijfer is gemakkelijker. Maar laten we eerst kijken waar RAL voor staat. RAL is een afkorting van Reichsausschuss für Lieferbedingungen en komt, zoals de naam aangeeft, uit Duitsland. Het is een systeem voor het coderen van kleuren. Het kleursysteem bestaat al sinds 1927 en wordt beheerd door het Deutsches Institut für Gutesicherung und Kennzeichnung.

Kleurcodering is uitgevonden om ervoor te zorgen dat alle verfwinkels exact dezelfde kleuren kunnen leveren. Als u vroeger naar de verfwinkel stapte en “rode verf” bestelde, kreeg u hoogstwaarschijnlijk een andere tint rood dan bij een andere verfwinkel. Mensen beleven kleuren immers subjectief. Wat de ene verfhandelaar rood noemde, was bij de ander donkerrood of lichtrood.

Met de RAL-kleurencodering voorkomen we verwarring. Als u nu RAL 1012 in de ene winkel koopt, krijgt u precies dezelfde citroengele kleur als in de andere. Of dat nu bij een verfhandel in Nederland is, of bij een in Nieuw-Zeeland. Kleurcodes zijn objectief.

Het kleurensysteem is er in drie varianten:

  • RAL Classic, met 210 kleuren. De codes bestaan uit vier cijfers die elk ook een eigen naam hebben. RAL Classic wordt het meest gebruikt en zien we veel in het dagelijks leven; het rood van Nederlandse brandweerwagens is RAL 3000 en heet “signaalrood”, het geel van ambulances is 1016 en heet “zwavelgeel”.
  • RAL Design, met 1688 kleuren. Elke kleurnaam telt zeven cijfers: drie voor de tint, twee voor verzadiging en twee voor intensiteit.
  • RAL Digital, bedoeld voor kleuren die op beeldschermen worden gebruikt. Het is een soort vertaling van RAL Classic en RAL Design naar digitale systemen als RGB en CMYK.

 

Van de verf die Scanofloor Specialist in het assortiment voert, kunt u altijd een RAL-verfkleur vinden. Er is nog een ander “concurrerend” systeem dat NCS heet. Ook hiermee kunnen wij werken. Het zit op een vergelijkbare manier in elkaar en wordt ook wereldwijd gebruikt. Hier zijn de NCS-kleuren.

 

Waarop moet ik letten bij de keuze van de verfkleur?

Met verfkleuren wordt almaar creatiever omgegaan. De laatste jaren zien we steeds vaker bijzondere en leuke trendy vloeren bij zowel particulieren en bedrijven. Er kunnen met sjablonen patronen of logo's worden aangebracht. In sportcentra en bedrijfshallen zien we ook belijningsverf om bepaalde delen van de vloer af te bakenen.

Verfkleuren zijn in de eerste plaats een kwestie van smaak. Wij adviseren zowel te letten op doelmatigheid als sfeer. In een ruimte met weinig lichtinval werken lichtere kleuren meestal het best. In een slaapkamer die rust moet uitstralen, zijn felle kleuren minder geschikt dan rustige pasteltinten.

 

Hoe komt het dat de vloerverf niet goed of nauwelijks dekt?

Een veelvoorkomende klacht is een slecht dekkende vloerverf. Dit komt soms door het gebruik van een goedkope vloerverf die te weinig kleurpigment bevat. Maar dit kan soms ook gebeuren bij een goede kwaliteits vloerverf. Het kan te maken hebben dat er geen of een verkeerde kleur grondverf  is gebruikt. Of door het aanbrengen van een lichte kleur vloerverf op een veel donkere ondergrond.

De Fellere kleuren in rood, oranje en geel zijn bij voorbaat al moeilijk dekkende kleuren door het gebruik van felle/heldere pigmenten op een transparante basis. Dit geldt natuurlijk niet dat alle rode, oranje en gele kleuren slecht dekken tijdens het verven. Deze zijn wat minder fel en op een dekkende (witte)basis. U kunt dit wel voorkomen door gebruik van een juiste kleur grondverf. Of door eerst een andere kleur eronder te verven. Afhankelijk van de uiteindelijk gewenste kleur die je wilt bereiken kiest u voor de juiste grondverf of kleurlaag voor een goed dekkend eindresultaat.


  Gewenste
  kleur
eindresultaat

   Aan te brengen
grondverf
  of kleur laag

  Geel
  Oranje
  Fel Groen
  Fel Rood

-  Wit
  Rood-  Lichtgrijs
  Donkergroen-  Donkergrijs



Hoe herken ik de glansgraad van de verf?

De glansgraad wordt altijd vermeld in de technische info van een product. De glansgraad wordt omschreven met de termen: mat, zijdemat, zijdeglans, halfglans of hoogglans, in volgorde van de hoeveelheid glans. Het begrip wordt gekoppeld aan een getal. Voor mat geldt een getal <15 voor hoogglans geldt >75. De overige glansgraden liggen hier tussenin.

Onze producten zijn altijd in een standaardglansgraad te koop waarvan we weten dat deze het meest populair is. Dit kan bijvoorbeeld mat of zijdeglans zijn. Op aanvraag zijn soms andere glansgraden mogelijk. Dit hangt af van het product en wordt dan vermeld op de productpagina in de webshop. Wilt u een andere glansgraad dan de standaard, vermeld dit dan in het veld met Evt. Opmerkingen.

 

Wat is transparante verf?

Bij elk type vloerverf wordt vermeld of deze in kleur en/of als transparant product leverbaar is. Transparant betekent doorschijnend en kleurloos. Deze toepassing komt steeds vaker voor (denk o.a. aan de ‘betonlook’ dit is een betonvloer afgewerkt met een transparante coating).

Iedere vloerverf wordt uitgeleverd met een bepaalde kleurcode. Wij werken met Scanofloor vloerverf die voornamelijk in RAL vloerverf kleuren of NCS vloerverf kleuren worden geleverd. RAL en NCS kleurcodes zijn internationaal bekend en erkend en bieden beide een enorm aanbod aan kleurencombinaties. Voor u als klant is het vanwege het grote aanbod in kleuren en vanwege de erkenning, raadzaam om met deze kleurenwaaiers te werken.

 


 

Heeft u toch nog vragen?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn op werkdagen tijdens kantooruren bereikbaar via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. U kunt ook uw vraag stellen via Mail of ons Contactformulier. Vragen die via het contactformulier of per email binnenkomen worden doorgaans binnen 24 uur beantwoord. Ons advies verplicht u tot niets!