• Lorem ipsum

Vloertegels verven

Alles wat u wilt weten over een tegelvloer verven. Een tegelvloer verven is zelf te doen en met de juiste vloerverf en advies krijgt u een mooi eindresultaat. Toch is het even opletten, vooral met keramische vloertegels. Een bestaande tegelvloer schilderen gaat niet met elke vloerverf. Dit artikel vertelt welk type verf geschikt is voor de tegels in uw woonkamer of ander ruimte.

Hier leest u alles wat u moet weten over een tegelvloer verven. 

 

 

Moet ik een primer gebruiken voor een tegelvloer verven?

Plavuizen en andere keramische tegels in de woonkamer (maar ook in keukens en gangen) hebben meestal een afsluitende glazuurlaag. Hierdoor zijn ze glad en hard. U hebt daarom een primer nodig die een goede hechting aangaat met gladde oppervlakken. De Tegelprimer van Scanofloor zorgt voor een zeer goede 'kleeflaag' tussen oppervlak en vloerverf.

 

Blijft een vloerverf wel zitten op mijn tegelvloer?

Tegelvloeren zijn glad en hard. Gegarandeerd dat de verflaag op den duur losraakt of gaat schuiven als je geen primer gebruikt. Een primer kan je omschrijven als een hechtmiddel. Het dringt door in de ondergrond en zorgt ervoor dat de verf goed aan de tegels blijft zitten. Er zijn primers voor diverse soorten ondergronden. Voor tegels met een ruw oppervlak is Scanofloor Clearprimer geschikt. Daarnaast hebben we Scanofloor Tegelprimer, speciaal ontwikkeld voor harde geglazuurde tegels.

 

Hoe weet ik of ik poreuze of niet-poreuze tegels heb?

De meeste tegels die binnenshuis worden gebruikt (in woonkamers, keukens) zijn niet-poreus. Bent u er niet zeker van? Doe dan de watertest:

  • Leeg een glaasje water op de vloer.
  • Trekt het water gelijk in de ondergrond (zoals buiten bij stoeptegels tijdens een regenbui), dan is de tegel poreus.
  • Blijft het water erop liggen, dan is de tegel niet-poreus.

 


 

Hoe pak ik een tegelvloer verven aan?

Het wordt over het algemeen aanbevolen om meerdere lagen verf aan te brengen. Dat wil zeggen een laag primer en twee lagen tegelverf (vloerverf voor tegels). Denk altijd bij het schilderen van tegelvloeren aan de juiste voorbereiding. Bij vragen mag u ons altijd bellen. Hier volgen enkele tips voor vloertegels verven.

Tegelvloer voorbehandeling

Voordat u aan de slag gaat is het belangrijk dat de ondergrond schoon en vetvrij is. Ontvet en reinig met Scanofloor Cleaner. Multifunctionele zeep voor het reinigen, ontvetten, desinfecteren en saneren van vloeren en andere ondergronden. Bij onbehandelde vloeren is schuren niet nodig.

Tegelvloer primer

De primer brengt u in minimaal 1 laag aan. Het product geeft een beschermende hechtlaag en werkt tevens als stofbinder voor vloeren. Twee lagen Scanofloor Clearprimer aan brengen (bij sterk poreuze tegels) of max 1 dunne laag Scanofloor Tegelprimer aanbrengen met een doek (bij harde, niet poreuze tegels). Voor zwaar belaste poreuze tegelvloeren is Scanofloor Uniprimer een aanrader.

Tegelvloer transparant verven

Kies dan voor twee lagen Clearcoat. Clearcoat is vloeistofdicht, slijtvast, kleurloos (transparant), hittebestendig en niet vergelend.

 

Tegelvloer dekkend verven

Breng dan twee lagen Scanofloor Colourcoat aan. Deze is leverbaar in alle RAL- en NCS-verfkleuren. Deze verf moet direct voor gebruik worden gemengd en wordt altijd in twee lagen aangebracht. Colourcoat is een coating op basis van polyurethaan, en het resultaat van hoogwaardige technologie. De verf is slijtvast, vergeelt niet door warmte of zonlicht en gaat bij normaal gebruik jarenlang mee.

Tegelvloer droogtijd

De droogtijd verschilt per product. Bekijk de technische info voor de exacte droogtijd. De aangebrachte verflaag mag in ieder geval nooit plakkerig aanvoelen voordat deze wordt overgeschilderd. Herhaal deze stap totdat u het aantal aanbevolen lagen heeft aangebracht (2-3 lagen). De meeste 2-componenten vloerverf zijn na een dag beloopbaar maar pas op volle sterkte na 5 tot 7 dagen drogen. Wees voorzichtig met de vloer en dek in deze periode de vloer niet af met zeil of een stucloper!

TIP!

Breng als extra bescherming nog een laag Clearcoat over uw kleurlaag aan. Deze transparante laag zorgt ervoor dat krassen in de gekleurde laag minder snel zichtbaar zijn. Dit is handig bij vloeren die zwaar belast worden. Ook thuis, waar bijvoorbeeld honden en spelende kinderen een vloer extra kwetsbaar kunnen maken. Plaats viltjes onder tafels en stoelen. Dit voorkomt vegen en pootafdrukken. Bij het verven van de vloer bepalen zowel de kleur en glansgraad van de verf evenals de gladheid en structuur van het beton de uiteindelijke uitstraling.

 Aanbevolen producten voor het verven van een tegelvloer

  • Cleaner (krachtige reinigingsmiddel, vet oplossend, niet milieubelastend, watergedragen) 
  • Tegelprimer (Transparante primer voor geglazuurde tegels, emaille, glad graniet en zelfs glas)
  • Clearprimer (transparante 1K primer voor betonlook afwerking)
  • Uniprimer (transparante 2K primer voor dekkende afwerking)
  • Clearcoat 2K  (transparante 2K vloerverf voor betonlook)
  • Colourcoat 2K (dekkende 2K vloerverf, voor vloerverwarming, niet vergelend)

 


 

Heeft u toch nog vragen over een tegelvloer verven?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!