• Lorem ipsum

Garagevloer verven

Alles wat u wilt weten over een garagevloer verven. Met vloerverf voor uw garagevloer investeert u in de toekomst. Een garagevloer verven is dan meestal belangrijker dan het verven van de muren. Het is een flinke klus maar erg belangrijk. Let wel op: u moet wel de juiste vloerverf kiezen. Anders komt u in de problemen en staat u snel voor hoge kosten.

Hier leest u alles wat u moet weten over een garagevloer verven.

 

Wat is een garagevloer?

Een garagevloer is vaak gewoon een onbehandelde beton- of cementvloer. Op een garagevloer kunnen soms vloeistoffen lekken of olie en chemicaliën die de vloer aantasten. Daarom is het verstandig de vloer goed te beschermen, die verlengt niet alleen de levensduur maar vergemakkelijkt ook het onderhoud van de garagevloer.

 

Wat zijn de voordelen van een garagevloer?

 • Het is vaak een naadloze vloer.
 • Een garagevloer is een stevig en kan veel gewicht dragen.
 • Met de juiste afwerking is een slijtvast en kan hij prima tegen een stootje.
 • Een garagevloer is goed bestand tegen vocht en vuil, mits goed afgewerkt gemakkelijk schoon te houden.
 • De vloer heeft nauwelijks onderhoud nodig.

 

Wat zijn de nadelen van een garagevloer?

 • Een garagevloer is onbehandeld niet vloeistofdicht en blijft vaak stof afgeven.
 • Garagevloer moet goed worden afgewerkt want je krijgt te maken met olie en allerlei soorten chemicaliën die de vloer kunnen aantasten.
 • Indien er voertuigen met banden geplaatst gaan worden moet de garagevloer afgewerkt worden met een autoband bestendige vloerverf.

 

Kan ik elke willekeurige vloerverf voor mijn gagarevloer gebruiken?

Wie voor gangbare, goedkope vloerverf kiest staat haast vanzelf snel voor hoge kosten. Normale vloerverf die niet uit twee componenten bestaan, zijn niet bestand tegen weekmakers. Weekmakers zijn chemische stoffen die kunststof flexibel houden. Ze zijn essentieel voor autobanden. Weekmakers zijn er in vele soorten. Ze zijn schadelijk voor het milieu. Ze tasten de vloer aan van parkeergarages, zorgen voor strepen die niet te verwijderen zijn, en lossen de verf op, tenzij u kwaliteitsverf van twee componenten gebruikt.

De verfkeuze wordt dus sterk bepaald door de ondergrond. Maar ook de belasting van de vloer is enorm belangrijk. Wordt de garage gebruikt voor het parkeren van gemotoriseerde voertuigen zoals o.a. auto's, motoren en zelfs fietsen? Of is het een hobbyruimte of berging? In het laatste geval speelt een rol of er geen chemische producten worden gebruikt of opgeslagen. In het eerste geval is dat zelfs een zekerheid, want rubberbanden bevatten weekmakers. Dat zijn chemische stoffen die simpele vloerverf oplossen. Ook de intensiteit van het gebruik van de garagevloer is iets om bij stil te staan. In een ruimte die (semi-)professioneel wordt gebruikt, is de belasting doorgaans veel hoger en de slijtage sterker.
In veel gevallen is een 2-componenten garagevloer verf de beste oplossing. Deze is chemisch resistent, vloeistofdicht en brengt een keiharde toplaag. Perfect bestand tegen zware belasting!

 

Is de ondergrond en conditie van de garagevloer belangrijk?

Voor de optimale hechting van vloerverf is de ondergrond van essentieel belang. De meeste garagevloeren zijn van beton. U hebt dan betonverf nodig. Hoe u te werk gaat, wordt daarbij ook bepaald door de vraag of het om nieuw, onbehandeld dan wel eerder geverfd beton gaat. Bij nieuwe vloeren raden we altijd een primer (voorbehandelmiddel) aan. Dit is middel dat u op de vloer aanbrengt om de hechting met de eindlaag te verbeteren.

Bij eerder geverfde garagevloeren is het nuttig om de staat van de ondergrond onder de loep te nemen. Zijn er beschadigingen? U moet de vloer altijd repareren voordat u gaat verven. Dit betekent dat u een reparatiemiddel op uw boodschappenlijstje moet zetten. Kies bij voorkeur voor een plamuurmiddel uit het assortiment van een verfmerk. U bent dan verzekerd van een product dat matcht met vloerverf.

 

Moet ik rekeninghouden met mechanische belasting van een garagevloer?

De garagevloer wordt mechanisch zwaarder belast dan bijvoorbeeld de vloer in uw slaapkamer. Bij mechanische belasting moet u denken aan de belasting op de vloer door o.a. klussen, sleutelen, het rijden met auto’s of vorkheftrucks. Wilt u lang plezier hebben van uw garagevloer dan kunt u het beste een 2-componenten verf gebruiken. Een 2-componenten verf is beter bestand tegen slijtage dan een 1-component verf. 

 

Moet de garagevloer altijd chemische resistent zijn?

Als u de garagevloer gebruikt voor het plaasten van een auto of motor is het van belang dat uw vloerverf chemisch resistent is. De auto kan bijvoorbeeld vloeistoffen lekken zoals oliën, vetten en oplosmiddelen, dan is het belangrijk dat de garageverf hiertegen bestand is (chemisch resistent). Of een verf chemisch resistent is kunt u lezen in de “technische info” of bij de omschrijving van een product. Ook hierbij geldt dat een 2-componenten verf beter bestand is tegen chemische stoffen en huishoudelijke middelen dan een 1-component verf. In garages wordt daarom vaak 2-componenten verf toegepast. 

 

Waarom is een vloeistofdichte garagevloer verstandig?

Een vloeistofdichte garagevloer is handig bij het reinigen. Water komt niet in de ondergrond en de vloer is gemakkelijk af te nemen. Daarnaast is een vloeistofdichte vloerverf milieuvriendelijker dan een verf die vloeistoffen doorlaat. Vervuilende stoffen komen zo in het milieu. De vloerverf van Scanofloor (zowel polyurethaan als epoxy) is vloeistofdicht en bij uitstek geschikt voor het vloeistofdicht afwerken van uw garage. 

 

Is een dampdoorlatende voor garagevloer verven noodzakelijk?

Is uw garagevloer onverwarmd en ligt uw vloer dicht bij het grondniveau dan is het raadzaam om een dampdoorlatende vloerverf te gebruiken. Een dampdoorlatende vloerverf (vaak 2-componenten epoxy) voorkomt dat waterdamp opgesloten raakt in de vloer. Zou u uw koude vloer afsluiten met een niet dampdoorlatende verf dan ontstaan er blazen in verf. Dit is een veel voorkomend probleem bij garagevloeren. Heeft u een vochtige koude vloer en is de omgevingstemperatuur relatief warm, gebruik dan een dampdoorlatende vloerverf.

 

Belijningsverf bij professioneel gebruik?

Na de voorbehandeling werkt u de vloer af met twee lagen garagevloerverf. Hierbij volgt u de instructies op de verpakking. Daar vindt u ook gegevens over droogtijd en laagdikte.

Belijningsverf kan een handige aanvulling zijn als uw garage professioneel wordt gebruikt of wanneer ordening om andere reden wenselijk is. Denk maar eens aan een parkeergarage onder een appartementsgebouw. Met belijningsverf kunt u snel een eenvoudig parkeervakken, rijroutes en bewaarplaatsen markeren. Scanofloor heeft ook belijningsverf in het assortiment.

 


 

Hoe pak ik garagevloer verven aan?

Het verven van een garagevloer is niet moeilijk en kan door iedereen worden uitgevoerd mits je wel de instructies volgt. In zekere zin is het een klus als elke andere verfklus. Zo pakt u het aan:

Garagevloer voorbehandeling

Voor u aan het verven kan beginnen moet een nieuw gestorte betonvloer 4 tot 8 weken drogen. U kunt het vochtgehalte testen door een stukje plastic (50x50 cm) op de vloer te plakken met tape aan de randen. Zit er na 24 uur geen condens aan de onderkant van het plastic dan is de vloer voldoende droog om te worden geverfd. Voor een reeds behandelde garagevloer is het belangrijk dat deze goed schoon en vetvrij is. Ontvet en reinig met Scanofloor Cleaner. Multifunctionele zeep voor het reinigen, ontvetten, desinfecteren en saneren van vloeren en andere ondergronden. Dit reinigingsmiddel brengt u aan met een dweil, harde bezem of schrobmachine. Spoel de vloer een aantal keer goed na met water. Het vocht verwijdert u met een waterstofzuiger. Laat de vloer drogen. Herhaal de vochttest om te bepalen of de vloer voldoende droog is.

Garagevloer schuren

Voor een optimale hechting met de verf schuurt u de garagevloer met een beton (parket)schuurmachine korrel 80 - 100. Betonschuurmachines zijn te huur bij bouwmarkten en verhuurbedrijven als Boels en Bo-rent. Opgelet: hebt u een anhydrietvloer, cementdekvloer of egalinevloer in plaats van ruw beton, gebruik dan geen diamant- of betonschuurmachine, maar een gewone (parket)schuurmachine met een fijne korrel (120). 

Garagevloer primer

Anders schuurt u het oppervlak kapot. Zet vloerverwarming voor, tijdens en een aantal dagen na het aanbrengen uit (of op laagste stand). Hierdoor voorkomt u dat de verf te snel uithardt. Voor een onbehandelde garagevloer brengt u eerst 1 of 2 lagen primer aan. Een primer werkt als hechtmiddel en verbetert het eindresultaat enorm. Gebruik een kwast voor de moeilijk bereikbare plaatsen (randen en hoeken). Werk niet te ver vooruit met de kwast. Zo voorkomt u dat deze delen sneller droog zijn en zichtbaar blijven. Voor de grote oppervlakken gebruikt u een brede (25-30 cm) kortharige vachtroller. Breng de vloerverf aan in de lengterichting van de ruimte en verdeel deze vervolgens in de dwarsrichting. Eindig met het uitrollen van de verf in lengterichting zonder druk op de stok uit te oefenen. Zo voorkomt u zichtbare overgangen. U herhaalt deze stap voor de gehele vloer. Let erop dat u het plakband verwijdert voordat de primer is uitgehard.

Garagevloer verven

Na het drogen (ongeveer 12-24 uur) van de primer brengt u de 2 componenten vloerverf op het beton aan. Doe dit binnen 72 uur. Dan hoeft u tussendoor niet te schuren. De droogtijd verschilt per primer en vloerverf. Een dag wachten is altijd goed. Wilt u sneller overschilderen? Bekijk de technische info voor de exacte droogtijd. De aangebrachte verflaag mag in ieder geval nooit plakkerig aanvoelen voordat deze wordt overgeschilderd. Herhaal deze stap totdat u het aantal aanbevolen lagen heeft aangebracht (2-3 lagen). 

Garagevloer droogtijd

De droogtijd verschilt per product. Bekijk de technische info voor de exacte droogtijd. De aangebrachte verflaag mag in ieder geval nooit plakkerig aanvoelen voordat deze wordt overgeschilderd. Herhaal deze stap totdat u het aantal aanbevolen lagen heeft aangebracht (2-3 lagen). Bij het verven van de garagevloer bepalen zowel de kleur en glansgraad van de verf evenals de gladheid en structuur van het beton de uiteindelijke uitstraling. De meeste 2-componenten vloerverf zijn na een dag beloopbaar maar pas op volle sterkte na 5 tot 7 dagen drogen. Wees voorzichtig met de vloer en dek in deze periode de vloer niet af met zeil of een stucloper!

Garagevloer belijningsverf

Gaat u een garagevloer verven, dan is er nog een verftype dat niet mag ontbreken: belijningsverf. Uit onderzoek blijkt dat vluchtwegen in Nederlandse parkeergarages vaak slecht zijn aangewezen. Belijningsverf is hierbij een grote hulp. Door duidelijke belijning op de vloer van een parkeergarage kan niet alleen het verkeer in goede banen worden geleid, maar vindt ook de wandelende gebruiker sneller de weg. Een vluchtroute is dan snel gevonden. Uiteraard brengt u zo ook gemakkelijk parkeervakken en aanduidingen voor rijrichtingen aan.

TIP!

Plaats viltjes onder tafels en stoelen. Dit voorkomt vegen en pootafdrukken. Bij het verven van de vloer bepalen zowel de kleur en glansgraad van de verf evenals de gladheid en structuur van het beton de uiteindelijke uitstraling.

 Aanbevolen producten voor het verven van een garagevloer

 • Epoxy Plamuur 2K (krimpvrije 2-componenten plamuur voor het repareren van scheuren en gaten)
 • Cleaner (krachtige reinigingsmiddel, vet oplossend, niet milieubelastend, watergedragen) 
 • Uniprimer (transparante 2K primer voor dekkende afwerking)
 • Pre Dekverf (dekkende 2K vloerverf, autobanden-bestendig)

 


 

Heeft u toch nog vragen over garagevloer verven?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!