klantenservice

Egalinevloer verven voor een duurzaam en waterdicht resultaat

Egalinevloer verven voor een duurzaam en waterdicht resultaat

Hebt u een egalinevloer? Ga deze dan zeker verven. Het is de beste manier om een vloer van egaline waterdicht en duurzaam te maken.

Een egalinevloer is een vloer die met egaline egaal is gemaakt. De ondergrond is vaak beton, maar met de juiste egaline zijn ook houten vloeren te egaliseren.

Vloer egaliseren: zo gaat het

Egaline bestaat uit meerdere componenten waaronder cement en kunsthars. Het wordt in bouwmarkten verkocht in zakken. De inhoud moet worden verdund. Het eindresultaat is haast zo dun als water. Dit zorgt ervoor dat het zich goed kan verdelen over de vloer. Dit gebeurt met behulp van een speciale spatel. Meestal neemt de egaline bovenlaag een dikte van 1 tot 6 mm aan.

Het egaliseren kan door vloerspecialisten worden uitgevoerd. Die kunnen dit op een secure en efficiënte manier. Hebt u weinig ervaring of bent u geen groot doe-het-zelver, raden we zeker aan deze klus uit te besteden.

Het uitharden kan een maand duren, maar gaat meestal sneller. Reken op 1 mm per dag, dus een laag van 5 mm heeft zo'n vijf dagen nodig. Er bestaat ook egaline met een droogtijdversneller. Dan kan een vloer soms al na acht uur droog zijn.

Verf voor egalinevloeren

Is de egaline eenmaal droog en hard, is het tijd om te verven. Maak de vloer eerst stof- en vetvrij. Daarna is het zaak om het oppervlak licht op te schuren. Doe dit met korrel 80 of korrel 120 voor het beste resultaat. Ook egaline moet dus geschuurd worden om de primer goed te laten hechten.

Zoals bij andere vloertypen begint u met het aanbrengen van een primer. Dit is een grondverf die de onderlaag beschermt tegen vocht. Ook verbetert een primer de hechting met de toplaag. Wij adviseren Uniprimer, een veelzijdige primer voor nagenoeg alle vloersoorten.

Bij de afwerking kunt u kiezen tussen:

  • Pre Dekverf (standaard vloerverf van hoge kwaliteit, alle kleuren leverbaar)
  • Colourcoat (niet vergelend, alle kleuren leverbaar)
  • Clearcoat (transparante afwerking, voor betonlook)

Breng altijd twee lagen van deze verf aan. Dit ziet er beter uit en verhoogt de duurzaamheid.

De combinatie van Uniprimer met een van de andere verven wordt overigens ook veel toegepast op gestucte wanden. Handig om te weten als u met nieuwbouw of renovatie bezig bent!

Alle Scanofloor verf is te bestellen in onze webshop.