• Lorem ipsum

egalinevloer verven

Wilt u uw egalinevloer verven? Op deze pagina kunt u lezen hoe u uw egalinevloer met de juiste vloerverf de beste bescherming geeft.

Een egalinevloer is met een product dat egaline heet egaal is gemaakt. De ondergrond is vaak beton, maar met de juiste egaline zijn alle soorten vloeren te egaliseren, zelfs houten. Een nadeel van egaline is dat je er alles op ziet. Een druppeltje gemorste koffie blijft zichtbaar. Niet alleen is dit lelijk maar vocht, vet en vuil kunnen ook de kwaliteit aantasten. Een onbehandelde egalinevloer kan dus nooit de eindvloer worden.

Hier leest u alles wat u moet weten over een egalinevloer verven. 

 

Wat is een egalinevloer?

Een egalinevloer is een dunne egalisatielaag van kunsthars en cement die over een ondervloer wordt aangebracht. Het materiaal vloeit over de vloer heen, zelfnivellerend genoemd. Een egalinevloer dient dus alleen om de ondergrond te egaliseren en zo onstaat er een nieuwe afwerkvloer. Egaline wordt na het aanbrengen hard en hecht zich vast aan de ondergrond. Het laagje egaline maakt de ondergrond op die manier heel vlak en glad, zodat deze daarna afgewerkt kan worden met vloerverf of andere vloerbedekking. 

 

Wat zijn de voordelen van een egalinevloer?

 • Een egalinevloer is egaal en vlak, de vloer zal dus mooi recht liggen.
 • Er zijn geen oneffenheden meer zichtbaar op de ondergrond.
 • Een egalinevloer zorgt voor een perfecte hechting van de ondervloer, ook trekt de gaten en scheuren glad.


Wat zijn de nadelen van een egalinevloer?

 • Een egalinevloer kan door de samenstelling en het drogingsproces scheurtjes ontstaan.
 • Bij een egalinevloer kan zich vlekvorming voordoen die blijven ook zichtbaar blijven na de afwerking met een coating.
 • Het in gebruik nemen van een egaliseervloer is niet mogelijk zonder geschikte eindafwerking.
 • Zonder afwerklaag trek gemorste koffie of thee gewoon de vloer in en blijvend zichtbaar.


Moet je een egalinevloer afwerken?

Het afwerken van een egalinevloer is essentieel voor bescherming tegen slijtage en vlekken, het creëren van een esthetisch aantrekkelijke uitstraling, vergemakkelijking van het onderhoud en het verbeteren van de veiligheid door anti-slip eigenschappen. Een afwerkingslaag beschermt de vloer, verlengt de levensduur, vereenvoudigt het schoonmaken en biedt extra veiligheid.

Een gladde en afgesloten vloerafwerking maakt het reinigen eenvoudiger, omdat vuil en vloeistoffen niet in de poriën van de egaline kunnen doordringen. Hierdoor kunnen vuil en vlekken gemakkelijker worden verwijderd, waardoor de vloer er langer schoon en fris uitziet.

 

Moet ik mijn egalinevloer schuren?

Het schuren van een egalinevloer is essentieel om een glad en egaal oppervlak te creëren voordat de vloer wordt afgewerkt. Dit doe je met een fijne korrel die de vloer niet beschadigt maar wel matteert. Egaline kan oneffenheden, hoogteverschillen en ruwe plekken bevatten die het uiteindelijke resultaat negatief kunnen beïnvloeden. Door te schuren met korrel 120 of 160 worden deze onregelmatigheden verwijderd, waardoor een vlak en glad oppervlak ontstaat. Zodra het oppervlak er enigszins mat of dof gaat uitzien, heb je meestal voldoende geschuurd. Dit zorgt niet alleen voor een betere hechting van de afwerklagen maar voorkomt ook dat de oneffenheden door de afwerking heen minder zichtbaar worden. 

 


 

Hoe pak ik een egalinevloer verven aan?

Is de egaline eenmaal droog en hard, is het tijd om te verven. Het verven van een egalinevloer is niet moeilijk en kan door iedereen worden uitgevoerd. In die zin is het een klus als elke andere verfklus. Natuurlijk moet u wel de instructies volgen. Zo pakt u het aan.

Egalinevloer voorbehandeling

Maak de vloer eerst stof- en vetvrij. Daarna is het zaak om het oppervlak licht op te schuren. Doe dit met korrel 120 of korrel 160 voor het beste resultaat. Ook egaline moet dus geschuurd worden om de primer goed te laten hechten. Zodra het oppervlak er enigszins mat of dof gaat uitzien, heb je meestal voldoende geschuurd. 

Egalinevloer verven

Na het drogen (ongeveer 12-24 uur) van de primer brengt u de 2 componenten vloerverf op het egalinevloer aan. Doe dit binnen 72 uur. Dan hoeft u tussendoor niet te schuren. Gaat u de vloer dekkend afwerken, kies dan Scanofloor Uniprimer. Wilt u de vloer transparant afwerken (betonlook), kies dan Scanofloor Clearprimer. Voor de afwerking hebt u de keus uit de volgende producten (afhankelijk van uw wensen). Gaat u een egalinevloer verven in een ruimte met veel lichtinval en/of vloerverwarming, kiest dan voor Scanofloor Colourcoat 2K. Voor een transparante toplaag (betonlook of extra bescherming voor de kleurlaag), verft u met Scanofloor Clearcoat. In koude, donkere ruimtes zoals kelders, garages en magazijnen kunt u dekkend afwerken met Scanofloor Pre dekverf.

Egalinevloer droogtijd

De droogtijd verschilt per primer of vloerverf. Een dag wachten is altijd goed met uitzondering van Tegelprimer. De aangebrachte verflaag mag in ieder geval nooit plakkerig aanvoelen voordat deze wordt overgeschilderd. Herhaal deze stap totdat u het aantal aanbevolen lagen heeft aangebracht (2-3 lagen). De meeste 2-componenten vloerverf zijn na een dag beloopbaar maar pas op volle sterkte na 5 tot 7 dagen drogen. Wees dus voorzichtig met de vloer en dek in deze periode de vloer NIET af met zeil of een stucloper!

TIP!

Plaats viltjes onder tafels en stoelen. Dit voorkomt vegen en pootafdrukken. Bij het verven van de vloer bepalen zowel de kleur en glansgraad van de verf evenals de gladheid en structuur van het beton de uiteindelijke uitstraling.

 Aanbevolen producten voor het verven van een egalinevloer

 • Cleaner (krachtige reinigingsmiddel, vet oplossend, niet milieubelastend, watergedragen) 
 • Clearprimer (transparante 1K primer voor betonlook afwerking)
 • Uniprimer (transparante 2K primer voor dekkende afwerking)
 • Clearcoat 2K  (transparante 2K vloerverf voor betonlook)
 • Pre Dekverf (dekkende 2K vloerverf, autobanden-bestendig)
 • Colourcoat 2K (dekkende 2K vloerverf, voor vloerverwarming, niet vergelend)

 


Heeft u toch nog vragen over egalinevloer verven?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!