• Lorem ipsum

balkonvloer verven

Alles wat u wilt weten over balkonvloer verven. Een balkonvloer verven kunt u zelf en met dit advies en juiste vloerverf bereikt u een prachtig eindresultaat.

Balkons staan bloot aan weer en wind. Vloerverf van hoge kwaliteit beschermt daartegen, houdt uw balkon mooi en veilig. Hier leest u alles wat u moet weten over balkonvloeren verven buiten.

Hier leest u alles wat u moet weten over een balkonvloer verven. 


Wat is een balkonvloer?

Een balkonvloer is een open uitbouw van een gebouw., vaak ter verlenging van de huiskamer. Het balkon is altijd aan minimaal één zijde open en bevindt zich op een verdieping van een gebouw en ter beveiliging voorzien van een balustrade of hekwerk. 


Wat zijn de voordelen van een balkonvloer?

 • Een betonvloer is volledig naadloos wat de kans vuil in voegen of naden voorkomt.
 • Waardestijging van je huis of appartement.
 • Vrije uitzicht.
 • Vluchtweg bij een noodgeval.
 • Contact met buiten.
 • Vaak meer daglicht.
 • Soms met een extra glazen wand meer als verlening van de woonkamer.


Wat zijn de nadelen van een balkonvloer?

 • Beton is de levenloze, grijswitte kleur.
 • Heeft onderhoud nodig.
 • Verschillen in temperatuur, regen en vocht vormen bedreigingen voor onbeschermd beton. Dit kan tot betonrot leiden en de constructie aantasten.
 • Water kan de metalen constructie die het beton samenbindt doen roesten. Hierdoor zet het beton uit en ontstaan scheuren. Het balkon verzwakt, de veiligheid gaat omlaag.
 • Een betonvloer heeft wel een vloerverf laag nodig voor bescherming tegen vocht en vuil daardoor verminderd de kans op betonrot.
 • Geschuif met tuinmeubels kan de vloer beschadigen.


Hoe kan ik het beste mijn balkonvloer verven?

Is uw balkon nog onbehandeld dan raden we een primer aan: een hechtmiddel dat de definitieve verflaag beter doet hechten. In totaal moet u drie lagen verf aanbrengen: een laag primer en twee lagen balkonverf (vloerverf voor balkons). Zo bent u zeker van een goede bescherming. De verf die wij aanbevelen bestaat uit twee componenten die direct voor gebruik gemengd moeten worden. Dit doet u met een boormachine met een spindel.


Moet ik Antislip voor balkonvloer verven gebruiken?

Wordt uw balkon erg glad door regen of vocht, dan is het verstandig een antsliplaag aan te brengen. Die brengt u aan in combinatie met vloerverf. U werkt nog steeds met drie lagen: een laag primer en twee lagen betonverf. U kunt in de middelste laag antslipkorrels toevoegen. Dit zijn speciaal hiervoor bedoelde korrels die in elke speciaalzaak zijn te verkrijgen. Dit geeft een ruwer oppervlak. De vloer zal dus niet meer zo glad worden tijdens een regenbui. Let wel op welke korrelgrootte u gebruikt. Vraag advies bij twijfel.


Is balkonvloer verven moeilijk?

Een balkon verven kan iedereen. Denk wel aan een goede voorbereiding. Plan de verfbeurt goed. Kies een dag met rustig, droog weer. Niet te warm. Houd rekening met droogtijden waardoor de totale klus over twee dagen verspreid wordt.

 


 

Hoe pak ik balkonvloer verven aan?

Het verven van een balkonvloer is niet moeilijk en kan door iedereen worden uitgevoerd. In die zin is het een klus als elke andere verfklus. Natuurlijk wel de instructies volgen. Zo pakt u het aan.

Balkonvloer voorbehandeling

Voor u aan het verven kan beginnen moet een nieuw gestorte balkonvloer 4 tot 8 weken drogen. U kunt het vochtgehalte testen door een stukje plastic (50x50 cm) op de vloer te plakken met tape aan de randen. Zit er na 24 uur geen condens aan de onderkant van het plastic dan is de vloer voldoende droog om te worden geverfd. Heeft uw balkonvloer vetvlekken dan kunt u deze verwijderen met Scanofloor Cleaner. Dit reinigingsmiddel brengt u aan met een dweil, bezem of schrobmachine. Spoel de vloer een aantal keer goed na met water. Het vocht verwijdert u met een waterstofzuiger. Laat de vloer drogen. Herhaal de vochttest om te bepalen of de vloer voldoende droog is.

Balkonvloer schuren

Voor een optimale hechting met de verf schuurt u de balkonvloer met een beton (parket)schuurmachine korrel 80 - 100. Betonschuurmachines zijn te huur bij bouwmarkten en verhuurbedrijven als Boels en Bo-rent. 

Balkonvloer primer

Is uw balkonvloer onbehandeld dan brengt u eerst 1 of 2 lagen primer aan. Een primer werkt als hechtmiddel en verbetert het eindresultaat enorm. Gebruik een kwast voor de moeilijk bereikbare plaatsen (randen, langs verwarmingsbuizen). Werk niet te ver vooruit met de kwast. Zo voorkomt u dat deze delen sneller droog zijn en zichtbaar blijven. Voor de grote oppervlakken gebruikt u een brede (25-30 cm) kortharige vachtroller. Bevestig de vachtroller op een telescoopsteel of (bezem)stok. 

Balkonvloer verven

Na het drogen (ongeveer 12-24 uur) van de primer brengt u de 2 componenten vloerverf op het balkon aan. Doe dit binnen 72 uur. Dan hoeft u tussendoor niet te schuren. Breng het in de lengterichting van de ruimte aan en verdeel deze vervolgens in de dwarsrichting. Eindig met het uitrollen van de verf in lengterichting zonder druk op de stok uit te oefenen. Zo voorkomt u zichtbare overgangen. U herhaalt deze stap voor het gehele balkon. De laagdikte bepaalt mede de uiteindelijke slijtvastheid van een verf. Let erop dat u het plakband verwijdert voordat de primer en/of vloerverf is uitgehard.

Balkonvloer droogtijd

De droogtijd verschilt per primer en vloerverf. De aangebrachte verflaag mag in ieder geval nooit plakkerig aanvoelen voordat deze wordt overgeschilderd. Herhaal deze stap totdat u het aantal aanbevolen lagen heeft aangebracht (2-3 lagen). De meeste 2-componenten vloerverf zijn na een dag beloopbaar maar pas op volle sterkte na 5 tot 7 dagen drogen. Wees voorzichtig met de vloer en dek in deze periode de vloer niet af met zeil of een stucloper! Is uw balkonvloer te glad kunt u er ook voor kiezen een antislip laag aan te brengen. Doe dit in de voorlaatste kleurlaag. 

TIP!

Plaats viltjes onder tafels en stoelen. Dit voorkomt vegen en pootafdrukken. Bij het verven van de vloer bepalen zowel de kleur en glansgraad van de verf evenals de gladheid en structuur van het beton de uiteindelijke uitstraling. Let wel op de zogenaamde potlife van de verf. Dit is de tijd dat u de verf kunt gebruiken als de twee componenten zijn samengemengd. Het is goed om te berekenen hoeveel u moet schilderen en de tijd die u hiervoor hebt. Meer informatie hierover vindt u terug op de verpakking of bijgesloten informatie van de pot.

 Aanbevolen producten voor het verven van een balkonvloer

 • Epoxy Plamuur 2K (krimpvrije 2-componenten plamuur voor het repareren van scheuren en gaten)
 • Cleaner (krachtige reinigingsmiddel, vet oplossend, niet milieubelastend, watergedragen) 
 • Clearprimer (transparante 1K primer voor betonlook afwerking)
 • Uniprimer (transparante 2K primer voor dekkende afwerking)
 • Clearcoat 2K  (transparante 2K vloerverf voor betonlook)
 • Colourcoat 2K (dekkende 2K vloerverf, voor vloerverwarming, niet vergelend)

 


 

Heeft u nog vragen over balkonvloer verven?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!