• Lorem ipsum

Linoleumvloer verven

Alles wat u wilt weten over een linoleumvloer verven. Ja, dat kan. En met onderstaande tips wordt het een peulenschil. U zult versteld staan van het resultaat. De vloer gaat er niet alleen als nieuw uitzien, maar zal ook veel beter tegen een stootje kunnen.

Hier leest u alles wat u moet weten over een linoleumvloer verven. 

 

Is linoleum overschilderbaar?

Het is zeker mogelijk om een Linoleumvloer te schilderen. Maar de werkwijze is bepalend voor het eindresultaat en dit vereist zorgvuldige stappen. U heeft hiervoor de juiste schoonmaakmiddelen nodig en de juiste verf. Gebruikt u verf die niet geschikt is voor linoleum dan zal deze niet hechten en bladert de verf er weer af. Controleert u de vloer voordat u tot besluit overgaat om de vloer te verven. Zijn er grotere scheuren en oneffenheden in de vloer dan is het verstandig dit eerst te repareren. Is de vloer al eerder geschilderd en is de verf nog intact dan kan deze gewoon na schoonmaken en schuren overgeschilderd worden.

 

Kan ik gelijk beginnen met linoleumvloer verven?

Voor een optimale hechting van vloerverf is het belangrijk dat u de vloer grondig ontvet. Linoleum vloeren worden vaak onderhouden met was. Deze waslaag is een vettige substantie waarop verf slecht blijft zitten. Daarnaast bevat linoleum lijnzaadolie, bedoeld om linoleum flexibel te houden. Ook dit is erg vet. Door het ontvetten van de vloer met een krachtige reiniger zal de waslaag oplossen en de toplaag verschralen. Voordat u gaat ontvetten dweilt u de vloer met Scanofloor Kunststofstripper verdund met water. U laat het verdunde middel enkele minuten intrekken en dweilt vervolgens een aantal keer na met koud leidingwater. Mocht de vloer nog vet aanvoelen, herhaalt u de behandeling. Het overtollige water kunt u ook opzuigen met een waterstofzuiger.

 

Kun je linoleum schuren?

Ja u kunt linoleum schuren maar het is niet altijd nodig. Wilt u lichte krassen of slijtsporen verwijderen dan kan schuren hierbij helpen. De meest gebruikte korrel voor het schuren van een linoleumvloer is korrel 120. Heeft u te maken met een linoleumvloer die niet behandeld is geweest en gaat u de vloer verven dan is het belangrijk dat voor het schuren deze eerst wordt schoongemaakt met een speciale stripper. Hierdoor wordt de waslaag verwijderd en kan de vloer geschilderd worden. U kunt ook gebruik maken van een schuurmachine.

Let op: deze voorbereiding is vooral belangrijk als u van plan bent om de vloer te verven. Het zorgt ervoor dat de verf beter hecht en dat de vloer er langer mooi uitziet. Als je geen verf wilt aanbrengen, kan het schuren van linoleum alleen nut hebben voor het verwijderen van krassen en oneffenheden.

 

Moet ik een linoleum vloer eerst schuren voor het verven?

Het is belangrijk eerst te licht schuren (matteren) van het linoleum. Dit zorgt ervoor dat de vloerverf beter hecht. Zo hebt u langer plezier van uw vloer. Voor het matteren gebruikt u een schuurmachine met korrel 120. Het stof verwijdert u met een stofzuiger of door de vloer opnieuw te dweilen. 

 

Hoe kan ik het beste linoleum ontvetten en schoonmaken?

Wil je linoleum schoonmaken of marmoleum schoonmaken? Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, verwijzen ze naar hetzelfde type vloer. Linoleum vloeren, ook wel marmoleum genoemd, zijn duurzaam, hygiënisch en gemakkelijk te onderhouden. Om ze echter op de beste manier schoon te maken, is het belangrijk om de juiste schoonmaakmethoden en -middelen te gebruiken. Wilt u gewoon de vloer schoon maken zonder verder te behandelen dan kunt u een neutraal schoonmaakmiddelgebruiken. Let op dat als u een te agressief schoonmaakmiddel gebruikt u de waslaag verwijderd. Gaat u de vloer verven dan is het juist de bedoeling dat die waslaag verwijderd wordt voordat u gaat schilderen. Gebruik hiervoor dan een speciale Kunststofstripper, deze is verkrijgbaar in onze webshop.

 

Welke verf moet ik gebruiken voor het verven van linoleum?

Een linoleumvloer heeft van nature een zekere mate van flexibiliteit. Het is essentieel om rekening te houden met deze eigenschap om scheurvorming en loslaten van de verf te voorkomen. Hierbij is het van groot belang dat de vloerverf die je gebruikt dezelfde flexibiliteit heeft als de ondergrond zelf. In dit opzicht heeft Scanofloor een innovatieve oplossing ontwikkeld: de Scanofloor Kunststofcoat, een speciale 2-componentenvloerverf die specifiek is ontworpen voor flexibele ondergronden zoals linoleum en marmoleum. Een belangrijk kenmerk van deze vloerverf is dat het vloeistofdicht is. Dit betekent dat de vloer bestand is tegen morsen en gemorste vloeistoffen, wat vooral handig is in ruimtes zoals keukens en badkamers. Daarnaast is de vloer eenvoudig te onderhouden, waardoor het schoonhouden van de vloer een relatief eenvoudige taak wordt.

 

Hoe kan ik een linoleum vloer verven?

Een linoleumvloer verven met een 2-componenten vloerverf kunt u in veel opzichten vergelijken met het verven van een deur of ander schilderwerk. Na het mengen van de componenten giet u de vloerverf in de breedte uit over de vloer. U verdeelt de verf gelijkmatig met een 25 cm brede, kortharige 2-componentenvachtroller en rolt deze na met een bredere (30-50 cm) vachtroller. Het gelijkmatig verdelen en het narollen zijn belangrijk voor een naadloos resultaat.

De derde factor is snelheid. Door snel te werken (nat in nat) zal de verf beter vloeien in de aangrenzende vlakken waardoor zichtbare verdikkingen en overgangen worden voorkomen. Houd verder voor het verkrijgen van de juiste laagdikte (en daarmee de optimale sterkte van de vloerverf), het opgegeven rendement van de coating aan. Voor Scanofloor Kunststofcoat is dit 6,7 tot 8,3 m2 schilderen per kg per laag.

 


 

Hoe pak ik linoleumvloer verven aan?

Het verven van een linoleumvloer is niet moeilijk en kan door iedereen worden uitgevoerd. In die zin is het een klus als elke andere verfklus. Natuurlijk moet u wel de instructies volgen. Zo pakt u het aan.

Linoleumvloer voorbehandeling

Linoleumvloeren kunnen erg vet zijn. Verf hecht slecht op vet, wat op den duur grote problemen geeft. Ontvetten is dan ook van groot belang. U doet dit met Scanofloor Kunststofstripper, een reinigingsmiddel dat speciaal is ontwikkeld als voorbehandeling voor kunststof.

Linoleumvloer schuren

Na het schoonmaken is het zaak het linoleum op te schuren. Dit kan met een schuurmachine. Korrel 180 geeft vaak een goed resultaat. Tijdens het schuren sluit u ramen en deuren. Nadien moet u goed stofzuigen.

Linoleumvloer verven

Hierna kunt Kunststofcoat aanbrengen. Breng altijd minimaal twee lagen aan.

 

Droogtijd van Linoleumvloer

De droogtijd van vloerverf is verschillend per product. De meeste 2-componenten vloerverf is na een dag beloopbaar maar pas op volle sterkte na 5 tot 7 dagen drogen. Wees voorzichtig met de vloer en dek in deze periode de vloer niet af met zeil of een stucloper!

TIP!

Een nuttige tip is om de vloerverwarming 24 uur voor het verven uit te zetten. Dit helpt ervoor te zorgen dat de vloer volledig is afgekoeld en klaar is voor het verfproces. Plaats viltjes onder tafels en stoelen. Dit voorkomt vegen en pootafdrukken.

 Aanbevolen producten voor het verven van een linoleumvloer

  • Kunststofstripper (Sterk ontvettende reiniger voor het ontvetten (strippen) kunststofvloeren) 
  • Kunststofcoat (dekkende 2K vloerverf voor kunststofvloeren)

 


 

Heeft u toch nog vragen over linoleumvloer verven?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!