• Lorem ipsum

 pvc-vloer verven

Alles wat u wilt weten over een pvc vloeren verven. Een pvc vloer verven geeft nieuw leven aan uw vloer. Maar welke vloerverf gebruikt u het best? Scanofloor heeft een unieke verf ontwikkeld voor vloeren van kunststof als pvc.

Hier leest u alles wat u moet weten over een pvc vloer verven. 

 

Wat is een pvc vloer?

De afkorting pvc staat voor polyvinylchloride. Het is een sterke kunststof die voor van alles wordt gebruikt: pvc vloeren, maar ook auto onderdelen, medische producten, deuren, ramen en buizen van pvc. Er bestaan namelijk vele soorten kunststof. PVC is daar één van, en tevens een kunststofsoort die het meest gebruikt wordt voor vloeren.

PVC is gemakkelijk te bewerken en de grondstoffen kosten weinig. Vloeren van pvc hebben de naam zeer slijtvast te zijn. Ze zijn bovendien voordelig in aanschaf en heel stabiel. De zachtere onderlaag zorgt voor een verend effect. In de praktijk worden begrippen als vinylvloeren en pvc vloeren vaak door elkaar gebruikt.

 

Wat zijn de voordelen van een pvc vloer?

 • PVC is dun materiaal en daardoor uitstekend te combineren met een vloerverwarming. De vloer geleidt de warmte goed en houdt weinig warmte tegen zodat u optimaal kunt genieten en niet veel hoeft te stoken.
 • Een groot voordeel van pvc is dat het een ontzettend stille vloer is. 
 • Het kan goed tegen vocht en kan daarom ook geplaatst worden in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, wc of keuken.
 • PVC is een erg sterk en slijtvast materiaal. 
 • De vloeren zijn moeilijk van echt te onderscheiden.
 • Een pvc vloer is zeer onderhoudsvriendelijk waardoor u bijna niet naar uw vloer hoeft om te kijken.

 

Wat zijn de nadelen van een pvc vloer?

 • PVC kan niet zomaar over een oude vloer gelegd kan worden. De ondergrond dient glad en egaal te zijn, zonder oneffenheden. 
 • Combinatie van pvc en rubber gaan niet goed samen. Denk bijvoorbeeld aan stoel- en tafelpoten die gemaakt zijn van dit materiaal. Door gebruik kan verkleuring in de vloer optreden.

 

Moet je een pvc vloer schuren?

U kunt uw vloer prima zelf schuren met de hand of met een machine. Het is juist aan te raden om de pvc vloer lichtjes op te schuren voor een betere hechting van de vloerverf. Vergeet niet om de vloer eerst grondig te ontvetten en te ontdoen van eventuele waslagen voordat u gaat schuren, gebruik hiervoor Kunststofstripper. Voor het schuren gebruik schuurpapier met korrel 240. Let erop dat u niet te hard schuurt om beschadiging van de vloer te voorkomen. Begin met het controleren van de vloer op eventuele beschadigingen, zoals scheuren of gaten. Indien nodig kunt u deze repareren met behulp van Epoxy Plamuur 2K

 

Kan ik elk type pvc vloer verven?

Ja, u kunt de meeste soorten PVC vloeren verven, inclusief vinyl en linoleum mist u het juiste product gebruikt. Het is echter essentieel om ervoor te zorgen dat de vloer in goede staat is en goed is voorbereid voordat je gaat verven. Met Scanofloor Kunststofcoat (een speciale 2-componenten vloerverf op basis van polyurethaan) kunt u de vloer een nieuwe uitstraling geven. Gewone vloerverf hecht moeilijk op pvc, maar Scanofloor Kunststofcoat biedt goede hechting en dekking. Het verven van een pvc vloer zal tevens extra bescherming bieden tegen slijtage en stoten. Bij een geverfde pvc vloer blijft de structuur van de vloer zichtbaar, alleen krijgt alles dezelfde effen kleur. Het resultaat ziet er fris en als nieuw uit.

 

Hoe lang duurt het voordat de verf droog is?

Kunststofcoat is na ca. 2 uur stofdroog bij een temperatuur 20°C en licht belastbaar na 24 uur (20°C). Maar pas volledig belastbaar na 7 dagen. Deze tijden zijn echter wel onder de meest ideale omstandigheden en kunnen dus in uw situatie afwijken. Ons advies is vaak om 1 laag per dag aan te brengen dan zit u altijd goed. En na de laatste laag de vloer 7 dagen met rust te laten om de vloerverf goed door te laten doorharden.

 

Zal de verf na verloop van tijd afbladderen?

Als de vloer goed is voorbereid en het juiste type verf is gebruikt, zou de verf goed moeten hechten en voor een langdurige afwerking moeten zorgen. Zwaar belopen plaatsen of slecht onderhoud kunnen echter na verloop van tijd tot slijtage leiden.

 

Kun je een pvc vloer lichter maken?

Als u uw pvc vloer lichter wilt maken, is dit mogelijk met de juiste vloerverf. Met een dekkende verf heeft u de mogelijkheid om alle RAL en NCS kleuren te laten mengen, waardoor u de vrijheid hebt om de gewenste kleur te kiezen. Het gebruik van een dekkende verf biedt u verschillende voordelen:

 • Allereerst zorgt het voor een egale en dekkende kleur op uw pvc vloer. Dit betekent dat eventuele vlekken, patronen of kleurverschillen op de vloer bedekt zullen worden, waardoor uw vloer weer een frisse uitstraling krijgt.
 • Daarnaast biedt een dekkende verf duurzaamheid en bescherming voor uw vloer. Het vormt een beschermende laag die de PVC vloer beschermt tegen dagelijkse slijtage, krassen en vlekken. Hierdoor kunt u langer genieten van een mooie en goed onderhouden vloer.

 

Heeft een pvc vloer onderhoud nodig?

Ja, een pvc vloer heeft onderhoud nodig. Hoewel pvc bekend staat als een duurzaam en onderhoudsvriendelijk materiaal, vereist het nog steeds enige vorm van onderhoud om de levensduur en het uiterlijk van de vloer te behouden. Het onderhoud van een pvc vloer omvat meestal regelmatige reiniging en preventieve maatregelen. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Dagelijkse reiniging: Veeg de vloer regelmatig schoon met een zachte bezem of stofzuiger om stof, vuil en zand te verwijderen. Dit helpt krassen en slijtage te voorkomen.
 • Vlekken verwijderen: Reinig gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk om vlekken te voorkomen. Gebruik een mild schoonmaakmiddel dat geschikt is voor pvc vloeren en vermijd agressieve chemicaliën die de vloer kunnen beschadigen.

 


 

Hoe pak ik pvc vloer verven aan?

Het verven van een pvc vloer is niet moeilijk en kan door iedereen worden uitgevoerd. In die zin is het een klus als elke andere verfklus. Natuurlijk moet u wel de instructies volgen. Het is essentieel om het oppervlak goed voor te bereiden voor een gladde en duurzame afwerking. Zo pakt u het aan.

PVC vloer voorbehandeling

Voordat u gaat verven moet u de waslaag verwijderen en het oppervlak ontvetten met Kunststofstripper en schrob het oppervlak met een zachte borstel of dweil. Spoel de vloer af met schoon water en laat hem volledig drogen. Dit is heel belangrijk voor een goede hechting. Kunststofstripper wordt verdund aangebracht met water. Hierna nog eens naspoelen met zuiver water. Gebruik schilderstape om de plinten, muren en andere plekken die u niet wilt verven te beschermen. Dit zorgt voor strakke lijnen en voorkomt per ongeluk verfspatten of druppels.

PVC vloer schuren

Gebruik schuurpapier of een schuurblok om de PVC vloer licht op te schuren. Dit zorgt voor een ruwere textuur, waardoor de verf beter hecht. Zorg ervoor dat je niet te hard drukt of agressief schuurt, want je wilt de vloer niet beschadigen. Voor het schuren gebruik schuurpapier met korrel 240. 

PVC vloer verven

Aanbevolen product is de Kunststofcoat. Deze bestaat uit twee gestapelde blikken (verf plus verharder). Meng de twee componenten goed met boormachine en verfmixer ca. 3 min op een lage toerental. Het mengen doet u direct voor gebruik, want u hebt u een uur de tijd om de vloerverf aan te brengen voordat deze uitgehard is. Dit vraagt dus enige planning. Breng de eerste laag verf aan en begin rond de randen van de kamer met een verfkwast. Breng vervolgens met een roller de eerste laag verf aan op het resterende vloeroppervlak. Werk in kleine delen, beweeg van de ene kant van de kamer naar de andere, en zorg voor een natte rand om zichtbare kwast- of rolsporen te voorkomen. We adviseren altijd minimaal twee lagen dekkende Kunststofcoat aan te brengen. Laat de verf een rust rusten voor de volgende laag. Voor optimale bescherming kunt u er eventueel een transparante toplaag overheen zetten.

PVC vloer droogtijd

De vloer is na een dag beloopbaar. Wacht hierna nog enkele dagen met het schuiven van meubels. Maximaal belasten kan na zeven dagen. Scanofloor Kunststofcoat is in alle denkbare kleuren verkrijgbaar. U kunt deze vloerverf ook gebruiken voor laminaat en linoleum. Wees voorzichtig met de vloer en dek in deze periode de vloer niet af met zeil of een stucloper!

OPGEPAST!

Gaat u een oude pvc- of vinylvloer verven, is het theoretisch mogelijk dat er asbest onder zit. Dit is niet schadelijk zolang er niet in de vloer wordt gesneden. Gaat u echter een deel weghalen, moet u dit laten doen door een erkend bedrijf voor asbestverwijdering. Een nuttige tip is om de vloerverwarming 24 uur voor het verven uit te zetten. Dit helpt ervoor te zorgen dat de vloer volledig is afgekoeld en klaar is voor het verfproces. Plaats viltjes onder tafels en stoelen. Dit voorkomt vegen en pootafdrukken. 

 Aanbevolen producten voor het verven van een pvc vloer

 • Epoxy Plamuur 2K (krimpvrije 2-componenten plamuur voor het repareren van scheuren en gaten)
 • Kunststofstripper (Sterk ontvettende reiniger voor het ontvetten (strippen) kunststofvloeren) 
 • Kunststofcoat (dekkende 2K vloerverf voor kunststofvloeren)

 


 

Heeft u toch nog vragen over pvc vloer verven?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!