• Lorem ipsum

Nieuwbouwvloer verven

Alles wat u wilt weten over nieuwbouw vloer verven. Nieuwbouw vloer verven is goed te doen met de juiste vloerverf en advies krijgt u een mooi eindresultaat. Het is een prima alternatief voor het leggen van vloerbedekking. Je kunt het helemaal aanpassen aan je eigen voorkeuren. Vloercoatings zijn flexibel en betaalbaar. En het enige wat je nodig hebt zijn de juiste vloerverf voor nieuwbouw. En mocht het resultaat tegenvallen, kun je alsnog laminaat, tegels, vaste vloerbedekking of iets anders leggen.

Hier leest u alles wat u moet weten over een nieuwbouw vloer verven.

 

Wat is een nieuwbouw vloer?

In de meeste nieuwbouw treffen we tegenwoordig een cementdekvloer (ook bekend als zandcement) of anhydrietvloer aan. Op het eerste gezicht lijken die op beton. Veel mensen spreken dan ook van een betonvloer als ze een cementdek- of anhydrietvloer bedoelen.

Beide vloertypes zijn heel goed te behandelen met verven. Toch merken we dat huiseigenaren hier verschillende adviezen over krijgen. Zo horen ze vaak dat je de vloer met egaline moet behandelen voordat je ze kan schilderen. Een nieuwbouwvloer egaliseren met egaline is echter alleen nodig wanneer ze ook werkelijk oneffenheden vertoont. Wij zien dat dit in de praktijk lang niet altijd het geval is.

 


 

Hoe pak ik nieuwbouw vloer verven aan?

Het aanbrengen van een vloerverf is niet moeilijk. Bijna al onze klanten doen het zelf. Wat je echter niet mag vergeten, is schuren. Voordat je de primer aanbrengt, moet elke vloer worden opgeruwd. Voor zachtere vloertypes zoals cementdekvloeren en anhydriet zijn korrel 80 tot 120 geschikt. Schuren van dit soort vloeren doe je met een parketschuurmachine. Gebruik geen diamantschuurmachine: die is alleen voor écht beton.

Wij adviseren de volgende producten voor nieuwbouwvloeren als zandcement-, egaline-, cementdek- en anhydrietvloeren.

Nieuwbouw vloer voorbehandeling

Voor u aan het verven kan beginnen moet een nieuw gestorte nieuwbouw vloer 4 tot 8 weken drogen. U kunt het vochtgehalte testen door een stukje plastic (50x50 cm) op de vloer te plakken met tape aan de randen. Zit er na 24 uur geen condens aan de onderkant van het plastic dan is de vloer voldoende droog om te worden geverfd. Heeft uw vloer vetvlekken dan kunt u deze verwijderen met Scanofloor Cleaner. Dit reinigingsmiddel brengt u aan met een dweil, harde bezem of schrobmachine. Spoel de vloer een aantal keer goed na met water. Het vocht verwijdert u met een waterstofzuiger. Laat de vloer drogen. Herhaal de vochttest om te bepalen of de vloer voldoende droog is. Plak de plinten af met schilderstape en zet vloerverwarming voor, tijdens en een aantal dagen na het aanbrengen uit (of op laagste stand). Hierdoor voorkomt u dat de verf te snel uithardt. 

Nieuwbouw vloer schuren

 Voor een optimale hechting met de verf schuurt u de nieuwbouw vloer met een beton (parket)schuurmachine korrel 80 - 120. Betonschuurmachines zijn te huur bij bouwmarkten en verhuurbedrijven. Opgelet: hebt u een anhydrietvloer, cementdekvloer of egalinevloer in plaats van ruw beton, gebruik dan geen diamant- of betonschuurmachine, maar een gewone (parket)schuurmachine met een fijne korrel (120). Anders schuurt u het oppervlak kapot.

Nieuwbouw vloer verven

Is uw nieuwbouw vloer onbehandeld dan brengt u eerst 1 of 2 lagen primer aan. Een primer werkt als hechtmiddel en verbetert het eindresultaat enorm. Gebruik een kwast voor de moeilijk bereikbare plaatsen (randen, langs verwarmingsbuizen). Werk niet te ver vooruit met de kwast. Zo voorkomt u dat deze delen sneller droog zijn en zichtbaar blijven. Voor de grote oppervlakken gebruikt u een brede (25-30 cm) kortharige vachtroller. Bevestig de vachtroller op een telescoopsteel of stok. Breng de vloerverf aan in de lengterichting van de ruimte en verdeel deze vervolgens in de dwarsrichting. Eindig met het uitrollen van de verf in lengterichting zonder druk op de stok uit te oefenen. Zo voorkomt u zichtbare overgangen. U herhaalt deze stap voor de gehele vloer. 

Let erop dat u het plakband verwijdert voordat de primer is uitgehard.

Nieuwbouw vloer droogtijd

Na het drogen (ongeveer 12-24 uur) van de primer brengt u de 2 componenten vloerverf op het beton aan. Doe dit binnen 72 uur. Dan hoeft u tussendoor niet te schuren. De droogtijd verschilt per primer en vloerverf. Een dag wachten is altijd goed. De aangebrachte verflaag mag in ieder geval nooit plakkerig aanvoelen voordat deze wordt overgeschilderd. Herhaal deze stap totdat u het aantal aanbevolen lagen heeft aangebracht (2-3 lagen). De meeste 2-componenten vloerverf zijn na een dag beloopbaar maar pas op volle sterkte na 5 tot 7 dagen drogen. Wees voorzichtig met de vloer en dek in deze periode de vloer niet af met zeil of een stucloper!

TIP!

Plaats viltjes onder tafels en stoelen. Dit voorkomt vegen en pootafdrukken. Bij het verven van de betonvloer bepalen zowel de kleur en glansgraad van de verf evenals de gladheid en structuur van het beton de uiteindelijke uitstraling.

 Aanbevolen producten voor het verven van een nieuwbouw vloer

  • Cleaner (krachtige reinigingsmiddel, vet oplossend, niet milieubelastend, watergedragen) 
  • Clearprimer (transparante 1K primer voor betonlook afwerking)
  • Uniprimer (transparante 2K primer voor dekkende afwerking)
  • Clearcoat 2K  (transparante 2K vloerverf voor betonlook)
  • Colourcoat 2K (dekkende 2K vloerverf, voor vloerverwarming, niet vergelend)

 


 

Heeft u toch nog vragen over nieuwbouw vloer verven?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!