• Lorem ipsum

Laminaatvloer verven

Alles wat u wilt weten over een laminaatvloer verven. U wilt uw laminaatvloer verven? Goed idee. Met deze tips boekt u snel een topresultaat.

Hier leest u alles wat u moet weten over een laminaatvloer verven. 

 

Wat is een laminaatvloer?

Laminaat is een veelgebruikt vloermateriaal dat bestaat uit verschillende lagen. Het wordt vaak gebruikt als alternatief voor houten vloeren vanwege de duurzaamheid, veelzijdigheid en betaalbaarheid. De bovenste laag van laminaat bestaat uit een slijtvaste melaminehars die beschermt tegen krassen en vlekken. Daaronder bevindt zich een fotoprint van hout, steen of een ander decoratief patroon. Het wordt samengeperst met vezelplaten en een onderlaag om stabiliteit en vochtbestendigheid te bieden. 

 

Wat zijn de voordelen van laminaat?

  • Een laminaatvloer is  zeer duurzaam en bestand tegen krassen, slijtage en vlekken. 
  • Relatief eenvoudig te installeren, zelfs voor doe-het-zelvers. Ze kunnen zwevend worden gelegd zonder lijm, wat tijd en kosten bespaart.
  • Laminaatvloer is verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen, patronen en kleuren, waaronder houtnerf, steen en tegeldesigns. 
  • Gemakkelijk in onderhoud. 

 

Wat zijn de nadelen van laminaat?

  • Een laminaatvloer is gevoelig voor vocht en kan beschadigd raken door langdurige blootstelling aan water.
  • Als een laminaatplank beschadigd raakt, kan deze niet eenvoudig worden gerepareerd.

 

Kun je een laminaatvloer verven?

Het verven van een laminaatvloer is geen probleem al zijn er wel een aantal aandachtspunten. Als eerste heeft de vloer een kunststof afwerklaag, een gewone houtverf zal dus niet hechten dus de juiste verf vinden is dus belangrijk, een primer is niet nodig. Een ander aandachtspunt is dat de vloer heel goed schoon moet zijn, er zijn hier prima schoonmaakmiddelen voor te krijgen. Niet alle laminaatvloeren zijn geschikt om geschilderd te worden. De toplaag van de vloer moet helemaal in orde zijn, zijn er beschadigingen in de toplaag van de vloer dan zullen deze ook zichtbaar zijn als de vloer geschilderd is. Neem contact met ons op over de juiste verf, het juiste schoonmaakmiddel en de juiste werkwijze. Een grondige voorbereiding en het juiste materiaal zijn cruciaal voor een mooi resultaat.

 

Kan ik laminaatvloer verven met gewone houtverf?

Laminaat is een apart materiaal. Het ziet eruit als hout, maar het is het niet. De bovenlaag van laminaat bestaat uit kunststof. Voor de verf is dit belangrijk. Het heeft geen zin om houtverf op laminaat te smeren. Het blijft wel even zitten, maar gaat snel problemen geven.

Voor een meer duurzame oplossing kiest u een dekkende Kunststofverf. Deze is krasvast en slijtvast. Heel belangrijk, want over laminaat wordt veel gelopen en er worden meubels over geschoven. Scanofloor Kunststofcoat is een speciale vloerverf voor kunststof zoals laminaat. 

 

Kan betonverf op laminaat?

Het is niet aan te bevelen om betonverf te gebruiken op laminaat. Doordat de bovenste laag van laminaat van kunststof is zal de betonverf niet goed hechten op het oppervlak. Ook het aanbrengen van een primer zal hierbij niet helpen. Wilt u toch graag uw laminaat vloer schilderen of een andere kleur geven dan zijn hiervoor speciale coatings verkrijgbaar. Deze coatings zijn specifiek ontworpen om aan de eigenschappen van laminaat te voldoen en bieden doorgaans een betere hechting en duurzaamheid dan bijvoorbeeld betonverf of houtverf. Neem contact met ons op voor de juiste producten.

 

Welke verf moet ik gebruiken op laminaat?

Een verf die vaak wordt aanbevolen voor het verven van een laminaat vloer is de Scanofloor Kunststofcoat. Deze verf is speciaal ontworpen voor kunststof oppervlakken. Gebruikt u niet een verf die geschikt is voor kunststof oppervlakken dan zal de verf niet goed hechten op het oppervlak en zal deze snel eraf bladeren. Zorg ervoor dat de vloer goed schoon is voordat u met de klus begint. U kunt hiervoor de Scanofloor Kunststofstripper gebruiken.

 

Kun je laminaat een andere kleur geven?

Met behulp van de juiste producten kunt u laminaat een andere kleur geven. De verf die wordt gebruikt voor het verven van laminaat kan in vele kleuren gemengd worden. U moet wel weten dat de vloer dan een effen afwerking krijgt en dat die kleur wel moet passen bij de rest van het interieur en meubels. De meeste verven zijn te mengen in RAL en NCS kleuren. Bovendien zijn de verven te mengen in verschillende glansgraden. Laat u dus van tevoren goed informeren over de mogelijkheden en schilder in het begin misschien een klein oppervlak om te zien of u tevreden bent over de kleur. Zo niet dan is het altijd mogelijk om het weer over te schilderen.

 

Kan ik laminaat whitewashen?

Whitewashing is een techniek waarbij een dunne laag witte verf of beits wordt aangebracht op het oppervlak van het materiaal om een lichtgebleekte uitstraling te creëren. Bij laminaat zijn er echter enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden. De meest optimale verf die u kunt gebruiken op een laminaatvloer is een verf die geschikt is voor een kunststof ondergrond. Deze is hier speciaal voor ontworpen. Deze verf kan in vele kleuren gemengd worden bijvoorbeeld RAL en NCS kleuren. Brengt u deze kleuren aan dan zal de verf een egale nieuwe dekkende kleur aan het oppervlak geven. Een whitewash effect is dus moeilijk te creëren. Het gebruik van een typische whitewash verf zoals een houtverf zal niet hechten op een kunststof ondergrond en is niet aan te raden. Het is dus niet aan te raden om een laminaatvloer te whitewashen, echter het aanbrengen van een nieuwe effen dekkende kleur is met de juiste verf geen probleem.

 

Kun je laminaat schuren?

Nee laminaat kan niet geschuurd worden. De reden hiervoor is dat laminaat eigenlijk helemaal geen hout is. Laminaat is een samenstelling van verschillende soorten materiaal en is opgebouwd in verschillende lagen. De onderste lagen zijn van hout gemaakt en de toplaag is gemaakt van kunststof. Gaat u de toplaag schuren dan zal deze stuk gaan en is niet meer te herstellen. Parket daarentegen is wel gemakkelijk te schuren omdat dit echt hout is. Dit wordt wel vaker gedaan en geeft de vloer weer een mooi uiterlijk. Wilt u uw laminaat dus een andere kleur hebben, dan kunt u het beste de vloer schoonmaken en verven.

 

Hoe lang moet je het laten uitharden?

Scanofloor Kunststofcoat is na 12 uur beloopbaar, na 14 uur licht belastbaar. We adviseren vaak 1 laag per dag aan te brengen zit je altijd goed. Daarna wel even te wachten met het plaatsen en schuiven van zwaar meubilair. Coating voor kunststof hecht optimaal na vijf dagen en is na zeven dagen volledig uitgehard. Dit zijn algemene richtlijnen, gebaseerd op een kamertemperatuur van 20 graden. Is het kouder, duurt het uitharden langer. Is het warmer, gaat het wat sneller.

 


 

Hoe pak ik laminaatvloer verven aan?

Het verven van een laminaatvloer is niet moeilijk en kan door iedereen worden uitgevoerd. In die zin is het een klus als elke andere verfklus. Natuurlijk moet u wel de instructies volgen. Zo pakt u het aan.

Laminaatvloer voorbehandeling

Brengt u dekkende laminaatverf aan zoals Kunststofcoat, is vooraf goed reinigen erg belangrijk. Laminaatvloeren kunnen erg vet zijn. Verf hecht slecht op vet, wat op den duur grote problemen geeft. Ontvetten is dan ook van groot belang. U doet dit met Scanofloor Kunststofstripper, een reinigingsmiddel dat speciaal is ontwikkeld als voorbehandeling voor kunststof.

Laminaatvloer verven

Hierna kunt Scaofloor Kunststofcoat aanbrengen. Breng altijd minimaal twee lagen aan. Let op de droogtijd: 24 uur tussen beide lagen is een goede richtlijn. acht u met de tweede laag langer dan 72 uur, moet u het licht schuren.

Laminaatvloer droogtijd

De droogtijd van kunststofcoat is meestal na een dag beloopbaar maar pas op volle sterkte na 5 tot 7 dagen drogen. Wees voorzichtig met de vloer en dek in deze periode de vloer niet af met zeil of een stucloper!

TIP!

Een nuttige tip is om de vloerverwarming 24 uur voor het verven uit te zetten. Dit helpt ervoor te zorgen dat de vloer volledig is afgekoeld en klaar is voor het verfproces. Plaats viltjes onder tafels en stoelen. Dit voorkomt vegen en pootafdrukken. 

 Aanbevolen producten voor het verven van een laminaatvloer

  • Kunststofstripper (Sterk ontvettende reiniger voor het ontvetten (strippen) kunststofvloeren) 
  • Kunststofcoat (dekkende 2K vloerverf voor kunststofvloeren)


 

Heeft u toch nog vragen over laminaatvloer verven?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!