• Lorem ipsum

Cementdekvloer verf

Alles wat u wilt weten over cementdekvloer verven. Cementdekvloer verven is het van belang om te weten of er leidingen door de vloer lopen. Onderstaand artikel geeft advies.

Belangrijk, want een cementdekvloer onbehandeld laten is geen optie. Zelfs het minste vuil blijft op onbehandeld zandcement zichtbaar en vocht kan een dergelijke vloer lelijk beschadigen. Maar welke vloerverf moet u gebruiken?

Hier leest u alles wat u moet weten over een cementdekvloer verven. 

 

Wat is een cementdekvloer?

Een cementdekvloer bestaat uit diverse materialen, waarbij de juiste verhouding van cement en zand voor de kwaliteit zorgt. Het verschil tussen een betonvloer en een cementdekvloer is dat de betonvloer een dragende functie heeft. Vloeren van zandcement zien we juist bovenop een niet egale, onderliggende dragende vloer. Cementdekvloeren zijn heel geschikt voor het wegwerken van leidingen. Zowel waterleidingen als buizen voor vloerverwarming laten zich goed verstoppen in vloeren van zandcement. We komen zulke vloeren tegen in zowel nieuwbouw als gerenoveerde panden.

 

Wat zijn de voordelen van een cementdekvloer?

 • Het kan zeer goed onder afschot gelegd worden, zoals bijvoorbeeld nodig in een badkamer waar het water moet aflopen. Dit kan niet met een gietvloer.
 • Zeer geschikt als ondergrond voor de eindvloer zoals tegels, pvc of kunststof.
 • Geschikt te gebruiken in vochtige ruimtes, zoals een badkamer.

Wat zijn de nadelen van een cementdekvloer?

 • Het is minder elastisch dus het scheurt sneller
 • Het moet met de hand gesmeerd worden en dit is arbeidsintensief en zwaar werk
 • Het is arbeidsintensief en brengt dus meer kosten met zich mee
 • De droogtijd is veel langer dan bij een gietvloer.
 • Zandcementdekvloeren zijn dikker dan gietvloeren
 • Het is minder sterk dan een gietvloer.
 • Het geleidt de warmte van de vloerverwarming minder goed dan een anhydrietvloer of cementgebonden gietvloer

 

Moet ik een cementdekvloer schuren?

Als je hebt besloten om de cementdekvloer als de uiteindelijke vloerafwerking te gebruiken in bijvoorbeeld je badkamer, (bij)keuken, woonkamer, kantoor, werkruimte of garage, is het een goed idee om de dekvloer te schuren. Cementdekvloeren kunnen onregelmatigheden vertonen. Door de vloer te schuren, maak je het oppervlak helemaal glad. Dit is zeker aan te raden als u betonverf aan gaat brengen op de vloer.

 

Heeft een cementdekvloer een primer nodig?

Een primer kan de hechting tussen de cementdekvloer en de daaropvolgende afwerkingslaag verbeteren. Dit kan vooral belangrijk zijn als de cementdekvloer een glad oppervlak heeft of als er specifieke hechtingsproblemen worden verwacht. Een primer helpt ook bij stofvermindering. Een cementdekvloer kan stoffig zijn, en een primer kan daarbij helpen om dit stof te verminderen en het oppervlak gladder te maken. Dit zal de kwaliteit van de uiteindelijke afwerking verbeteren. Een primer moet altijd afgewerkt worden met een betonverf. Een goede combinatie van de juiste producten is belangrijk, de primer en de uiteindelijke betonverf moeten goed met elkaar kunnen hechten. Bovendien is de juiste voorbereiding van de ondergrond cruciaal voor een optimaal eindresultaat.

 

Welke vloerverf moet ik voor cementdekvloer kiezen?

Vaak zien we dat voor cementdekvloeren dezelfde vloerverf wordt gebruikt als voor betonvloeren. Dit is op zich prima, maar het is wel van belang om te weten of er leidingen of buizen door de vloer lopen. Met name de buizen van de vloerverwarming kunnen op den duur zichtbaar worden als de verkeerde producten worden gebruikt. De warmte van de buizen veroorzaakt dan een zekere vergeling. Vooral bij lichte kleuren is dit niet mooi.

Daarom adviseren we niet-vergelende verf als u vloerverwarming hebt. Deze is iets duurder dan standaardbetonverf, maar verhindert een ontsierde vloer en vervroegd opnieuw schilderen. Zo verdient u de extra kosten vanzelf terug. Ook niet-vergelende primer is dan aangeraden. Overigens raden we te allen tijde aan om bij vloeren van zandcement een primer te gebruiken. U brengt deze altijd in één laag aan.

 


 

Hoe pak ik cementdekvloer verven aan?

Een van de meest gebruikte manier om een cementdekvloer af te werken, is het aanbrengen van vloerverf. Vloerverf biedt niet alleen kleur aan de vloer, maar beschermt ook tegen vocht, vuil en slijtage. Voor het verven van een cementdekvloer volgt u de gebruikelijke procedure:

Cementdekvloer voorbehandeling

Vloer reinigen met Scanofloor Cleaner (alleen nodig als de vloer flink vervuild is). Indien nodig repareren met Epoxy plamuur 2K. Licht schuren met korrel 100-120 verbetert de hechting. Breng een laag primer aan en laat deze drogen.

Cementdekvloer verven

Twee lagen vloerverf. Eventueel (bij dekkende afwerking) een transparante coating toevoegen als extra bescherming. Na het drogen (ongeveer 12-24 uur) van de primer brengt u de 2 componenten vloerverf op het cementdekvloer aan. Doe dit binnen 72 uur. Dan hoeft u tussendoor niet te schuren. Herhaal deze stap totdat u het aantal aanbevolen lagen heeft aangebracht (2-3 lagen). De droogtijd verschilt per primer en vloerverf. Een dag wachten is altijd goed. De aangebrachte verflaag mag in ieder geval nooit plakkerig aanvoelen voordat deze wordt overgeschilderd.

Cementdekvloer droogtijd

De droogtijd van vloerverf op beton, anhydriet, zandcement en egalinevloeren varieert. De meeste 2-componentencoatings zijn na een dag beloopbaar maar pas op volle sterkte na 5 tot 7 dagen drogen. Wees dus voorzichtig met de vloer en dek in deze periode de vloer NIET af met zeil of een stucloper!

TIP!

Breng 1 laag per dag aan. Dit geldt voor zowel de Primer als Vloerverf. De droog- of verwerkingstijden die staan vermeldt in de beschrijving zijn onder de meest ideale omstandigheden zoals bv. temperatuur en luchtvochtigheid getest. En met 1 laag per dag zit u altijd goed. Plaats viltjes onder tafels en stoelen. Dit voorkomt vegen en pootafdrukken. 

 Aanbevolen producten voor het verven van een cementdekvloer

 • Cleaner (krachtige reinigingsmiddel, vet oplossend, niet milieubelastend, watergedragen) 
 • Clearprimer (transparante 1K primer voor betonlook afwerking)
 • Uniprimer (transparante 2K primer voor dekkende afwerking)
 • Clearcoat 2K  (transparante 2K vloerverf voor betonlook)
 • Pre Dekverf (dekkende 2K vloerverf, autobanden-bestendig)
 • Colourcoat 2K (dekkende 2K vloerverf, voor vloerverwarming, niet vergelend)

 


 

Heeft u toch nog vragen over cementdekvloer verven?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!