• Lorem ipsum

Grindvloer verven

Alles wat u wilt weten over grindvloer verven. Een grindvloer verven ligt misschien niet voor de hand, maar het is wel mogelijk met ons advies en vloerverf producten. We zien vaak dat vloerverf wordt gebruikt om de grindvloer extra te beschermen tegen vocht en vuil.

Hier leest u alles wat u moet weten over een grindvloer verven. 

 

Wat is een grindvloer?

Een grindvloer is een type vloerbedekking dat bestaat uit kleine grindkorrels (steentjes) verlijmd met een bindmiddel, zoals epoxyhars. Als we spreken van een grindvloer binnenshuis, bedoelen we vaak siergrind. Dit wordt ook wel een korreltapijt genoemd. Woongrind is een andere term. Soms wordt siergrind verward met een epoxyvloer, maar dat is niet hetzelde. Korreltapijt ontstaat weliswaar doordat er epoxy aan grind is toegevoegd, maar een volledige epoxyvloer bevat geen grind. Zie een siergrindvloer daarom als grind vermengd met exoxy. Een variant die we tegenkomen is marmertapijt. Hierbij is vermalen marmer met exoxy vermengd.

 

Wat zijn de voordelen van een grindvloer?

 • Een grindvloer is zeer slijtvast.
 • De vloer heeft een naadloze afgewerking.
 • Redelijk tot zeer goed te onderhouden.
 • Eeb grindvloer heeft geen kleurverlies en heeft veel creatieve mogelijkheden.

 

Wat zijn de nadelen van een grindvloer?

 • Een grindvloer die niet geseald is zal er vuil in de poriën terecht komen. Deze vervuiling is met reinigen niet geheel weg te krijgen.
 • Al je een grindvloer achteraf gaat sealen wordt blijft het vuil onder de seallaag achter en kan het vuil naar de oppervlakte komen. Daardoor ontstaat vlekvorming.
 • Liggen of zitten op de grindvloer blijkt uitermate oncomfortabel en hard.
 • Een grindvloer is flink kouder dan een tapijt. Hoewel dit niet overal een probleem hoeft te zijn is het gebruik van een grindvloer in bijvoorbeeld een slaapkamer om deze reden af te raden.

 

Wat is een open grindvloer?

We spreken van een open grindvloer als de ruimte tussen de steentjes en korreltjes niet is gevuld met epoxy. Deze kleine openingen tussen de grindkorrels vangen vuil en stofdeeltjes op. Stof blijft zo minder in de lucht hangen. Nadeel is dat vet en vloeistof wel tussen de steentjes kan komen. Wie dit wil voorkomen wordt toch aangeraden de grindvloer te verven.

 

Kun je een grindvloer verven?

Ja, je kunt een grindvloer verven met speciaal hiervoor bedoelde verf. Een grindvloer verven is een goede optie als je de uitstraling of de kleur van de vloer wilt veranderen. Voor dat u aan de slag gaat moet u erachter komen of de structuur open of gesloten is, dit is van belang hoeveel verf u moet bestellen. Een vloer met een open structuur zal meer verf nodig hebben dan een vloer met een gesloten structuur.

 

Welke kleur kan ik mijn grindvloer maken?

U heeft besloten om uw grindvloer te verven maar u heeft nog niet besloten welke kleur? Met een speciale verf voor een grindvloer kunt u de kleur kiezen die u wilt. Een goed idee is om eerst een aantal kleurstalen aan te vragen om de juiste kleur te bepalen, voordat u de uiteindelijke kleur kiest. Op deze manier kunt u ook zien of de kleur past in de ruimte en hoe het past bij de rest van het interieur. De kleur die u kunt aanbrengen met een vloerverf is een effen kleur, de meeste grindvloeren hebben verschillende tinten die door elkaar gemixt zijn. Mocht de kleur toch niet helemaal naar wens zijn dan kunt u deze altijd weer overschilderen.

 

Welke vloerverf moet ik gebruiken bij grindvloer verven?

Voor het afwerken van een grindvloer kunt u kiezen tussen een transparante of dekkende vloerverf. Omdat veel mensen een grindvloer juist kiezen vanwege het uiterlijk, is een transparante oplossing het meest gewild.

 • Scanofloor Clearcoat is een sterke, slijtvaste transparante verf die de vloer perfect afsluit en beschermt tegen vuil, water, stof, vet en chemische stoffen.
 • Wilt u toch dekkend afwerken, is Scanofloor Pre Dekverf een extreem slijtvaste oplossing. Leverbaar in alle kleuren.
 • Colourcoat 2K raden we aan als u vloerverwarming hebt of een kamer hebt die veel zon krijgt, omdat deze niet vergeelt door warmte en UV-licht. Gebruik deze dan in de plaats van Pre Dekverf.

Tip: Kiest u voor Pre Dekverf of Colourcoat, kunt u daar overheen nog een extra laag Clearcoat zetten als extra bescherming. Aanbevolen bij vloeren die zwaar belast worden.

 

Waar moet ik aan denken bij een grindvloer verven?

Voordat u aan de slag gaat met het verven van de grindvloer moet deze helemaal stofvrij en schoon zijn. U kunt dit doen met bijvoorbeeld een waterstofzuiger. Als dit gebeurd is wordt het aanbevolen om een primer te gebruiken. Is primer is belangrijk voor het hechten van de uiteindelijke verf op de vloer. Is deze niet in orde dan zal de verf weer van de vloer afkomen. Na de primer kan de vloerverf aangebracht worden. Laat u van tevoren goed informeren over de mogelijkheden. Zit er al een verf op de vloer is het belangrijk om te weten of de nieuwe verf en primer hier wel goed op kan hechten, eventueel schuren kan dan noodzakelijk zijn. Neem bij twijfel altijd contact op met onze specialisten.

 

Moet ik een primer gebruiken bij open grindvloer?

Wilt u een open grindvloer verven, is een primer niet nodig en kunt u gelijk aan de slag met Pre Dekverf of Colourcoat. Dit geeft de beste dekking. Door de open structuur ligt het verbruik van de verf bij de eerste laag twee keer zo hoog dan bij andere vloeren. U doet dan maar 4 m2 met 1 kilo. Houd hier rekening mee bij de planning. Bij daaropvolgende lagen is het verbruik minder. Voor open grindvloeren zijn in totaal vaak minimaal drie lagen nodig. 

 

Heeft een gesloten grindvloer een primer nodig?

Bij het verven van een grindvloer met een gesloten structuur zoals korreltapijt moet u eerst een transparante primer gebruiken op basis van exoxy. Scanofloor Uniprimer is zo’n product. Bij grindvloeren met een open structuur is een primer niet nodig.

 

Hoe kan ik een grindvloer reinigen

Voordat u in welke vorm dan ook iets gaat aanbrengen of leggen op uw grindvloer moet deze goed schoongemaakt worden. De beste manier om een grindvloer schoon te maken is met een schrobmachine. Op deze manier komt u diep in de structuur en wordt de vloer veel beter schoon. Door de roterende borstels wordt de het vuil goed losgemaakt en daarna wordt het vuil uit de structuur gezogen. Eventueel waar nodig kunt u dit nog een keer herhalen. Gebruikt u een schoonmaakmiddel zorg er dan voor dat dit speciaal geschikt is voor grindvloeren.

 

Kan ik een open grindvloer waterdicht maken?

Heeft u een open grindvloer en wilt u deze waterdicht (en stofdicht) maken? Dat is mogelijk. Met een transparante vloerverf kunt u de vloer “sealen”. Door de vloerverf aan te brengen vult u de poriën op van de vloer en kan er geen vocht meer in de vloer komen. De vloerverf heeft ook een egaliserende werking omdat de verf de ruimtes tussen de steentjes opvult. Op deze manier is de vloer gemakkelijker schoon te houden. Deze vloerverf is gemakkelijk zelf aan te brengen en is de manier om uw vloer water en stof dicht te maken.

 


 

Hoe pak ik grindvloer verven aan?

Het verven van een grindvloer is niet moeilijk en kan door iedereen worden uitgevoerd. In die zin is het een klus als elke andere verfklus. Natuurlijk moet u wel de instructies volgen. Zo pakt u het aan.

Grindvloer voorbehandeling

Zorg dat de vloer stof en vet vrij zijn. Schrob de vloer met een Scanofloor Cleaner en laat daarna enkele dagen drogen. Omdat open grindvloeren water opnemen, duurt het drogen langer dan bij gesloten vloeren.

Grindvloer schuren

Schuren van grindvloeren is alleen nodig als er een oude verflaag op zit. Losse verflagen moet u verwijderen.


Gesloten Grindvloer verven

Deze is afgewerkt met een (vaak transparante) laag epoxy of acrylaat, en heeft een glad en dicht oppervlak. Vloeistoffen en stof blijven erop liggen. Het is aangeraden Uniprimer aan te brengen op gesloten grindvloeren. Breng daarna minimaal 2 lagen Pre Dekverf aan. Het verbruik van de vloerverf ligt op ongeveer 6 m2 per liter verf.

Open Grindvloer verven

Een open grindvloer is sterk zuigend. Het verbruik is daardoor hoger dan bij een grindvloer met gesloten structuur. Primer is hier niet nodig. Breng minimaal 3 lagen Pre Dekverf aan (kunnen meer lagen nodig zijn door de sterkere zuiging). Het verbruik van de vloerverf ligt op ongeveer 4 m2 per liter verf. Kies bij vloerverwarming en/of veel lichtval in kamers voor een afwerkingslaag (kleur of transparant) op basis van polyurethaan zoals bv Scanofloor Colourcoat 2K. PU-coatings zijn warmte- en UV-bestendig. 

Grindvloer droogtijd

Afplaktape haalt u weg voordat de verf helemaal droog is. Zo voorkomt u beschadigingen aan de verflaag. Is de vloerverf intussen hard, snijd de tape dan in met een stanleymes en trek los. We adviseren voor elke toplaag een nieuwe roller te gebruiken. Laat de verf goed uitharden. Hoewel de vloer na 24 uur weer beloopbaar, moet u 5 tot 7 dagen wachten voordat u de vloer weer volledig kunt belasten. Wees dus voorzichtig met de vloer en dek in deze periode de vloer NIET af met zeil of een stucloper!

TIP!

Hebt u vloerverwarming, schakel deze dan 24 uur voor het verven uit. Nadien langzaam de temperatuur verhogen, dus niet meteen vol open. Is er sprake van vloerverwarming is het verstandig om de laatste laag Scanofloor Colourcoat 2K af te werken deze vloerverf is namelijk warmte en uv-bestendig. Plaats viltjes onder tafels en stoelen. Dit voorkomt vegen en pootafdrukken.

 Aanbevolen producten voor het verven van een grindvloer

 • Cleaner (krachtige reinigingsmiddel, vet oplossend, niet milieubelastend, watergedragen) 
 • Uniprimer (transparante 2K primer voor dekkende afwerking)
 • Pre Dekverf (dekkende 2K vloerverf, autobanden-bestendig)
 • Colourcoat 2K (dekkende 2K vloerverf, voor vloerverwarming, niet vergelend)

 


 

 

Heeft u toch nog vragen over grindvloer verven?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!