• Lorem ipsum

Belijning-verven

Alles wat u wilt weten over Belijning aanbrengen. Zelf belijning aanbrengen is niet moeilijk, met ons advies is de klus snel geklaard.

Er is veel belijningsverf op de markt, en ook veel verf die voor belijning aanbrengen kan worden gebruikt. Dat belijning in veel situaties belangrijk is, weten we allemaal. Het meest sprekend zijn de lijnen op het wegdek. Maar ook in winkels vertellen lijnen ons waar we moeten lopen en in bedrijven waar we mogen staan. En in sporthallen helpen de belijning bij het handhaven van de spelregels.

 

Wat is belijning?

Belijning is erg belangrijk van een vloer- of wegontwerp de veiligheid te bevorderen. Het omvat de verschillende lijnen en markeringen die op vloer of weg worden aangebracht. Deze lijnen dienen als visuele gidsen voor bestuurders of voetgangers. Belijning omvat onder andere doorgetrokken lijnen die rijstroken scheiden, onderbroken lijnen en pijlen die de richting aangeven. Het doel van belijning is om verwarring te voorkomen en de veiligheid te waarborgen.

 

Moet belijningsverf chemisch resistent zijn?

Dit is een heel belangrijke. Belijning komt veel voor op plaatsen waar gereden wordt op rubberbanden. Niet alleen op de weg gebeurt dat. In bedrijfsgebouwen en magazijnen rijden bijvoorbeeld vorkheftrucks. Ook schoonmakers gebruiken soms wagentjes op rubberbanden. Zelfs een rolstoel heeft rubberbanden. Wat hebben die banden met chemische resistentie te maken? Alles. Rubberbanden blijven zacht door weekmakers. Dit zijn chemische stoffen die bij aanraking met slechte, vaak goedkope verf de verflaag oplossen. Niet meteen, maar wel geleidelijk.

Vandaar dat belijningsverf chemisch resistent moet zijn. Dan kan er ongeremd met rubberbanden overheen worden gereden. En zelfs meer, want bestand zijn tegen chemische stoffen is ook goed voor bedrijven waarin met chemicaliën, olie en zuren wordt gewerkt. Gewone schoonmaakmiddelen bevatten al zulke stoffen. Belijningsverf moet daarmee om kunnen gaan. En lage kwaliteit verf kan dat niet.

 

Kan Belijningsverf zwaar belast worden?

Omdat je belijning steeds aantreft in een drukke omgeving waarin de vloer veel gebruikt wordt (waarom zou je anders via lijnen orde willen scheppen?), wordt de verf zwaar belast. Het is bovendien de bovenste laag, dus krijgt de belijningsverf de hardste klappen. Daarom moet deze speciale vloerverf zeer slijtvast zijn. Het zijn niet zelden zware materialen die zich over de verf begeven. Denk maar aan een auto in een parkeergarage. Belijningsverf moet daar tegen kunnen.

 

Kan belijningsverf overal op aangebracht worden?

Belijningsverf is gemaakt op basis van twee componenten. Alle kwalitatief hoogstaande belijningsverf is van dit type, omdat 2-componentenverf de juiste chemisch resistentie heeft. U kunt 2-componentenverf echter alleen aanbrengen op een ondergrond die ook bewerkt is met 2-componentenverf. De verf van de afwerklaag onder de belijning moet dus ook uit twee componenten bestaan. U kunt hierbij denken aan betonverf zoals Scanofloor Pre Dekverf.


 

Hoe breng ik belijningsverf aan?

Het aanbrengen van belijningen is niet moeilijk en kan door iedereen worden uitgevoerd. In die zin is het een klus als elke andere verfbeurt. Natuurlijk wel de instructies volgen. Dat zijn de algemene stappen voor het aanbrengen van belijningsverf. Het is belangrijk om de specifieke instructies op de verpakking van de verf te volgen en eventuele veiligheidsvoorschriften in acht te nemen tijdens het proces. Zo pakt u het aan.

Belijningsverf voorbehandeling

Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en droog is voordat je begint met het aanbrengen van de belijningsverf. Verwijder eventuele vuil, stof of andere verontreinigingen van het oppervlak. Ontvet en reinig met Scanofloor Cleaner. Multifunctionele zeep voor het reinigen, ontvetten, desinfecteren en saneren van vloeren en andere ondergronden. Bij onbehandelde vloeren is schuren niet nodig. Als er oude verfresten aanwezig zijn, schuur ze dan lichtjes af om een glad oppervlak te creëren. Als je rechte lijnen wilt creëren, is het handig om het gebied af te plakken met schilderstape. Plak de tape stevig langs de randen van de gewenste belijning, zodat de verf niet buiten de gewenste grenzen gaat.

Belijningsverf aanbrengen

Gebruik een geschikte applicatiemethode om de belijningsverf aan te brengen. Er zijn verschillende opties, zoals een roller, kwast of spuitapparatuur, afhankelijk van het oppervlak en je voorkeur. Werk vanaf de ene kant van de lijn naar de andere om een consistente belijning te creëren. Houd de verf gelijkmatig verdeeld en vermijd overtollige verf, aangezien dit kan resulteren in ongelijke lijnen. Laat vervolgens de belijningsverf volledig drogen volgens de instructies aangegeven in het technisch datasheet. Zorg ervoor dat het oppervlak gedurende de droogtijd niet wordt aangeraakt of belast, om te voorkomen dat de belijning vervaagt of beschadigd raakt.

Belijningsverf droogtijd

Als je tape hebt gebruikt om rechte lijnen te creëren, verwijder deze dan voorzichtig terwijl de verf nog steeds enigszins nat is. Trek de tape langzaam en gelijkmatig weg, in een hoek van 45 graden, om te voorkomen dat de verf wordt afgeschilferd. De droogtijd verschilt per product. Bekijk de technische info voor de exacte droogtijd. De aangebrachte verflaag mag in ieder geval nooit plakkerig aanvoelen voordat deze wordt overgeschilderd. Herhaal deze stap totdat u het aantal aanbevolen lagen heeft aangebracht (2-3 lagen). 

TIP!

De meeste 2-componenten vloerverf zijn na een dag beloopbaar maar pas op volle sterkte na 5 tot 7 dagen drogen. Wees voorzichtig met de vloer en dek in deze periode de vloer niet af met zeil of een stucloper! Bij het verven van de vloer bepalen zowel de kleur en glansgraad van de verf evenals de gladheid en structuur van het beton de uiteindelijke uitstraling.

 Aanbevolen producten voor het verven van een belijningen

  • Cleaner (krachtige reinigingsmiddel, vet oplossend, niet milieubelastend, watergedragen) 
  • Uniprimer (transparante 2K primer voor dekkende afwerking)
  • Colourcoat 2K (dekkende 2K vloerverf, voor vloerverwarming, niet vergelend)
  • Pre Dekverf (dekkende 2K vloerverf, autobanden-bestendig)
  • Belijningsverf (2 componenten watergedragen belijningsverf voor vloeren)

 


 

Heeft u toch nog vragen over belijning verven?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!