• Lorem ipsum

Alles wat u wilt weten over betonvloer verven. Betonvloer verven is prima te doen en met de juiste vloerverf producten en advies krijgt u een mooi eindresultaat.

Een betonvloer verven wordt steeds populairder. Vloerverf als afwerking in de woonkamer, winkels en bedrijven is intussen normaal. De kosten zijn laag, het onderhoud is simpel. Vloerverf op beton is eenvoudig zelf aan te brengen. En je kunt kiezen uit verschillende uitstralingen. Van een strakke effen uitstraling tot de nonchalante industriële betonlook: met vloerverf is het allemaal mogelijk.

Hier leest u alles wat u moet weten over een betonvloer verven.

 

Wat is een betonvloer?

Een betonvloer is een kunstmatig gefabriceerde steenachtig materiaal, het bestaat uit het bindmiddel cement, met daaraan zand en/of grind toegevoegd. Een echt natuurproduct dus. Een betonvloer wordt veelal gebruikt als dragende constructievloer en is dus niet flexibel, maar keihard. Vanwege een goede warmtegeleidende eigenschap en het vasthouden daarvan, ideaal te gebruiken in combinatie met verwarming.

Hoewel we veelal spreken van betonvloer, komen we ze in de moderne huiskamers steeds minder tegen als eindvloer. Veel vaker treffen we in woningen anhydrietvloeren of zandcementvloeren aan. Die zien er voor een leek uit als beton, maar hebben een andere, zachtere samenstelling. Daarnaast zijn er egalinevloeren, een vloertype waarbij oneffenheden in de ondergrond zijn weggewerkt met een laagje egaline.

 

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

 • Een betonvloer is volledig naadloos wat de kans vuil in voegen of naden voorkomt. Door een gladde afwerking blijven er minder vuilrestjes achter, en daardoor gemakkelijk schoon te houden.
 • Betonvloer is prijstechnisch een stuk goedkoper voor grote ruimtes, en snel geplaatst.
 • Door verschillende samenstellingen te gebruiken kan je de look van een betonvloer veranderen, door bijvoorbeeld kleurstoffen toe te voegen.
 • Een groot voordeel van een betonvloer is de tijdloze uitstraling. Je kunt het zowel in een landelijke als moderne interieur toepassen.

 

Wat zijn de nadelen van een betonvloer?

 • Een betonvloer heeft wel een afwerklaag nodig voor bescherming tegen vocht en vuil.
 • Er bestaat het risico dat er in je nieuwe betonvloer na verloop van tijd kleine of grote scheurtjes onstaan. Dit heeft verder geen nadelige gevolgen en kan indien gewenst het industriële karakter versterken.
 • Een betonvloer zal nooit echt 100% vlak zijn. Soms kun je dit niet met het blote oog waarnemen of voelen.

 

Heeft betonvloer verven een beschermende factor?

Om de vers geschilderde betonvloer te beschermen tegen slijtage en beschadiging, is het raadzaam om een heldere vloerverf aan te brengen. Deze vloerverf vormt een beschermende laag die de duurzaamheid van de vloer verhoogt en het gemakkelijker maakt om de vloer schoon te maken en te onderhouden.

Met zorgvuldige voorbereiding, de juiste verfkeuze en zorgvuldig aanbrengen, kan het betonvloeren verven een opvallende transformatie teweegbrengen. Dus ga aan de slag en geef die saaie betonvloeren een nieuw leven met een prachtige kleur!

 

Hoe onderhoud je een betonvloer?

Onderhoud van een betonvloer die met vloerverf is behandeld, zorgt ervoor dat u lang kunt genieten. Voor het dagelijkse onderhoud adviseren we leidingwater en een natuurlijke, PH-neutrale zeep. Ons leidingwater bevat veel kalk. Het is dus normaal dat er wat kalkaanslag op de vloer kan achterblijven. Goed drogen is daarom belangrijk. Blijft er kalk achter, kunt u dit met een schuursponsje weghalen. Wel voorzichtig doen. Geregeld inwrijven met bijenwas houdt vloeren lang glanzend. Geverfde betonvloeren wast u het beste eens per jaar met Inno Vloerreiniger, het schoonmaakmiddel dat u ook bij de voorbehandeling van dienst kan zijn. Betonvloeren verven is minder vaak nodig bij adequaat onderhoud.

 


 

Hoe pak ik betonvloer verven aan?

Het verven van een betonvloer is niet moeilijk en kan door iedereen worden uitgevoerd. In die zin is het een klus als elke andere verfklus. Natuurlijk wel de instructies volgen. Zo pakt u het aan.

Betonvloer voorbehandeling

Voor u aan het verven kan beginnen moet een nieuw gestorte betonvloer 4 tot 8 weken drogen. U kunt het vochtgehalte testen door een stukje plastic (50x50 cm) op de vloer te plakken met tape aan de randen. Zit er na 24 uur geen condens aan de onderkant van het plastic dan is de vloer voldoende droog om te worden geverfd. Verwijder vuil en vetvlekken met Scanofloor Cleaner. Breng dit aan met een dweil, harde bezem of schrobmachine. Spoel of dweil de vloer een aantal keer goed na met schoon water en laat de vloer drogen. Herhaal de vochttest om te bepalen of de vloer droog is.

Betonvloer schuren

Voor een optimale hechting schuurt u de betonvloer met een beton (parket)schuurmachine korrel 80-100. Grote ruimtes zoals in fabrieken kunt u beter laten stralen. Laat dit over aan vakmensen. Opgelet: hebt u een anhydrietvloer, cementdekvloer of egalinevloer in plaats van ruw beton, gebruik dan geen diamant- of betonschuurmachine, maar een gewone (parket)schuurmachine met een fijne korrel (120). Anders schuurt u het oppervlak kapot. Plak de plinten af met schilderstape. Zet vloerverwarming voor, tijdens en een aantal dagen na het aanbrengen uit (of op laagste stand). Hierdoor voorkomt u dat de verf te snel uithardt. 

Betonvloer verven

Is uw betonvloer onbehandeld dan brengt u eerst 1 of 2 lagen primer aan. Een primer werkt als hechtmiddel en verbetert het eindresultaat enorm. Gebruik een kwast voor de moeilijk bereikbare plaatsen (randen, langs verwarmingsbuizen). Werk niet te ver vooruit met de kwast. Zo voorkomt u dat deze delen sneller droog zijn en zichtbaar blijven. Voor de grote oppervlakken gebruikt u een brede (25-30 cm) kortharige vachtroller. Breng de vloerverf aan in de lengterichting van de ruimte en verdeel deze vervolgens in de dwarsrichting. Eindig met een 50cm brede verfroller voor het narollen van de verf in lengterichting zonder druk op de stok uit te oefenen. Zo voorkomt u zichtbare overgangen. U herhaalt deze stap voor de gehele vloer. De laagdikte bepaalt mede de uiteindelijke slijtvastheid van een verf. Let erop dat u het plakband verwijdert voordat de primer is uitgehard.

Betonvloer droogtijd

Na het drogen (ongeveer 12-24 uur) van de primer brengt u de 2 componenten vloerverf op het beton aan. Doe dit binnen 72 uur. Dan hoeft u tussendoor niet te schuren. De droogtijd verschilt per product. Bekijk de technische info voor de exacte droogtijd. De aangebrachte verflaag mag in ieder geval nooit plakkerig aanvoelen voordat deze wordt overgeschilderd. Herhaal deze stap totdat u het aantal aanbevolen lagen heeft aangebracht (2-3 lagen). De meeste 2-componenten vloerverf zijn na een dag beloopbaar maar pas op volle sterkte na 5 tot 7 dagen drogen. Wees voorzichtig met de vloer en dek in deze periode de vloer niet af met zeil of een stucloper!

TIP!

Plaats viltjes onder tafels en stoelen. Dit voorkomt vegen en pootafdrukken. Bij het verven van de betonvloer bepalen zowel de kleur en glansgraad van de verf evenals de gladheid en structuur van het beton de uiteindelijke uitstraling.

 Aanbevolen producten voor het verven van een betonvloer

 • Cleaner (krachtige reinigingsmiddel, vet oplossend, niet milieubelastend, watergedragen) 
 • Clearprimer (transparante 1K primer voor betonlook afwerking)
 • Uniprimer (transparante 2K primer voor dekkende afwerking)
 • Clearcoat 2K  (transparante 2K vloerverf voor betonlook)
 • Pre Dekverf (dekkende 2K vloerverf, autobanden-bestendig)
 • Colourcoat 2K (dekkende 2K vloerverf, voor vloerverwarming, niet vergelend)

 


 

Heeft u toch nog vragen over betonvloer verven?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!