• Lorem ipsum

Natuursteen verven

Alles wat u wilt weten over natuursteen verven. Natuursteen verven is prima te doen en met de juiste vloerverf producten en advies krijgt u een strak eindresultaat. Natuursteen verven zien we vaak in badkamers, maar ook in woonkamers. Maar vooral in badkamers is verven een prima oplossing om de vloer op te frissen. In de loop der jaren hechten zich namelijk resten van kalk, zeep en vuil op het oppervlak. Hoe hard er ook gepoetst wordt, ze blijven zichtbaar. Natuursteen verven is dan een oplossing.

Hier leest u alles wat u moet weten over een natuursteen verven.

 

Wat is natuursteen?

Natuursteen kennen we in meerdere soorten. Kenmerkend is dat ze bestaan uit gestold magma, of uit versteende aardlagen die al eeuwen oud zijn. Bekende typen zijn marmer, kalksteen, graniet en leisteen. Veel natuursteen komt uit de steengroeven van België. Het land is rijk aan witte kalksteen, leisteen, zwart marmer en andere soorten. Door de vele manieren waarop de natuursteen bewerkt wordt, zien we grote verschillen in uiterlijk.

Natuursteen kan op diverse manieren worden behandeld. Bijvoorbeeld door schuren kunt u het verruwen, door polijsten voorziet u het van hoogglans en door te vlammen verfraait u de vloertegels met een vlampatroon. Natuursteen is een natuurproduct en altijd uniek van samenstelling. Keramische tegels zijn doorgaans van lagere kwaliteit, minder duurzaam en worden in grote series geproduceerd, waardoor ze lager in prijs zijn.

 

Kun je over natuursteen verven?

Ja dit is zeker mogelijk. Natuursteen is over het algemeen erg hard en glad dus een gewone verf zal niet goed hechten. Het is belangrijk om te weten dat het verven van een natuurstenen vloer een permanente verandering is en de natuurlijke uitstraling van het gesteente zal veranderen. Het resultaat kan ook afhangen van het voor behandelde oppervlak. Het is altijd verstandig om eerst een klein stukje van de vloer te testen voordat je de volledige vloer schildert, om het resultaat te beoordelen en te zien of het aan je verwachtingen voldoet.

 


 

Hoe pak ik natuursteen verven aan?

Natuursteen is helaas vaak lastig schoon te maken. Gelukkig kunnen natuurstenen tegels geverfd worden met vloerverf en impregneermiddelen. Dit is vooral aangeraden bij tegels met een ruw oppervlak. Op zeer gladde natuursteen hecht vloerverf slecht. Dergelijke tegels moeten eerst grondig geschuurd worden. Als je de ondergrond schuurt, maak je die poreuzer, wat de verf dan wel beter doet hechten. Maar let op! Als je te hard schuurt of met een te grove korrel, kan je krassen veroorzaken. 

Natuursteen voorbehandeling

Voordat u aan de slag gaat is het belangrijk dat de ondergrond schoon en vetvrij is. Ontvet en reinig met Scanofloor Cleaner. Multifunctionele zeep voor het reinigen, ontvetten, desinfecteren en saneren van vloeren en andere ondergronden. Bij onbehandelde vloeren is schuren niet nodig.

Natuursteen primer

Breng twee lagen Clearprimer aan bij sterk poreuze tegels. Een speciaal product voor niet-poreuze tegels gebruikt u de Tegelprimer, ijzersterk maar moet wel met zorg worden aangebracht. Maar let op, flinterdun en gelijkmatig aanbrengen met een doek. Na 45 minuten tot 1 uur de eerste coating (kleurlaag) aanbrengen, voordat deze uitgehard is (2 uur).

Natuursteen transparant verven

Kies dan voor twee lagen Clearcoat aan. Clearcoat is vloeistofdicht, slijtvast, kleurloos (transparant), hittebestendig en niet vergelend.

Natuursteen dekkend verven

Breng dan twee lagen Colourcoat aan. Deze is leverbaar in alle RAL- en NCS-verfkleuren. Deze verf moet direct voor gebruik worden gemengd en wordt altijd in twee lagen aangebracht. Colourcoat is een coating op basis van polyurethaan, en het resultaat van hoogwaardige technologie. De verf is slijtvast, vergeelt niet door warmte of zonlicht en gaat bij normaal gebruik jarenlang mee.

Natuursteen droogtijd

De droogtijd verschilt per product. Bekijk de technische info voor de exacte droogtijd. De aangebrachte verflaag mag in ieder geval nooit plakkerig aanvoelen voordat deze wordt overgeschilderd. Herhaal deze stap totdat u het aantal aanbevolen lagen heeft aangebracht (2-3 lagen). De meeste 2-componenten vloerverf zijn na een dag beloopbaar maar pas op volle sterkte na 5 tot 7 dagen drogen. Wees voorzichtig met de vloer en dek in deze periode de vloer niet af met zeil of een stucloper!

TIP!

Plaats viltjes onder tafels en stoelen. Dit voorkomt vegen en pootafdrukken. Bij het verven van de vloer bepalen zowel de kleur en glansgraad van de verf evenals de gladheid en structuur van het beton de uiteindelijke uitstraling.

 Aanbevolen producten voor het verven van een natuursteen

  • Cleaner (krachtige reinigingsmiddel, vet oplossend, niet milieubelastend, watergedragen) 
  • Tegelprimer (Transparante primer voor geglazuurde tegels, emaille, glad graniet en zelfs glas)
  • Clearprimer (transparante 1K primer voor betonlook afwerking)
  • Clearcoat 2K  (transparante 2K vloerverf voor betonlook)
  • Colourcoat 2K (dekkende 2K vloerverf, voor vloerverwarming, niet vergelend)

 


 

Heeft u toch nog vragen over natuursteen verven?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!