• Lorem ipsum

Verwerkingscondities

Waarop moet ik letten bij het verwerken van vloerverf? Hoe moet de omgeving zijn als ik ga verven? Denk aan temperatuur en vochtigheid. Kortom, wat zijn de verwerkingscondities voor vloerverf?

 

Bij welke temperatuur kan ik vloerverf aanbrengen?

In het algemeen adviseren we een temperatuur tussen 15°C en 25°C voor het aanbrengen van vloerverf. Dit is de normale kamertemperatuur. In de zomer kan de temperatuur oplopen, afhankelijk van de ruimte. In nieuwbouwwoningen die nog onverwarmd zijn, kan de temperatuur soms onder de 15°C duiken.

Een te hoge temperatuur kan ervoor zorgen dat de vloerverf te snel droogt en niet goed hecht. Snel drogen is niet altijd een voordeel. Fouten en oneffenheden laten zich niet meer herstellen als verf droog is. Niet goed hechten is ook een probleem, want dan moet er sneller overgeschilderd worden. Een te lage temperatuur zorgt ervoor dat de vloerverf niet goed uitvloeit, slecht te verwerken is en bijna niet droogt.

 

Kan ik een vloer verven met vloerverwarming?

Een vloer verven met vloerverwarming is geen probleem, mits u hiermee rekening houdt bij het aanbrengen. Bij vloeren met een vloerverwarming moet de verwarming altijd uitgeschakeld zijn tijdens het schilderen van de vloer, of op de allerlaagste stand. Twaalf uur na het schilderen kunt u de verwarming weer aanzetten. Verhoog de temperatuur geleidelijk. Ga dus niet meteen naar de hoogste stand. Hier leest u meer over het verven van vloeren met vloerverwarming.

 

Is vocht van invloed bij het verven van vloeren?

Vocht in de vloer kan ertoe leiden dat een coating loslaat. Controleer daarom altijd het vochtgehalte voordat u gaat verven. Dit speelt een rol bij nieuwe vloeren, maar ook bij vloeren die kort voor het schilderen zijn schoongemaakt met water.

Een te vochtige omgeving kan direct invloed hebben op de hechting. Een matige luchtvochtigheid zal echter geen problemen opleveren. Wees wel alert. Ventilatie is belangrijk bij het aanbrengen van vloerverf, maar ga niet schilderen met de tuindeur open als het buiten regent.

Ook buiten vloeren verven, zoals een terrasvloer, doet u alleen als het niet regent. Ga ook niet schilderen als u kort na het verven regen kunt verwachten. Over het algemeen is het echter goed mogelijk om in Nederland en België in zowel de zomer als de winter de vloer te behandelen met vloerverf (extremen uitgesloten), mits het droog is tijdens en kort na het verven.

 

Hoe lang moet vloerverf drogen?

De droogtijd van vloerverf hangt af van de omstandigheden en het product. Veel vloerverf is een dag na het aanbrengen beloopbaar, maar zware belasting (bijvoorbeeld schuiven met meubels) stelt u het best uit tot ongeveer een week na het verven. De exacte specificaties staan op de technische datasheet bij het product.

Om het drogen van vloerverf optimaal te laten verlopen mag deze niet afgesloten worden met bijvoorbeeld stuclopers, folie of ander afdekmateriaal. Verf moet kunnen ademen om te drogen. Afdekken kan ertoe leiden dat er vocht achterblijft waardoor verf op termijn loslaat. Ventileren is wel aangeraden. Dan kan vocht sneller uit de ruimte, wat het drogen van de coating bespoedigt.

 


 

Heeft u toch nog vragen?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn op werkdagen tijdens kantooruren bereikbaar via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. U kunt ook uw vraag stellen via Mail of ons Contactformulier. Vragen die via het contactformulier of per email binnenkomen worden doorgaans binnen 24 uur beantwoord. Ons advies verplicht u tot niets!