• Lorem ipsum

Graniet verven

Alles wat u wilt weten over een granietvloer verven. Granietvloeren verven is goed te doen en met dit advies en vloerverf producten heeft u de beste start. De vraag die wij dan weleens krijgen is: kan je graniet verven? Het antwoord: ja, maar niet met elke vloerverf.

Hier leest u alles wat u moet weten over een granietvloer verven.

 

Wat is een granietvloer?

Graniet is harde natuursteen. Het bestaat uit gestold magma. De kwaliteit en consistentie van de kleur zijn zeer goed, en de winning is tamelijk eenvoudig. Toch is het een beetje een luxeproduct. Granieten tegels zijn extreem duurzaam. Ze gaan letterlijk generaties mee. Het meest bekend zijn de grijze granietvloeren. Ook zien we graniet in zwart, rood en blauw.

Toch is niet iedereen kapot van graniet. Vooral reinigen is een probleem. Wie dit type tegelvloer slecht onderhoudt, kan te kampen krijgen met doffe plekken door gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, of aantasting door zuur. De steen gaat nog wel even lang mee, maar ziet er op een gegeven moment minder mooi uit. Tegelvloeren van graniet lopen extra risico omdat er veel met zeep en reinigingsmiddelen wordt gewerkt. Een oplossing is dan: het verven van granieten tegels met een vloerverf die vuil afstoot, waterdicht is en gemakkelijk schoon te maken.

 

Kun je over natuursteen verven?

Ja dit is zeker mogelijk. Natuursteen is over het algemeen erg hard en glad dus een gewone verf zal niet goed hechten. Het is belangrijk om te weten dat het verven van een granieten vloer een permanente verandering is en de natuurlijke uitstraling van het gesteente zal veranderen. Het resultaat kan ook afhangen van het voor behandelde oppervlak. Het is altijd verstandig om eerst een klein stukje van de vloer te testen voordat je de volledige vloer schildert, om het resultaat te beoordelen en te zien of het aan je verwachtingen voldoet.

 

Welke verf moet ik voor graniet gebruiken?

Als je besluit om graniet te verven is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken. Verkeerde producten zullen niet hechten op de gladde en harde ondergrond.

Gebruik allereerst een hoogwaardige primer die geschikt is voor gladde oppervlakken. Een primer helpt de verf beter te hechten op het graniet. Breng de primer gelijkmatig aan met een kwast of roller en volg de instructies op de verpakking daarna laat u de primer volledig drogen volgens de aanbevolen droogtijd. Een uitstekende primer voor een graniet vloer is de Scanofloor tegelprimer. Nadat de primer is opgedroogd, kun je een dekkende verf aanbrengen. Een veelgebruikte verf voor graniet is de Scanofloor colourcoat. Deze verf is speciaal ontworpen voor vloeren en heeft goede hechtingseigenschappen. De verf is te mengen in alle RAL en NSC kleuren.

 

Hoe krijg je een granieten vloer weer mooi?

Een oude granieten vloer heeft misschien niet altijd de uitstraling meer die u zou wensen, maar er is een manier om die vloer weer op te knappen. Een veelgebruikte methode om een granieten vloer op te knappen is het verven van de vloer. Met de juiste verf en primer kunt u de vloer verven in de kleur die u graag wilt. U kunt zelfs kleuren combineren en eventueel verschillende kleuren kiezen voor verschillende ruimtes. Het biedt een betaalbare en creatieve manier om de uitstraling van de vloer te vernieuwen. Zorg ervoor dat u de vloer grondig schoonmaakt en eventuele beschadigingen repareert voordat u begint. Kies verf die speciaal is ontworpen voor vloergebruik om duurzaamheid te garanderen.

 


 

Hoe pak ik granietvloer verven aan?

Het verven van een granietvloer is niet moeilijk en kan door iedereen worden uitgevoerd. In die zin is het een klus als elke andere verfbeurt. Natuurlijk wel de instructies volgen. Zo pakt u het aan.

Granietvloer voorbehandeling

Voordat u aan de slag gaat is het belangrijk dat de ondergrond schoon en vetvrij is. Ontvet en reinig met Scanofloor Cleaner. Multifunctionele zeep voor het reinigen, ontvetten, desinfecteren en saneren van vloeren en andere ondergronden. Is de vloer eerder geverfd, haal dan loszittende oude verflagen weg. Dit kan het best door te schuren. Bij onbehandelde vloeren is schuren niet nodig.

Granietvloer primer

Hierna brengt u Tegelprimer flinterdun aan met een doek als voorbehandelmiddel. Dit is belangrijk, want zonder deze primer hecht vloerverf niet goed op graniet. Dun aanbrengen: volg nauwgezet de instructies.

 

Granietvloer verven

Als dekkende vloerverf wordt Colourcoat veel gebruikt. U moet wel altijd minimaal 2 lagen aanbrengen. De eerste laag doet u een 30 - 35 min na de Tegelprimer, de tweede laag een dag later. Normaal doet u 6 - 8 m2 met 1 kg Colourcoat. Deze vloerverf is waterdicht, slijtvast en leverbaar in alle RAL-kleuren. Hebt u de granieten tegelvloer geschilderd, kunt u deze weer jarenlang gebruiken.

Granietvloer droogtijd

De droogtijd verschilt per product. Bekijk de technische info voor de exacte droogtijd. De aangebrachte verflaag mag in ieder geval nooit plakkerig aanvoelen voordat deze wordt overgeschilderd. Herhaal deze stap totdat u het aantal aanbevolen lagen heeft aangebracht (2-3 lagen). De meeste 2-componenten vloerverf zijn na een dag beloopbaar maar pas op volle sterkte na 5 tot 7 dagen drogen. Wees voorzichtig met de vloer en dek in deze periode de vloer niet af met zeil of een stucloper!

TIP!

Plaats viltjes onder tafels en stoelen. Dit voorkomt vegen en pootafdrukken. Bij het verven van de vloer bepalen zowel de kleur en glansgraad van de verf evenals de gladheid en structuur van het beton de uiteindelijke uitstraling.

 Aanbevolen producten voor het verven van een granietvloer

  • Cleaner (krachtige reinigingsmiddel, vet oplossend, niet milieubelastend, watergedragen) 
  • Tegelprimer (Transparante primer voor geglazuurde tegels, emaille, glad graniet en zelfs glas)
  • Colourcoat 2K (dekkende 2K vloerverf, voor vloerverwarming, niet vergelend)

 


 

Heeft u toch nog vragen over granietvloer verven?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!