• Lorem ipsum

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Klik op de vraag om antwoord te krijgen. Staat uw vraag er toch niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn op werkdagen tijdens kantooruren bereikbaar via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. U kunt ook uw vraag stellen via Mail of ons Contactformulier. Vragen die via het contactformulier of per email binnenkomen worden doorgaans binnen 24 uur beantwoord. Ons advies verplicht u tot niets! 

  Algemene vragen

  •  Hoe bereken ik hoeveel verf ik nodig heb?

Om te berekenen hoeveel verf u nodig heeft vermenigvuldigt u de oppervlakte met het aantal lagen dat u wilt gaan schilderen en deelt dit door het verbruik. De formule ziet er dus zo uit: (aantal m2 x aantal lagen) : verbruik = benodigd aantal in kg.

Voorbeeld:
U wilt 100m2 schilderen, 2 lagen dik. Dan wordt dit 100 x 2 = 200m2. Geeft de fabrikant 10m2 per kg op voor het verbruik, dan heeft u in dit voorbeeld 200 : 10 = 20kg aan verf nodig.

De dikte van de laag wordt tevens vermeld in de technische info en wordt uitgedrukt in micron of in gr/m2. Het is niet zo eenvoudig om dit exact te volgen. Maar u kunt uzelf wel "dwingen". Hoe? Stel, het opgegeven verbruik is 10m2 per kg, dan probeert u ook precies 10m2 te schilderen met 1kg. Hebt u bijna alles opgebruikt terwijl er nog een stuk ongeverfd is, hebt u de vloerverf dus te dik aangebracht en moet u de verf beter uitsmeren.

Let op! Dit is natuurlijk een vuistregel. Bij een sterk zuigende ondergrond zult u meer gebruiken en bij een zeer gladde ondergrond minder.

  •  Wat bedoelen ze met Potlife?

Verwerkingstijd of ook wel potlife genoemd is de tijd waarbinnen de coating (verf) verwerkt kan worden nadat 2 componenten vermengd zijn. Bij een gewone 1-component coating (verf) luistert het niet zo nauw. Bij 2-componenten coating is dit juist heel erg belangrijk, de potlife hiervan is namelijk veel korter. Na vermenging van de 2 componenten (coating en de verharder) heeft u dus een beperkte tijd om de coating aan te brengen voor deze volledig uithard. Het verhardingsproces begint zodra de 2 componenten worden samengevoegd. De potlife is per product verschillend, maar is in de regel 1 uur. Lees daarom goed de bijbehorende technische datasheet door voor de juiste tijd. Zorg dat u alleen aanmaakt wat u nodig heeft of kunt verwerken binnen de vermelde tijd. Eenmaal vermengd is de coating niet af te sluiten of langer te bewaren dan de aangegeven potlife.

  •  Wat is het verbruik van vloerverf?

Het is belangrijk het verbruik van vloerverf te kennen. Het verbruik vindt u terug in de technische info van het product. Het wordt meestal uitgedrukt in m2 per kg. Er kan ook over rendement worden gesproken. Dit is hetzelfde. Dit bepaalt immers hoeveel vloerverf u nodig hebt. Hieronder vindt u het verbruik van de producten in ons assortiment:

Scanofloor

  • Clearcoat: 10m2 per kg
  • Colourcoat: 6,7 - 8,3m2 per kg
  • Pre Dekverf: 5,4 - 6,1m2 per liter
  • Vinyl Vloercoat: 6,7 - 8,3m2 per kg
  • Uniprimer: 7,4 - 11,1m2 per liter
  • Clearprimer: 6,7 - 12,5m2 per kg
  • Vloerolie: Beton en Cement: 8 - 12 m2 per liter, Hout: 12 - 15m2 per liter.

Inno Coatings

  • Vloerprimer 1K: 8m2 per kg
  • Vloerprimer 2K: 8m2 per kg
  • Tegelprimer: 25m2 per liter
  • Vloersealer: 6 - 7m2 per kg
  • Topcoat 1K Kleur: 6 - 7m2 per kg
  • Topcoat 1K Transparant: 6 - 7m2 per kg
  • Topcoat 2K Kleur: 8m2 per kg
  • Topcoat 2K Transparant: 10m2 per kg
  • Topcoat 2K Pro: 4 - 7m2 per kg
  • Garagevloer Coating 2K: 4 - 7m2 per kg
  • Houtenvloer Transparant: 10m2 per kg
  • Kunststof Coating kleur: 10m2 per kg
  • Kunststof Coating Transparant: 10m2 per kg
  • Laminaat Coating kleur: 10m2 per kg
  • Grindvloer Coating: 4 - 7m2 per kg
  • Belijningsverf: 3,3m2 per kg (66 m lijn bij 5 cm breed)

De benodigde hoeveelheid hangt af van het verbruik, de te schilderen oppervlakte en het aantal lagen dat u gaat aanbrengen.Voor primers (grondverf zoals Uniprimer, Clearprimer, Vloerprimer 1K en Vloerprimer 2K) volstaat één laag. Voor de afwerking met vloerverf adviseren wij in de regel twee lagen.

  •  Waarom verschilt het verbruik per vloerverf?

Het verschil in verbruik van vloerverf is afhankelijk van de soort vloer, de staat van de vloer, de verfkwaliteit en de manier van aanbrengen. De ene vloer kan meer verf nodig hebben dan de andere, afhankelijk van hoe veel oneffenheden en beschadigingen er zijn. Ook de kwaliteit van de verf speelt een rol, een hoogwaardige verf dekt beter en dus ook meer verbruik. Ook de manier van aanbrengen die wordt gebruikt om de vloer te verven, zoals rollen, spuiten of kwasten, kan ook het verbruik van de verf beïnvloeden. Dan is er nog de samenstelling van de verf alsmede de toepassing ervan. De ene vloerverf is dikker waardoor deze niet zo snel de vloer inzakt, de andere vloerverf vloeit goed en bestrijkt daardoor gemakkelijk een groot oppervlak. De ondergrond is eveneens van invloed. Een vloer met een open structuur neemt meer verf op dan een vloer met een dichte structuur.

Er bestaat ook vloerverf die minder goed vloeit, maar beter dekt. Elke vloer is onderhevig aan slijtage, ook een geverfde vloer. Om dit tegen te gaan is het van belang om de juiste laagdikte aan te brengen. De juiste laagdikte en het aantal lagen zijn van invloed op de weerstand tegen slijtage. Daarom wordt bijna altijd geadviseerd minimaal twee lagen aan te brengen.

  •  In welke kleuren kan ik vloerverf bestellen?

De meeste verfsoorten van Scanofloor kunnen in talloze kleuren worden gemengd. U vindt ze op onze kleurenwaaiers. Wij werken uitsluitend met de kleurcodes van RAL en NCS. Deze zijn wereldwijd erkend en bieden een enorme keuze aan kleuren. In principe is elke kleur mogelijk, behalve bij transparante vloerverf.

  •  Kan ik verf in andere kleurcodes dan RAL of NCS bestellen?

Kleurcodes van andere systemen kunnen wij niet verwerken. Hebt u eerder een verf met een kleurcode van een ander systeem gebruikt en zoekt u nu dezelfde kleur bij Scanofloor? Vergelijk dan met onze kleurenwaaiers. Het is vrijwel zeker dat er een corresponderende kleur in RAL en NCS bestaat. RAL en NCS zijn niet voor niets de meestgebruikte kleursystemen ter wereld. Heel soms is dit niet het geval. Sommige fabrikanten maken uitsluitend verf die in een vaste kleuren wordt geleverd. Het komt voor dat bepaalde pigmenten bij deze soorten niet worden getolereerd vanwege de chemische samenstelling. Maar er is altijd een RAL- of NCS-kleur die er zeer sterk op lijkt.

  •  Waarop moet ik letten bij de keuze van de verfkleur?

Met verfkleuren wordt almaar creatiever omgegaan. De laatste jaren zien we steeds vaker bijzondere en leuke trendy vloeren bij zowel particulieren en bedrijven. Er kunnen met sjablonen patronen of logo's worden aangebracht. In sportcentra en bedrijfshallen zien we ook belijningsverf om bepaalde delen van de vloer af te bakenen.

Verfkleuren zijn in de eerste plaats een kwestie van smaak. Wij adviseren zowel te letten op doelmatigheid als sfeer. In een ruimte met weinig lichtinval werken lichtere kleuren meestal het best. In een slaapkamer die rust moet uitstralen, zijn felle kleuren minder geschikt dan rustige pasteltinten.

  •  Hoe herken ik de glansgraad van de verf?

De glansgraad wordt altijd vermeld in de technische info van een product. De glansgraad wordt omschreven met de termen: mat, zijdemat, zijdeglans, halfglans of hoogglans, in volgorde van de hoeveelheid glans. Het begrip wordt gekoppeld aan een getal. Voor mat geldt een getal <15 voor hoogglans geldt >75. De overige glansgraden liggen hier tussenin.

Onze producten zijn altijd in een standaardglansgraad te koop waarvan we weten dat deze het meest populair is. Dit kan bijvoorbeeld mat of zijdeglans zijn. Op aanvraag zijn soms andere glansgraden mogelijk. Dit hangt af van het product en wordt dan vermeld op de productpagina in de webshop. Wilt u een andere glansgraad dan de standaard, vermeld dit dan in het veld met Evt. Opmerkingen.

  •  Wat is transparante verf?

Bij elk type vloerverf wordt vermeld of deze in kleur en/of als transparant product leverbaar is. Transparant betekent doorschijnend en kleurloos. Deze toepassing komt steeds vaker voor (denk o.a. aan de ‘betonlook’ dit is een betonvloer afgewerkt met een transparante coating).

Iedere vloerverf wordt uitgeleverd met een bepaalde kleurcode. Wij werken met Scanofloor vloerverf die voornamelijk in RAL vloerverf kleuren of NCS vloerverf kleuren worden geleverd. RAL en NCS kleurcodes zijn internationaal bekend en erkend en bieden beide een enorm aanbod aan kleurencombinaties. Voor u als klant is het vanwege het grote aanbod in kleuren en vanwege de erkenning, raadzaam om met deze kleurenwaaiers te werken.

  •  Hoe meet ik het vochtgehalte van de vloer?

Voordat u gaat schilderen is het van belang om het vochtpercentage van de vloer te controleren. Deze mag niet te hoog zijn vanwege de kans op onthechting. Het exacte percentage kunt u terugvinden in de technische info van het betreffende product.

Een eenvoudige methode om het vochtgehalte te controleren is het bevestigen van plastic op de vloer. Maakt het stevig vast met plakband. Laat het 24 uur zitten. Als er daarna condens op het plastic zit, is de vloer niet voldoende droog. U moet de ondergrond dan nog even laten drogen. Doe de test later opnieuw.

  •  Welke vloerverf past bij welke ondergrond?

De ondergrond die u gaat behandelen bepaalt de keuze van vloerverf. Hieronder geven we een korte toelichting bij diverse typen ondergrond.

Zandcementdekvloer

Altijd schuren, de slijmlaag van zandcement verdwijnt hierdoor en de vloer wordt mooier en gladder van structuur. Hierna gaat er altijd eerst 2-componenten grondverf overheen, meestal Scanofloor Uniprimer of Vloerprimer 2K. Afhankelijk van het gewenste eindeffect, kan hier een dekkende verf of een transparante verf overheen. Hier leest u meer over cementdekvloeren.

 

Houten vloer

Een houten vloer behandelt u eerst met een primer en werkt u daarna twee keer af met een dekkende of transparante verf. U kunt hiervoor een houtverf gebruiken. Hoewel Scanofloor niet specifiek voor hout is ontwikkeld, hebben ook wij vloerverf die het prima doet op hout - hier leest u meer

 

Vinylvloer

Een vinylvloer is een zachte vloer van kunststof. Om hier een goede hechting op te krijgen moet hij eerst goed ontvet worden. Vervolgens afwerken met Scanofloor Vinyl Vloercoat. Deze verf is speciaal ontwikkeld voor vinylvloeren. De verf is in alle kleuren verkrijgbaar en gaat een zeer goede hechting aan op olie gebaseerde ondergronden. Lees onze tips over vinyl verven.

 

Linoleumvloer

Deze vloeren liggen vastgeplakt en zijn moeilijk te verwijderen als ze versleten zijn. Vaak trek je dan de ondergrond stuk. Door de oppervlakte goed te ontvetten en licht op te schuren creëer je echter een zeer goede ondergrond voor twee lagen Vinyl Vloercoat. Hiermee kunt u uw oude linoleumvloer weer nieuw leven inblazen. Zowel kleurloos als dekkende kleuren zijn  mogelijk. Bij een kleurloze blijven de oude kleuren en patronen mooi zichtbaar en gaan ze er weer fris uitzien. Hierdoor hoeft u hem ook niet meer in de was te zetten. Dit scheelt in onderhoud. Bij dekkende verf wordt hij volledig in 1 kleur geschilderd. Alle kleuren zijn mogelijk. Zie Scanofloor Vinyl Vloercoat

 

Anhydrietvloer

Een anhydrietvloer is een met gips gebonden vloer die vrij zacht is en relatief snel beschadigd wordt als ze onbehandeld blijft. U voorkomt dit door bijvoorbeeld Scanofloor Uniprimer, Pre Dekverf of Scanofloor Colourcoat aan te brengen. Lees meer over het verven van anhydrietvloeren.

 

Betonvloer

Een betonnen vloer (eigenlijk een verzamelnaam) is een erg harde vloer en vaak dicht van structuur. Deze vloeren moeten altijd met een diamantschuurmachine geschuurd of gestraald worden alvorens te schilderen. Het is verstandig om de coating af te stemmen op het eindgebruik van de vloer. U kunt meerdere soorten vloerverf gebruiken voor beton. Dit artikel geeft tips over betonvloeren verven.

 

Asfaltvloer

Asfalt is een teerhoudend product. Ook asfalt kunt u schilderen, in zijn geheel of deels met lijnen. Veelgebruikte producten zijn Scanofloor Uniprimer, Belijningsverf en Pre Dekverf.

 

Tegelvloer 

Afhankelijk van wat voor type tegel (glas-, minerale-, emaille- en keramische ondergronden):, kan deze wel of niet geschilderd worden. Er moet altijd een primer gebruikt worden. Geglazuurde tegels moeten met een speciale tegelprimer behandeld worden alvorens afgewerkt te worden met een afwerklaag. Hier leest u meer over het verven van vloertegels in de woonkamer.

 

Gietvloer

Een gietvloer kan na een paar jaar verkleuren of eenvoudig niet meer mooi zijn door bijvoorbeeld beschadigingen. Gietvloeren kunnen weer prima geschilderd worden met Scanofloor Colourcoat. Gietvloer ontvetten en licht schuren en dan in twee lagen overschilderen in elk gewenste kleur.

 

Bitumen vloeren

Bitumen is een vloeistof die voorkomt in ruwe aardolie. Bitumen wordt onder meer gebruikt in dakbedekking en wegen. Scanofloor Clearprimer hecht goed op deze ondergrond.

 

 

  •  In wat voor verpakkingen wordt vloerverf geleverd?

Vloerverf wordt geleverd in verschillende blikken en hoeveelheden: 1, 2.5, 3, 5, 10 en 20 liter zijn de meest voorkomende. 0,5 wordt weinig gemaakt omdat het bij vloeren vaak om grote oppervlaktes gaat. De hoeveelheid van vloerverf wordt aangegeven in liters of kg. Dit heeft te maken met de stroperigheid van de vloeistof. Ook wel viscositeit genoemd. Deze aanduiding speelt geen rol bij het maken van een keuze.

  •  Aan welke veiligheidsmaatregelen moet ik denken?

De veiligheidsinformatie bij de verpakking is bedoeld om richtlijnen te geven die u helpen uw veiligheid te waarborgen bij het bewaren en gebruiken van vloerverf. Lees deze informatie goed door. U vindt ze ook op de technische datasheets bij de producten in onze webshop.

Bekende veiligheidsmaatregelen zijn:

  • Contact met de huid voorkomen.
  • Draag beschermende kleding, schoeisel, oog- en handbescherming.
  • Na aanraking met de huid, onmiddellijk wassen met veel water en zeep.
  • Na contact met de ogen onmiddellijk met overvloedig water spoelen (uit een hiervoor bestemde spoelfles) en medisch advies inwinnen. Zorg voor goede ventilatie binnen.
  • Buiten bereik van kinderen bewaren.
  • Niet roken, eten of drinken tijdens de verwerking.

  Voorbereiding

  •  Hoe begin ik het beste aan een verfproject?

De voorbereiding speelt een belangrijke rol voor wie een goede, mooie vloer wil. Het aanbrengen van de vloerverf, de uiteindelijke uitvoering, is eigenlijk een makkelijke klus. Voorbehandeling voor vloerverf vraagt vaak meer tijd en werk. Wat u precies moet doen, ligt aan de ondergrond en de omstandigheden. Daarin kunnen grote verschillen zitten. Hieronder vertellen we wat u in het algemeen moet doen.

Gaat u een vloer verven die eerder is behandeld, dan is het vaak raadzaam om de oude laag vloerverf te verwijderen. Dit is zeker nodig als de verflaag afbladdert. U doet dit het best met een schuurmachine of door te stralen. Hebt u geen schuurmachine, dan kunt u deze huren bij een verhuurbedrijf van gereedschap. Hier leest u meer over vloerverf verwijderen.

Voor u begint aan een verfproject is het belangrijk een planning te maken. Bepaald om welk ondergrond het gaat dat u wilt verven. Is dat beton, hout, tegels of laminaat bijvoorbeeld. Dit is nodig voor de juiste behandeling van de vloer én de te gebruiken coating. Bereken de oppervlakte in m2 (lengte x breedte) van de te behandelen ondergrond, zodat u kunt bepalen hoeveel kg (of liters) verf u moet bestellen. Maar let wel op sterk zuigende oppervlaktes hebben een hoger verbruik. Dit kan zomaar oplopen tot wel 20% meer verbruik. Lees van de uitgekozen producten de specificaties door om te zien wat de aanbevelingen zijn zoals bijvoorbeeld het aantal aanbevolen lagen, ideale verwerkingstemperatuur, relatieve luchtvochtigheid en heel belangrijk de potlife van het product.
Maak een lijst van alle benodigdheden. Denk niet alleen aan de hoeveelheid verf die u nodig heeft maar ook kwasten, goede verfrollers (voor elke laag 1) of afplaktape bijvoorbeeld.

Stappenplan:

  1. Begin met het reinigen/ontvetten van het te behandelen ondergrond. Daarna goed naspoelen / dweilen met schoon water, soms 1 of 2 keer herhalen. Het reinigen en ontvetten wordt vaak vergeten of niet goed gedaan, terwijl dit juist zo belangrijk is voor de hechting.
  2. Nadat de vloer een dag later goed gedroogd is kunt u beginnen met schuren (indien nodig, dit kunt u terugvinden in de datasheet van het product).
  3. Repareer eerst de eventuele scheuren en gaten. Vervolgens kunt u dient u de gerepareerde plekken nog licht op te schuren. Brengt een primer aan, doorgaans volstaat 1 laag.
  4. Als afwerking 1 of 2 toplagen (afwerklagen) aanbrengen. Wij adviseren in de meeste gevallen 2 toplagen.

  •  Bij welke temperatuur kan ik vloerverf aanbrengen?

In het algemeen adviseren we een temperatuur tussen 15°C en 25°C voor het aanbrengen van vloerverf. Dit is de normale kamertemperatuur. In de zomer kan de temperatuur oplopen, afhankelijk van de ruimte. In nieuwbouwwoningen die nog onverwarmd zijn, kan de temperatuur soms onder de 15°C duiken.

Een te hoge temperatuur kan ervoor zorgen dat de vloerverf te snel droogt en niet goed hecht. Snel drogen is niet altijd een voordeel. Fouten en oneffenheden laten zich niet meer herstellen als verf droog is. Niet goed hechten is ook een probleem, want dan moet er sneller overgeschilderd worden. Een te lage temperatuur zorgt ervoor dat de vloerverf niet goed uitvloeit, slecht te verwerken is en bijna niet droogt.

  •  Kan ik een vloer verven met vloerverwarming?

Een vloer verven met vloerverwarming is geen probleem, mits u hiermee rekening houdt bij het aanbrengen. Bij vloeren met een vloerverwarming moet de verwarming altijd uitgeschakeld zijn tijdens het schilderen van de vloer, of op de allerlaagste stand. Twaalf uur na het schilderen kunt u de verwarming weer aanzetten. Verhoog de temperatuur geleidelijk. Ga dus niet meteen naar de hoogste stand. Hier leest u meer over het verven van vloeren met vloerverwarming.

  •  Is vocht van invloed bij het verven van vloeren?

Vocht in de vloer kan ertoe leiden dat een coating loslaat. Controleer daarom altijd het vochtgehalte voordat u gaat verven. Dit speelt een rol bij nieuwe vloeren, maar ook bij vloeren die kort voor het schilderen zijn schoongemaakt met water.

Een te vochtige omgeving kan direct invloed hebben op de hechting. Een matige luchtvochtigheid zal echter geen problemen opleveren. Wees wel alert. Ventilatie is belangrijk bij het aanbrengen van vloerverf, maar ga niet schilderen met de tuindeur open als het buiten regent.

Ook buiten vloeren verven, zoals een terrasvloer, doet u alleen als het niet regent. Ga ook niet schilderen als u kort na het verven regen kunt verwachten. Over het algemeen is het echter goed mogelijk om in Nederland en België in zowel de zomer als de winter de vloer te behandelen met vloerverf (extremen uitgesloten), mits het droog is tijdens en kort na het verven.

  •  Hoe en hoe lang moet vloerverf drogen?

De droogtijd van vloerverf hangt af van de omstandigheden en het product. Veel vloerverf is een dag na het aanbrengen beloopbaar, maar zware belasting (bijvoorbeeld schuiven met meubels) stelt u het best uit tot ongeveer een week na het verven. De exacte specificaties staan op de technische datasheet bij het product.

Om het drogen van vloerverf optimaal te laten verlopen mag deze niet afgesloten worden met bijvoorbeeld stuclopers, folie of ander afdekmateriaal. Verf moet kunnen ademen om te drogen. Afdekken kan ertoe leiden dat er vocht achterblijft waardoor verf op termijn loslaat. Ventileren is wel aangeraden. Dan kan vocht sneller uit de ruimte, wat het drogen van de coating bespoedigt.

  •  Waarom moet ik scheuren en barsten opvullen?

De vloer moet ook gerepareerd worden, waar nodig. We hebben het dan over scheuren en barsten. Die kunt u opvullen met Vloerfix Epoxyplamuur of een ander vulmiddel. Laat u dit achterwege, nestelt verf zich in de ondergrond, met mogelijk schadelijke gevolgen.

Vloerverf geeft een dunne laag en bedekt daarom niet alle oneffenheden, scheuren, problemen e.d. die zich in de bestaande ondergrond bevinden. Het vullend vermogen van verf is beperkt. Daarnaast zal vanwege reflectie van het licht een geschilderde vloer meer oneffenheden laten zien dan een ruwe onbehandelde vloer. Met wat extra aandacht voor het uitvullen van de scheuren en andere problemen zult u een mooi resultaat bereiken.

  •  Vloerverf verwijderen: hoe doe ik dat?

Vloerverf verwijderen kan een hele klus zijn. Helaas is het vaak noodzakelijk voordat er opnieuw geverfd kan worden. Door het verwijderen van de oude laag voorkomt u hechtingsproblemen.

Soms blijkt het verwijderen van de oude verflaag niet mogelijk. Dan is het van belang te achterhalen welk type verf er eerder gebruikt is. Met deze gegevens kunt u de juiste vloerverf kiezen zodat er uiteindelijk een goede hechting ontstaat tussen beide lagen. Voor het aanbrengen van de nieuwe laag dient de oude laag wel altijd geschuurd of gestraald te worden.

  •  Met welke schuurmachine verwijder ik oude vloerverf?

Oude vloerverf volledig verwijderen gebeurt meestal ook met een schuurmachine of via stralen. Goede schuurmachines zijn te huur bij alle grote doe-het-zelfzaken of verhuurbedrijven van gereedschap. De meestgehuurde machine is een roterende (parket)schuurmachine met 30 cm doorsnee, van het merk Woodboy.

Een diamantschuurmachine kan ook bruikbaar zijn. Een diamantschuurmachine is zeer hard en kan bij onjuist gebruik veel schade toebrengen aan de vloer. Alleen heel harde en dichte betonnen vloeren worden behandeld met een diamantschuurmachine. Doe dit niet zelf maar laat dit door een professioneel bedrijf uitvoeren.

  •  Wanneer moet ik de vloer stralen?

Betonnen vloeren met grote afmetingen zoals magazijnen of fabrieksvloeren worden altijd gestraald. Stralen van betonnen vloeren is vaak een goede optie om vloerverf te verwijderen, omdat de kosten hiervan erg meevallen, het snel gaat en stofvrij kan gebeuren. Stralen is een andere manier om oude vloerverf te verwijderen maar we zien deze toepassing vaker bij pas opgeleverde (betonnen)vloeren. Daarbij zorgt een gespecialiseerd bedrijf of de aannemer voor het stralen van de vloer.

  Reinigen

  •  Waarmee kan ik de vloer voor het verven schoonmaken?

Als u tevreden bent over de reparaties, moet u ondergrond schoonmaken. Vet, vuil, stof, cementresten, oude verfdeeltjes enzovoort dienen grondig verwijderd te worden. Dit kan door stralen, frezen of schuren. Meestal kiezen mensen voor schuren. Zoekt u een krachtig reinigingsmiddel, adviseren we de multifunctionele Inno Coatings Ontvetter. Ontvetten van kunststofvloeren zoals vinyl en linoleum doet u met Inno Coatings Vloerstripper.

Voor het verwijderen van vlekken in het stucwerk kunt u een koperborstel gebruiken. Plaatselijke vlekken worden hiermee weggeborsteld. Achtergebleven koperstukjes zullen later niet gaan roesten. Stof kunt u verwijderen met een gewone stofzuiger.

  •  Kan ik gewoon mijn oppervlakte met een sopje afnemen voor ik het ga verven?

Door de te behandelen oppervlakten alleen schoon te maken met water of gewoon product, verwijder je niet al het vuil of vettigheid. Een goede ontvetter zorgt er juist voor dat deze vetten worden opgelost, waardoor er een betere hechting ontstaat van de coating aan het oppervlak. Gebruik dus een goed ontvettend / reinigingsmiddel. De meeste vloerreinigers lossen vet en vuil niet op maar verspreiden het. Gebruik daarvoor een van onze reinigingsmiddelen om dit te voorkomen.

  Schuren

  •  Hoe moet ik de vloer schuren?

We raden meestal aan om de vloer te schuren voordat u primer of verf aanbrengt. Dit is heel belangrijk voor een goede hechting. Een uitzondering vormen harde tegels. Deze hoeven niet geschuurd te worden (wel ontvet).

Het schuren van vloeren van zandcement of anhydriet doet u het best met een langzaam roterende schuurmachine, voorzien van korrel 100 of korrel 120. Voor pvc of vinyl kiest u een nog fijnere korrel. Het meestgebruikt zijn parketschuurmachines van het merk Woodboy (ook geschikt voor anhydriet en zandcement). U kunt zulke schuurmachines huren bij bouwmarkten en verhuurbedrijven van gereedschap.

Met een schuurschijf van 400mm kunt u normaal ongeveer 40 - 50 m2 doen. Begin linksachter en werk naar rechtsachter. Zet een stap terug en maak een nieuwe baan. Herhaal dit totdat u alles gedaan hebt. Schuur niet te hard. Als u na een uur ongeveer 100 m2 hebt gedaan, bent u goed bezig. Het gaat er alleen om dat het oppervlak licht wordt opgeruwd. Het is zeker niet de bedoeling om de vloer helemaal kaal te schuren.

Voor een echte betonvloer moet er een diamantschuurmachine (of betonschuurmachine) gebruikt worden. Betonvloeren zijn veel harder en dichter van structuur dan bijvoorbeeld zandcement of anhydriet. Daardoor werkt een normale (parket)schuurmachine onvoldoende daarvoor wordt een diamantschuurmachines gebruikt. Doe dit niet zelf maar laat dit door een professioneel bedrijf uitvoeren, u kunt de vloer blijvend beschadigen. Zulke machines worden alleen voor beton gebruikt, en niet voor anhydriet, cementdekvloeren, hout of kunststof.

  •  Moet ik eerst schuren en dan ontvetten?

Een veel gemaakte fout is om eerst gaat schuren en daarna te gaan ontvetten. De juiste werkwijze is dat u de te behandelen ondergrond eerst goed reinigt/ontvet om daarna te gaan schuren, omdat op een vloer of wand er na verloop van tijd stof, vuil en een vettig laagje onstaat. Door deze vuil / vet laag eerst te reinigen voorkomt u het verspreiden ervan, en wordt het niet in de ondergrond geschuurd. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf. Bovendien is uw schuurpapier snel verzadigd met vuil en vet tussen de schuurkorrels in en verlies daardoor zijn werking. Het bespaart u dus niet alleen veel tijd en moeite, maar ook nog eens schuurpapier. Elk te behandelen oppervlak (zelfs nieuw hout), ontvet u altijd eerst met een zeer sterk ontvettend reinigingsmiddel.

  Primer

  •  Wat is een primer?

Een primer is een verfproduct dat voorkomt dat de verf in de ondergrond wordt gezogen. Primers kennen we ook onder namen als grondverf en impregneermiddel. Ze werken stofbindend en zorgen voor een waterdichte afsluiting. Een primer verbetert zo de hechting van de vloerverf.

  •  Moet ik altijd een primer gebruiken?

Het gebruik van een primer is in de meeste gevallen absoluut aangeraden, zeker bij vloeren die niet eerder of lang geleden zijn behandeld. Problemen met vloerverf ontstaan juist vaak omdat mensen geen primer hebben gebruikt. Bij gietvloeren, waar al een coating op zit, is een primer niet nodig. Ook bij het verven van linoleum, laminaat, pvc en vinyl is een primer niet noodzakelijk, mits de vloer grondig is ontvet en speciale verf zoals Vinyl Vloercoat of Kunststof Coating wordt gebruikt.

Speciale aandacht vragen tegelvloeren. Voor harde geglazuurde tegels is een aparte tegelprimer aanbevolen.

  •  Primer 2K na twee dagen nog steeds plakkerig, hoe kan dat?

Dit probleem kan vele oorzaken hebben. In de meest voorkomende gevallen komt dit doordat de twee componenten (coating en verharder) onvoldoende zijn vermengd. Meng deze twee componenten altijd goed door, zo ongeveer 3 minuten mechanisch met een verfmixer op lage snelheid. Als de ondergrond erg plakkerig blijft zult u een nieuwe primer laag moeten aanbrengen.

Andere oorzaak zou de temperatuur kunnen zijn. De ideale verwerkingstemperatuur ligt tussen de 15°C en 20°C met een minimum van 10°C. Bij een te lage temperatuur duurt het verhardingsproces veel langer dan de aangeven droogttijd. Maar bij een te hoge temperatuur droogt een primer of topcoat te snel waardoor deze zich niet goed kan hechten aan de onderlaag en zal op den duur loslaten. Zet daarom indien aanwezig ook ruim van te voren de vloerverwarming uit.

  •  Waarom krijg ik zichtbare banen na aanbrengen van de Primer?

Ziet u banen van een Primer na de droogtijd? Dit kan gebeuren door zuiging van de vloer. Waarschijnlijk betreft het een nieuwe vloer of een opnieuw gelegaliseerd bestaande vloer waardoor de primer te snel de vloer in trekt. U kunt dit voorkomen door er een tweede laag Primer overheen te zetten, de banen zullen dan nagenoeg verdwijnen. Dit is ook aan te raden als er een dekkende toplaag overheen komt en die zichtbare banen eigenlijk niet uit maken. De toplaag zal waarschijnlijk niet goed kunnen hechten vanwege de te schrale primerlaag. Uiteindelijk kunt u er 1 of 2 transparante toplagen overheen zetten afhankelijk van het soort product of gebruik. De coating voor de eerste en tweede laag opzetten met roller (25cm), daarna eventueel narollen met de grotere verfroller (50cm) om rolbanen te voorkomen. Andere oorzaken kunnen zijn dat de vloerverwarming aanstaat (indien aanwezig) of de binnen / buiten temperatuur te hoog is. De ideale verwerkingstemperatuur is tussen de 15° - 20°C. 

  Afwerklaag / Toplaag

  •  Welke verschillende coatings zijn er?

Alles lijkt op elkaar, zeker als je een leek bent op het gebied van coatings. Het is dus verstandig om je te verdiepen in de toepassingen ervan en welke soort coating nou het meest geschikt is voor uw klus. Op basis van de eigenschappen van de soort coating kun je dit al een beetje bepalen. Daarom hebben we de 3 belangrijkste soorten voor je op een rij gezet.

Epoxy coating

Zo heeft een epoxy coating vloeistofdichte eigenschappen en is daardoor uitermate geschikt voor zwaard industrieel gebruik met heftruckverkeer in onder meer loodsen, magazijnen en werkplaatsen. Maar door zijn hogere hardheid wel meer krasgevoeliger. Epoxy heeft wel een hoge chemische resistentie dus beter opgewassen tegen de blootstelling aan chemische stoffen. Maar Epoxy coating is niet UV-bestendig.

Polyurethaan coating

Coating op Polyurethaan basis (of PU) zijn zachter en elastisch, veren dus licht mee en heeft daardoor een hogere krasvastheid. Een PU gietvloer is dus wat meer geschikt voor scholen, kinderdagverblijven, sport- en fitnessruimten, sanitaire ruimten, productieruimten, winkels en kantoorruimten. Belangrijk pluspuntje: Polyurethaan is UV-bestendig, dus een coating op basis van polyurethaan verkleurt niet of nauwelijks aan blootstelling van UV-licht.

Acrylaat coating

Een Acrylaat coating is op waterbasis, duurzaam en kras- en slijtvast is. De coating heeft weinig geur en droogt snel en is daarom heel geschikt voor gebruik binnen. En acrylaat is enorm veelzijdig in zijn toepassingen. Acrylaat vloeren zijn vloeistofdicht, antislip, oersterk, gemakkelijk in onderhoud, vries- en hittebestendig en worden veelal toegepast in de vleesverwerkende industrie, chemische industrie of andere industrieën waar met zware belasting wordt gewerkt. Acrylaat is UV-bestendig en dus niet vergelend.

  •  Wat is een 2-componenten verf?

Het laat zich waarschijnlijk al raden, een coating die uit twee componenten (delen) bestaat. De coating (basis A) en een verharder (B). In de volksmond wordt dit ook vaak een 2K product genoemd. Zodra deze 2 componenten in de juiste verhouding worden vermengd ontstaat er een chemische reactie waardoor de coating snel gaat verharden.

Hoelang dit verhardingsproces duurt is per product verschillend maar doorgaans ongeveer 1 uur. Het is aanzienlijk korter dan bij een 1-component coating. De 2-componenten moeten eerst samengevoegd worden alvorens deze op de vloer aangebracht kan worden. Het mengen van 2-componenten coating doet u bij voorkeur mechanisch met een verfmixer ca. 3 minuten langzaam draaiend. Bij een hoge toerental ontstaan er luchtbelletjes in de verf en dat is onwenselijk. Lees altijd goed de technische gegevens door van het te gebruiken product voor gebruik.

  •  Hoe moet ik 2-componenten verf mengen?

De meeste vloerverf is 2-componentenverf. U krijgt deze geleverd in twee verschillende verpakkingen, elk met een component: een deel verf en een kleiner deel verharder. U moet deze componenten mengen direct voor gebruik (niet eerder!). Het is handig om alle benodigdheden alvast klaar te zetten voordat u met het mengen van de verf begint.

Het mengen van 2-componentenverf is niet hetzelfde als roeren met een roerstok. Dit moet mechanisch gebeuren. Dit verbetert het eindproduct aanzienlijk. Mechanisch mengen kunt u doen d.m.v. van een boormachine met daarop een spindel (of verfmixer). Voeg de verharder toe aan de verf. Meng niet te lang. Vermijdt een al te hoog toerental. Zo voorkomt u luchtbellen in het product. 2-3 minuten op een laag roterende stand is doorgaans voldoende.

Met welke benodigdheden (roller, kwast, spuitapparatuur) u aan de slag gaat, hangt af van de vloerverf die u kiest. Ook hierover is informatie te vinden in de technische datasheet. Tevens kunt u hier de droogtijd tussen de lagen en de tijd wanneer de vloer belast mag worden terugvinden.

Let verder op de verwerkingscondities van de verf.

  •  Hoe voorkom ik luchtbellen in verflaag?

Als in 2-componenten vloerverf luchtbellen ontstaan, dan ligt dit meestal aan te intensief mengen. Bij het mixen van de twee componenten moet een hoog toerental worden vermelden. Mengen gebeurt het best met een verfmixer op een boormachine, op een laag roterende stand. Een minuut of twee-drie is voldoende.  

  •  Hoe voorkom ik rimpeltjes in tweede laag?

De oorzaak hiervan is vaak dat de eerste verflaag nog niet helemaal droog was toen de tweede werd aangebracht. Neem dus altijd de droogtijden in acht. Je vindt deze op de technische datasheet bij elk product.

  •  Hoe moet ik vloerverf aanbrengen en uitrollen?

Start linksachter in de hoek (gezien vanaf de deur) en verf de randen met een kwast. Maak dan een denkbeeldig vak van 1,5 bij 1,5 meter.

Doe verf aan een kortharige vachtroller (bevestigd aan een stok), zet de roller links in het midden van het vak. Rol een keer naar voren en naar achter, en van links naar rechts. Zet dan een stap naar rechts en rol uit over een volgend vak van dezelfde afmetingen. Zorg voor een overlap van enkele centimeters. Werk zo naar de rechterhoek.

Wees niet te zuinig met vloerverf. Maar maak de laag niet té dik, want dan duurt het drogen te lang en kunnen andere problemen ontstaan. Volg daarom het verbruik dat bij de verf staat aangegeven. Zie de webwinkel: staat er dat je 8 m2 kan doen met een kg, dan moet u halverwege de hoeveelheid verf ook 4 m2 hebben gedaan.

Houd de droogtijden in acht voordat u aan de tweede laag begint. Meestal is een coating na een dag beloopbaar en kan dan de volgende laag erop. De exacte gegevens vindt u op de technische datasheet bij de verf.

  •  Hoe voorkom ik verf die niet goed uitrolt of klontert?

Gebruikt u 2-componentenverf, dan moet deze vooraf mechanisch (en niet handmatig) worden gemengd. Alleen zo verkrijgt u een voldoende vloeiende verf. Let daarnaast op de verwerkingstijd. Eenmaal gemengde 2-componentenverf is na 1 tot 2 uur dermate ingedikt dat het rollen steeds moeizamer gaat, en is uiteindelijk niet meer te gebruiken. Meng dus nooit meer dan u in deze tijd kunt aanbrengen (een veelgebruikte richtlijn is dat men 30-40 m2 in een uur kunt verven, maar dit kan per situatie verschillen). Soms wordt het uitrollen bemoeilijkt door een te dik aangebrachte tegel- of glasprimer. Deze moet flinterdun worden aangebracht.

  •  Hoe voorkom ik pas aangebrachte verf die loslaat?

Als een verflaag snel loslaat, is in veel gevallen de voorbehandeling onvoldoende geweest. Het is belangrijk dat vloeren goed schoongemaakt worden voordat u gaat verven. Gebruik een geschikte ontvettende zeep. Vermijd agressieve middelen zoals ammoniak of zoutzuur. Ook schuren is nodig. Alleen harde en/of geglazuurde tegels hoeven niet te worden geschuurd. Verder is een primer aanbevolen. Controleer ook het vochtgehalte van de vloer voordat u gaat verven. Optrekkend vocht in de ondergrond kan ertoe leiden dat de coating loslaat. Kies bij voorkeur voor een dampdoorlatende primer of vloerverf.

  •  Hoe voorkom ik scheurtjes in de coating?

Dit kan duiden op onvoldoende voorbehandeling of op een toplaag die geen hechting aangaat met de primer. Dit laatste kan aan een verkeerde productkeuze liggen. De beste primer voor alle omstandigheden is Uniprimer. Alleen bij een transparante afwerking raden we Clearprimer aan.

  •  Hoe voorkom ik blaasvorming of blaren?

Blaasvorming (of blaren) in een verflaag kan om verschillende redenen ontstaan. Vaak komt het doordat de ondergrond niet droog genoeg was toen er met verven werd begonnen. Ook kan het zijn dat de bovenste verflaag te snel is opgewarmd en gedroogd na het aanbrengen. Het kan ertoe leiden dat de verf loslaat. Om dit te herstellen, moeten de door blaasvorming aangetaste delen worden geschuurd, opnieuw gereinigd en geverfd.

  •  Hoe voorkom ik problemen bij buiten verven?

Veel vloerverf zoals Pre Dekverf en Topcoat 2K zijn geschikt voor buiten. De producten zijn goed bestand tegen regen, sneeuw en vorst. Echter niet tijdens het aanbrengen of als de verf nog niet is uitgehard. Let erop bij het plannen van de schilderwerkzaamheden. Dek de verf tijdens het drogen niet af met folie of plastic. Er moet lucht bij kunnen. U kunt bij verwachte regen in de eerste dagen na het aanbrengen eventueel een "bruggetje" of "afdakje" maken door de vloer af te dekken met planken die op bakstenen steunen.

  •  Hoe voorkom ik slecht dekkende vloerverf?

Dat verf na de eerste laag niet overal mooi dekt of wat lichter van kleur lijkt dan verwacht, is niet abnormaal. Het is kleurkeuze en ondergrond afhankelijk. Daarom is het belangrijk om tenminste twee lagen vloerverf aan te brengen. Pas dan kunt u een optimale dekking verwachten in de juiste kleur. Uiteraard moet de verf gelijkmatig over het hele oppervlak worden aangebracht. Sommige kleuren bevatten minder witte pigment die nodig is voor een goede dekking. In dat geval zult u extra lagen moeten aanbrengen.

  •  Hoe voorkom ik haartjes en pluisjes op de verflaag?

U moet de vloer voor het verven altijd stofzuigen en schoonmaken. Duiken er tijdens het verven van een goed gereinigde vloer toch pluisjes of haartjes in de verflaag op, kan dit liggen aan de roller of kwast. Het loont om duurdere rollers en kwasten te gebruiken. Die zijn van betere kwaliteit. Goedkoop is bij kwasten en rollers veelal duurkoop.

  •  Hoe voorkom ik een explosie van het blik?

Onze 2-componentenverf is veilig in gebruik, maar let op: restanten van eenmaal gemengde 2-componentenverf mag u niet afsluiten. Zorg dat er zuurstof bij kan. Wanneer u een blik met gemengde 2-componentenverf afsluit, ontstaat er door een chemische reactie mogelijk te veel druk en kan het blik exploderen of de deksel eraf knallen.

  •  Kan ik overgebleven vermengde 2-componenten verf afsluiten en bewaren?

Het antwoord is kort en bondig nee. Het afsluiten van een reeds vermengde 2-componenten coating is zelfs gevaarlijk. De chemische werking van de twee samengevoegde componenten stopt namelijk niet, ook niet wanneer u het blik luchtdicht afsluit. Niet door zuurstof, maar door samenvoeging van de 2 componenten zelf ontstaat er een chemische reactie met hoge druk in het blik dat deze kan openbarsten. Dus ook voor restanten van vermengde coating geldt dat u het niet zomaar kunt afsluiten. U zult deze echter moeten laten indrogen. Daarom adviseren wij bij grote oppervlaktes altijd de potlife goed in de gaten te houden en het eventueel in gedeeltes te vermengen.

  •  Wanneer kan ik antislipkorrels aanbrengen?

In sommige situaties is het handig om antislip aan te brengen in de vloerverf. Denk hierbij aan badkamers, doucheruimtes en keukens. Door tijdens het aanbrengen van de vloerverf een lichte korrel in de laatste laag te strooien, ontstaat een ruwer oppervlakte die perfect werkt als antislip. Voor de korrel wordt meestal een ‘silka’ kiezel gekozen. Deze reageert niet met de vloerverf en hecht goed. De antislip wordt door de verf gemengd en dan gerold. Gebruik niet teveel korrels. 25 gram op 1 liter kan al voldoende zijn.

We raden aan om alleen antislipkorrels aan te brengen in de voorlaatste verflaag. Dit is na de grondverf meestal de eerste afwerkingslaag. De tweede afwerkingslaag doet u zonder antislip. Let erop bij het mengen dat er geen korrels in de verf voor de tweede laag komen. Bij een te grote hoeveelheid is het lastig om de vloer schoon te maken en te onderhouden.

  Na het schilderen

  •  Hoe bestendig en belastbaar zijn vloeren na behandeling met vloerverf?

Bestendigheid ofwel belastbaarheid is een essentieel begrip bij de juiste keuze van de vloerverf en bepaalt mede de tevredenheid van de gebruiker. Vooral op lange termijn speelt dit een rol. Hoe lang blijft het geverfde vloeroppervlak in goede conditie?

Kan de vloerverf ertegen als er bijvoorbeeld zuren op de vloer terechtkomen? En wanneer kun je er na het verven weer op lopen? Bij de technische info die u krijgt bij de verf vindt u altijd gegevens over de bestendigheid en belastbaarheid. Ook kunt u dit terugvinden op de productpagina's op deze website. We raden aan om deze info altijd even door te nemen voordat u bestelt. Een verkeerde belasting kan gevolgen hebben voor de vloer.

Onder belastbaarheid verstaan we niet alleen gewicht, maar ook materiaal dat op de vloer terechtkomt. Bij vloerverf denken veel mensen dat deze bestand moet zijn tegen alle mogelijke manieren van belasting. Dat is een verkeerde aanname. Elke vloerverf is gefabriceerd voor een specifieke toepassing en heeft daarmee dus specifieke eigenschappen.

Daarnaast is de manier waarop een vloer wordt gebruikt minstens zo belangrijk. Komen er bijvoorbeeld scherpe voorwerpen op terecht, kan een verflaag beschadigd raken. Een transparante toplaag vermindert de kans op schade. Wie schuift met stoelen, tafels of kasten kan schuifsporen creëren. Viltjes onder de poten van meubels kunnen dit voorkomen. Tot slot lijdt een veelbelopen vloer in een winkel of horecazaak meer dan een slaapkamer waarin enkel op sokken of blote voeten wordt gelopen.

  •  Is vloerverf bestand tegen chemische stoffen, zuren en vetten?

Chemische stoffen komen we thuis tegen in schoonmaakmiddelen. Ze worden ook, in allerlei vormen, gebruikt in werkplaatsen, ateliers, fabrieken en bedrijven. Rubberbanden, zoals we op auto's en fietsen tegenkomen, bevatten ook chemische stoffen. Haast elke vloer komt er dan ook, vroeg of laat, mee in aanraking. U doet er dus goed aan vloerverf te kopen die hiermee om weet te gaan. Fijn om te weten: alle primers en vloerverf van Scanofloor zijn bestand tegen zouten, zuren, logen en oplosmiddelen (huishoudelijke schoonmaakmiddelen). Scanofloor Vloerolie is bestand tegen minerale oliën en lichte chemicaliën.

  •  Is vloerverf waterdicht?

Waterbestendigheid is belangrijk, al was het maar om de vloer te kunnen schoonmaken. Daarnaast is een waterdichte vloer belangrijk in keukens, badkamers, sauna's, toiletruimtes, horecazaken en andere ruimtes waar er gemakkelijk water op de vloer komt. Scanofloor maakt uitsluitend vloeistofdichte vloerverf.

  •  Wanneer kan ik de vloer na het verven weer belasten?

Er zijn diverse graden van belasting. Gewoon over de vloer lopen is belasten, meubels verschuiven of over de vloer rijden met een vorkheftruck zijn zwaardere vormen. Er zijn kleine verschillen in de mate waarin een pas geverfde vloer weer belast kan worden. Ook de laagdikte van de verf speelt een rol. Een dunne laag is sneller belastbaar (maar minder duurzaam). Neem de technische info bij het product om hierover zekerheid te hebben. In het algemeen geldt dat vloeren na twaalf tot veertien uur weer beloopbaar zijn. Voordat u de vloer weer zwaar kunt belasten (zoals met een vorkheftruck) adviseren we u een week te wachten.

  Benodigdheden

  •  Welke benodigdheden voor vloerverf moet ik gebruiken?

Bij de toepassing van vloerverf en bij het voorbereidende werk worden vaak specifieke benodigdheden gebruikt. Wat heeft u standaard nodig bij het verven met een vloerverf?

  • Breed afplakband voor het afplakken van de muren en plinten.
  • Per laag een wegwerpkwast voor het verven van de randen. Vanwege de snelle uitharding van een 2-componenten verf zijn wegwerpkwasten ideaal om te gebruiken. Wilt u de kwasten liever hergebruiken dan kunt u ze afspeoelen met water.
  • Per laag een kortharige (6-8 mm) 2 componenten roller 18 of 25 cm breed. Een 2-componenten roller wordt ook wel aangeduid als 2K roller en is een roller met een kortharige vacht (6-8 mm).
  • 1 beugel voor de roller.
  • 1 stok voor de beugel, kan ook een oude bezemsteel zijn (stokken zijn relatief duur).
  • Vierkante emmer +/- 12 liter (voor de coating) waar de 2 componenten roller in past. Standaard verfbak met uitrolgedeelte (voor het verdelen van de verf op de roller).
  • Een verfbak met afmeting 35 x 25 cm is ruim genoeg voor de meeste rollers.
  • Boormachine met spindel (voor het mengen van de 2-componenten verf)
  • Inno Coatings Ontvetter voor ontvetten van tegels.
  • Inno Coatings Vloerstripper voor reiniging van o.a. linoleum en vinyl en het verwijderen van waslagen.
  •  Welke afplakband moet ik gebruiken?

Standaardschilderstape werkt prima en is goedkoop. Voor de veeleisende klusser bestaat er afplakband (paars/blauw) waar de verf niet meer onderdoor kan lopen. Iets duurder maar met een mooier en strakker eindresultaat.

  •  Welke schuurmachine moet ik gebruiken?

Afhankelijk van de vloer gebruikt u een bepaald type schuurmachine of schuurpads. Zo kan een zandcementdekvloer makkelijk met schuurpapier korrel 80 geschuurd worden. Een grote magazijnvloer met een echte betonnen vloer kan beter gestraald worden. De kosten van stralen vallen vaak erg mee. U weet dan zeker dat het goed voorbewerkt is. Bij twijfel kunt u ons altijd bellen. Ga zeker niet zelf aan de slag met een diamantschuurmachine want bij een te zachte vloer kunt u hier veel schade mee aanrichten.

  •  Welke kleding moet ik dragen als ik een vloer verf?

Gebruik altijd kleding die vies mag worden. Als verf eenmaal uithardt krijg je het vaak niet meer uit de kleding. Zeker als u boven uw hoofd gaat schilderen is de bescherming van uw ogen zeer belangrijk. Er bestaat ook beschermende kleding, te koop in de doe-het-zelfzaak. Voor vloerverfprojecten thuis is deze meestal onnodig tenzij u geen oude kleding hebt die vies mag worden.