• Lorem ipsum

Als u zich eenmaal verder gaat verdiepen in vloerverf dan wordt u al snel met allerlei kenmerken en definities om de oren gegooid. Wees gerust, bijna allemaal zijn ze gemakkelijk te ontcijferen. Het is een hele lijst aan vloerverf kenmerken welke kunnen gelden voor ieder product. Het is belangrijk om te realiseren dat het vaak een indicatie is van het soort product; daarom worden deze ook omschreven als voornaamste kenmerken. Het is bedoeld om redelijk snel een keuze te kunnen maken voor uw situatie. Onder toepassingen van een product wordt ook vaak omschreven voor welke situaties (fabrieksvloeren, woonkamervloeren, garagevloeren, etc.) een product gebruikt kan worden.

 

 Coating:

Coatings is niet meer of minder dan een ander woord voor verf of verflaag. In de volksmond wordt er soms een transparante verflaag mee bedoeld. In de verfbranche wordt echter ook een dekkende verf vaak met coating aangeduid.

 Verwerking:

Gemakkelijk uit te rollen van verf is redelijk essentieel. Uitvloeien van de verf is ook belangrijk. Streepvorming van de roller moet zo min mogelijk zijn. De tijd hiervoor hangt af van de potlife. Dit valt allemaal onder de noemer van de verwerking van verf.

 Potlife:

Verwerkingstijd of ook wel potlife genoemd is de tijd waarbinnen de coating (verf) verwerkt kan worden nadat 2 componenten vermengd zijn. Bij een gewone 1-component coating (verf) luistert het niet zo nauw. Bij 2-componenten coating is dit juist heel erg belangrijk, de potlife hiervan is namelijk veel korter. Na vermenging van de 2 componenten (coating en de verharder) heeft u dus een beperkte tijd om de coating aan te brengen voor deze volledig uithard. Het verhardingsproces begint zodra de 2 componenten worden samengevoegd. De potlife is per product verschillend, maar is in de regel 1 uur. Lees daarom goed de bijbehorende technische datasheet door voor de juiste tijd. Zorg dat u alleen aanmaakt wat u nodig heeft of kunt verwerken binnen de vermelde tijd. Eenmaal vermengd is de coating niet af te sluiten of langer te bewaren dan de aangegeven potlife.

 Droging:

Droging is de droogtijd van de verf / coating. Over het algemeen is een snelle droging een voordeel omdat er dan redelijk snel een tweede laag aangebracht kan worden of weer overheen gelopen kan worden. Denk aan fabrieken of winkels waarbij de vloer continue gebruikt wordt.

 Vochtgevoelig:

Beton moet goed droog zijn alvorens te schilderen. Nieuwe vloeren mogen bijna geen vocht meer bevatten als deze geschilderd gaan worden. De vuistregel luidt als volgt: voor 1cm (nieuwe) laagdikte moet 1 week droogtijd in acht worden genomen. Een vloer van 6cm dik, 6 weken wachten alvorens af te werken met een verf.

 Hechting:

Uiteraard is hechting zeer belangrijk voor een vloerverf. De mate van hechting is direct gekoppeld aan de voorbehandeling en het type ondergrond in combinatie met het juiste product. De hechting van een vloerverf vindt u terug bij de kenmerken van het product en wordt uitgedrukt in Newton per vierkante millimeter. Bijvoorbeeld voor Scanofloor Uniprimer geldt een hechting van: 4 N/mm2 (breuk in beton). Dit is 0,4kg per mm2. De hechting is dermate goed dat de ondergrond eerder bezwijkt dan de coating loslaat.

 Slijtvast:

Een vloerverf is slijtvast als je er niet doorheen slijt. Laagdikte is uiteraard belangrijk en is bepalend voor de slijtage. Onder “normaal” gebruik zou een beton / vloerverf 5-6 jaar mee moeten kunnen voordat er slijtplekken ontstaan. De slijtvastheid word tevens weergegeven bij de kenmerken van de producten. Hoe lager het getal (uitgedrukt in mg (slijspel)) des te slijtvaster de vloerverf is.

 2 component:

Dit is een verf / coating die uit twee delen bestaat, welke samen in de juist verhouding moeten worden gemixt, net voor het aanbrengen. 2 componenten verf is over het algemeen slijtvaster dan een 1 componenten verf. Dat wil zeggen dat u langer plezier heeft van uw opgebrachte laag. Het nadeel van 2 componenten verf is dat u beschadigingen minder makkelijk kunt bijwerken.

 Beloopbaar:

Een geschilderde vloer is vaak de volgende dag alweer beloopbaar maar is dan nog niet doorgehard. 2 componenten coatings zijn vaak pas doorgehard na 2 tot 7 dagen. 1 componenten verf vaak pas na 4-5 dagen. Pas na de volledige uitharding bereiken de coatings hun sterkte en krasbestendigheid.

 Naadloos:

Naadloos is een coating aanbrengen zonder dat er enkele overgangen zijn te zien. Door de vloer in 1x af te coaten krijg je dit gedaan. Het opsplitsen van een coating is vaak het probleem waardoor je een naad te zien krijgt.

 Hygiënisch:

Doordat een vloer strak en vloeistofdicht is afgewerkt kun je hem ook eenvoudig schoon houden door te dweilen en te stofzuigen. Een gecoate vloer is daarom hygiënischer dan tapijt of een houten vloer.

 Chemisch resistent:

Een coating die bestand is tegen olie, benzine, accuzuur en remvloeistof is chemisch resistent. Scanofloor Pre Dekverf is een typische garagecoating, deze is chemisch resistent en tevens bestand tegen de weekmakers van autobanden. De coatings van Scanofloor zijn chemisch resistent, bekijk hier het overzicht. Wilt u exact weten tegen welke stoffen een coating resistent is vraag dan een resistentielijst op.

 Vloeistofdicht:

Een coating is vloeistofdicht wanneer hij geen vloeistof doorlaat als hij op een oppervlakte is opgebracht. De Vinylcoat en de Colourcoat zijn twee voorbeelden van vloeistofdichte coatings. In praktijk worden vloeistofdichte coatings toegepast in zwembaden, badkamers, keukens en garages. De coatings van Scanofloor zijn vloeistofdicht, mits aangebracht naar de voorschriften.

 Stofvrij:

Betonnen vloeren zullen altijd blijven “stoffen” als ze niet behandeld worden. Oxan Aqua is een transparante coating die als stofbinder is ontwikkeld. Deze wordt aangebracht als de vloer droog is. 1 laag is voldoende om hem stofvrij te krijgen.

 Reinigbaar:

Een onbehandelde betonnen vloer is moeilijk reinigbaar. Door een vloer of wand aftewerken met een coating is het veel eenvoudiger te reinigen.

 Esthetisch:

Een vloer schilderen heeft een andere esthetische waarde dan een laminaat aanbrengen. Hoe strakker de vloer is afgewerkt hoe beter de esthetische waarde ervan.

 Oplosmiddelvrij:

Doordat er geen oplosmiddelen meer in verf zit noem je een verf oplosmiddelvrij. Een oplosmiddel of water is het transportmiddel van de verf. Beide zullen verdampen. Het residu is de verf. Tegenwoordig mag er alleen nog geschilderd worden met oplosmiddel vrije verf. In sommige uitzonderingen zullen oplosmiddel houdende producten gebruikt worden.

 Damp diffuus:

Betekent dat een verf niet volledig afsluit en dat hij damp (waterdamp) door kan laten. In vochtige ruimtes (kelder, garage) is het raadzaam om een dampdoorlatende coating (vloerverf) te gebruiken. Ook bij bepaalde vloertypen als anhydriet is dit belangrijk. Dampdiffuse coating (ook wel dampopen of dampdoorlatende verf genoemd) sluit de behandelde ondergrond niet volledig af waardoor de damp kan ontsnappen. Scanofloor Pre Dekverf en Scanofloor Uniprimer zijn dampdoorlatende coatings welke geschikt zijn voor het verven van bijvoorbeeld een kelder en/of garage. Beide coatings zijn epoxy coatings, epoxy heeft dampdoorlatende eigenschappen. Polyurethaan coatings hebben deze eigenschap in mindere mate en zijn dus minder geschikt voor het verven van vochtige ruimtes. Alle afwerklagen van Scanofloor zijn echter vloeistofdicht. Water (bij bijvoorbeeld het morsen van een glas water of bij het dweilen van de vloer) zal niet worden doorgelaten.

 Reukloos:

Doordat er geen oplosmiddelen in verf zitten worden ze nagenoeg reukloos. Minder schadelijk en prettiger om te verwerken. Om verf binnen te verwerken is door de overheid als regel gesteld. Door de wetgeving is de innovatie van verf in een stroom versnelling gekomen.

 Gebruiksklaar:

Verf die niet gemengd hoeft te worden is direct gebruiksklaar. 2 componenten verf moet bijvoorbeeld eerst gemengd worden voordat hij gebruiksklaar is.

 Mechanische bestendigheid:

Afhankelijk van de mechanische belasting van een vloer moet er een type coating gekozen worden. De puntbelasting van bijvoorbeeld een vorkheftruck is veel hoger dan een bureaustoel. Afhankelijk hiervan wordt vaak een type coating gekozen.

 Waterbestendig:

Een verf die vloeistofdicht is waterbestendig. Dit zijn vaak 2 componenten verven. Deze sluiten de oppervlakte volledig af. Waterbestendigheid kan niet met elke betonverf gegarandeerd worden.

 UV bestendig:

Betonverf is UV gevoelig d.w.z. dat ze onder invloed van zonlicht kunnen verkleuren. Epoxyverven zijn hier erg gevoelig voor. Polyurethaan (PU) vloeren zijn veel beter bestand tegen het UV licht. Kies daarom altijd voor PU coatings zodra deze in aanraking komen met het daglicht. Epoxy is daarentegen wel goedkoper.

 Uitvloeiing:

Een coating moet mooi kunnen uitvloeien om zo een mooi eind effect te genereren. Uitvloeien van verf hangt af van de ondergrond, zuiging van ondergrond, temperatuur en vochtigheid van de omgeving. Alle omstandigheden bepalen het eindeffect.

 Impregneren:

Doordat een primer een vloer kan impregneren kan de toplaag een goede hechting met de primerlaag aangaan. Als de toplaag te hard en dicht van structuur is kan er geen impregnatie van de primer plaatsvinden. Onthechting kan het gevolg zijn. Het schuren van vloeren is daarom erg belangrijk.

 Weekmakers:

In autobanden zitten veel weekmakers. Deze weekmakers doen betonverven weer opweken nadat de banden op de verf hebben gestaan. Ongeacht hoelang de verf op de vloer zit. Als de verf niet geschikt is dan zal de verf los van de vloer komen. Predek vloerverf is een typische garagecoating die goed tegen de weekmakers bestand is.

 Uithardingstijd:

Het uitharden van een coating/verf verschilt. 1 componenten verf zal langer de tijd nodig hebben om uit te harden. Soms wel tot 7 dagen. 2 componenten coating hard meestal na 24 dagen volledig uit. Uiteraard zijn hier ook weer allerlei uitzonderingen op. Als dit belangrijk is met bijvoorbeeld een verhuizing vraag het dan altijd nog even na.

 Indringend vermogen:

Verf moet een indringend vermogen hebben op een ondergrond om een hechting te krijgen. Een verf kan niet op de ondergrond indringen als de vloer te hard is qua structuur of te vet is. Een vloer ontvetten en schuren is als voorbehandeling daarom erg belangrijk.

 Hechtlaag:

Een primer op een ondergrond geeft vaak een zeer goede hechtlaag voor de toplaag. De hechtlaag is bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Je zou kunnen zeggen dat het hechten van een coating het belangrijkste is. Kleur en type kunnen dan bijzaak zijn. Niet op elke ondergrond kun je zomaar een hechting krijgen. Een hechtlaag is ook afhankelijk van het type primer. Er zijn verschillende soorten: tegelprimer, 2 componenten primer, clearprimer en primer voor hout etc. Vraag altijd advies hierover.

 


Heeft u toch nog vragen?

De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets!