- Lorem ipsum
Waarom een RAL-kleurcode en niet gewoon blauw, rood of geel?
Als u vloerverf bestelt, komt u haast onvermijdelijk de uitdrukking RAL kleuren tegen. Wat wordt hiermee bedoeld? En waarom moet u een kleur in een nummer uitdrukken als u bestelt? Blauw of rood schrijven is toch gemakkelijker?
Om de laatste vraag meteen te beantwoorden: nee. Een cijfer is gemakkelijker. Maar laten we eerst kijken waar RAL voor staat. RAL is een afkorting van Reichsausschuss für Lieferbedingungen en komt, zoals de naam aangeeft, uit Duitsland. Het is een systeem voor het coderen van kleuren.
Kleurcodering is uitgevonden om ervoor te zorgen dat alle verfwinkels exact dezelfde kleuren kunnen leveren. Als u vroeger naar de verfwinkel stapte en “rode verf” bestelde, kreeg u hoogstwaarschijnlijk een andere tint rood dan bij een andere verfwinkel. Mensen beleven kleuren immers subjectief. Wat de ene verfhandelaar rood noemde, was bij de ander donkerrood of lichtrood.
Kleurcodes voorkomen verwarring
Met de RAL-kleurencodering voorkomen we verwarring. Als u nu RAL 1012 in de ene winkel koopt, krijgt u precies dezelfde citroengele kleur als in de andere. Of dat nu bij een verfhandel in Nederland is, of bij een in Nieuw-Zeeland. Kleurcodes zijn objectief.
Het kleurensysteem is er in drie varianten:
- RAL Classic, met 210 kleuren. De codes bestaan uit vier cijfers die elk ook een eigen naam hebben. RAL Classic wordt het meest gebruikt en zien we veel in het dagelijks leven; het rood van Nederlandse brandweerwagens is RAL 3000 en heet “signaalrood”, het geel van ambulances is 1016 en heet “zwavelgeel”.
- RAL Design, met 1688 kleuren. Elke kleurnaam telt zeven cijfers: drie voor de tint, twee voor verzadiging en twee voor intensiteit.
- RAL Digital, bedoeld voor kleuren die op beeldschermen worden gebruikt. Het is een soort vertaling van RAL Classic en RAL Design naar digitale systemen als RGB en CMYK.
RAL kleuren zijn over de hele wereld populair en het kleursysteem bestaat al sinds 1927. Het wordt beheerd door het Deutsches Institut für Gutesicherung und Kennzeichnung.
Van de verf die Scanofloor Specialist in het assortiment voert, kunt u altijd een RAL-verfkleur vinden. Er is nog een ander “concurrerend” systeem dat NCS heet. Ook hiermee kunnen wij werken. Het zit op een vergelijkbare manier in elkaar en wordt ook wereldwijd gebruikt. Hier zijn de NCS-kleuren.
Heeft u toch nog vragen?De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via Telefoon/Whatsapp +31 (0)6 - 8230 1745. Of stel uw vraag via Mail of ons Contactformulier. Ons advies verplicht u tot niets! |

