• Lorem ipsum

Vloertegels verven

Vloertegels verven in de woonkamer is populair en niet moeilijk. Toch is het even opletten, vooral met keramische vloertegels. Een bestaande tegelvloer schilderen gaat niet met elke vloerverf. Dit artikel vertelt welk type verf geschikt is voor de tegels in uw woonkamer.

 

Aanbevolen producten voor tegelvloer verven

Hebt u niet-poreuze, harde, geglazuurde tegels? Kies dan:

Primer (1 laag dun aanbrengen)

  • Tegelprimer (alleen voor niet poreuze, harde en geglazuurde tegels)

Vloerverf (2 lagen)

 

Tip: breng als extra bescherming nog een laag Clearcoat aan. Deze transparante laag zorgt ervoor dat krassen in de gekleurde laag minder snel zichtbaar zijn. Dit is handig bij vloeren die zwaar belast worden. Ook thuis, waar bijvoorbeeld honden en spelende kinderen een vloer extra kwetsbaar kunnen maken.

 

Hebt u ruwe, poreuze tegels? Kies dan:

Primers (altijd minimaal 1 laag):

Vloerverf (altijd minimaal 2 lagen):

 

Hoe weet u of u poreuze of niet-poreuze tegels hebt?

De meeste tegels die binnenshuis worden gebruikt (in woonkamers, badkamers, keukens) zijn niet-poreus. Bent u er niet zeker van? Doe dan de watertest:

  • Leeg een glaasje water op de vloer.
  • Trekt het water gelijk in de ondergrond (zoals buiten bij stoeptegels tijdens een regenbui), dan is de tegel poreus.
  • Blijft het water erop liggen, dan is de tegel niet-poreus.

 

Tegelvloer verven: vloerverf voor transparante afwerking

Inno Coatings Tegelprimer

Voor niet-poreuze, harde, geglazuurde tegels adviseren wij speciale Inno Coatings Tegelprimer. Dit is altijd een veilige keus. Maar let op: deze primer moet heel dun worden aangebracht, liefst met een doek, en na een uur overgeschilderd met de eerste laag coating. Zorg dat de primer niet te dik gaat, want anders kan dit tot hechtingsproblemen leiden.

Scanofloor Clearprimer

Voor poreuze tegels adviseren we Clearprimer. Deze primer wordt veel gebruikt als voorbehandeling voor Clearcoat, de transparante vloerverf waarmee u een betonlook maakt. Clearprimer is daarnaast een prima universele grondverf voor poreuze tegels die normaal belast worden.

Voor zwaar belaste poreuze tegelvloeren is Uniprimer een aanrader. We raden af om Clearprimer te gebruiken op niet-poreuze oppervlakken. Het is onzeker of de toplaag dan voldoende hecht.

 

Waarom is de primer zo belangrijk?

Plavuizen en andere keramische tegels in de woonkamer (maar ook in badkamer, keukens en gangen) hebben meestal een afsluitende glazuurlaag. Hierdoor zijn ze glad en hard. Goedkope betonverf van lage kwaliteit hecht door die harde toplaag moeilijk op deze tegels, maar ook voor gewone primers (grondverf) is dit lastig. U hebt daarom een primer nodig die een goede hechting aangaat met gladde oppervlakken. Zulke producten zijn er niet veel. De Tegelprimer zorgt wél voor een soort kleeflaag tussen oppervlak en vloerverf.

 

Vloertegels verven: zo doet u dat

Advies over vloerverf

Het wordt over het algemeen aanbevolen om meerdere lagen verf aan te brengen. Dat wil zeggen een laag primer en twee lagen tegelverf (vloerverf voor tegels).

Denk altijd bij het schilderen van tegelvloeren aan de juiste voorbereiding. Bij vragen mag u ons altijd bellen. Hier volgen enkele tips voor vloertegels verven.

  • Voordat u aan de slag gaat is het belangrijk dat de ondergrond schoon en vetvrij is. Ontvet en reinig met Inno Coatings Ontvetter.
  • Loszittende verflagen, indien aanwezig, moeten ook weg. Schuren is hiervoor de beste methode. Schuren met korrel 220 geeft een goed resultaat op eerder geverfde vloeren. Bij onbehandeld gebleven vloeren is schuren niet nodig.
  • De primer brengt u in minimaal 1 laag aan. Het product geeft een beschermende hechtlaag en werkt tevens als stofbinder voor vloeren.
  • Na de primer kunt u de twee lagen tegelverf aanbrengen, zoals Colourcoat of Clearcoat. Dit gaat met een roller, en voor de hoeken met een kwast of borstel.

Let goed op de droogtijd tussen de lagen. Deze informatie kunt u vinden op de technische info die u bij de producten krijgt geleverd.

 

Tegelvloer verven: keramische tegels

De verf die meestal wordt gebruikt voor vloertegels verven in de woonkamer is een 2-componentenverf. Deze wordt extra hard en zorgt voor een slijtvaste vloer. Ook zorgt deze verf ervoor dat er een vloeistofdicht oppervlak komt.

Wij adviseren een van de volgende producten:

Vloertegels transparant verven

Scanofloor Clearcoat is een transparante vloerverf voor het lakken van onder meer betonvloeren en keramische tegels. Clearcoat is extreem slijtvast en toepasbaar als beschermende en vloeistofdichte afwerklaag. Deze verf is ideaal voor het creëren van de "betonlook". Omdat de verf warmtebestendig is en niet vergeelt, is Clearcoat geschikt voor ruimtes met vloerverwarming en veel zonlicht. Daarnaast kan Clearcoat worden gebruikt als extra beschermlaag bovenop dekkende vloerverf zoals Colourcoat. Dit is aangeraden bij vloeren die zwaar belast worden.

 

Tegelvloer dekkend vervenScanofloor Colourcoat is een dekkende vloerverf op basis van polyurethaan waarmee u de tegelvloer in uw woonkamer snel en grondig verfraait. Colourcoat is bijzonder sterk en duurzaam en beschermt de ondergrond optimaal. Prima bestand tegen UV-licht en warmte: met Colourcoat hebt u jaren plezier van uw vloer. Altijd aanbrengen in twee lagen, eventueel daarna afwerken met laagje Clearcoat bij zwaarbelaste vloeren. Onze Colourcoat vloerverf is verkrijgbaar in talloze kleuren volgens de RAL of NCS kleursystemen. U bestelt de juiste tegelverf in onze webshop.

Met deze producten kunt u gemakkelijk een tegelvloer verven en de vloertegels een nieuw fris uiterlijk geven.

 


Heeft u nog vragen?

Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren op 06 - 823 017 45. Of stel uw vraag via e-mail of Whatsapp. Ons advies verplicht u tot niets!