• Lorem ipsum

Grondverf voor vloeren

Moet je voor een vloer grondverf gebruiken? Wat is grondverf eigenlijk? En is het nodig om daarna vloerverf aan te brengen? Dit artikel geeft uitleg.


Grondverf kennen we onder tal van namen:

  • Primer
  • Voorbehandelmiddel
  • Impregneermiddel
  • Poedercoating
  • Hechtemulsie
  • Hechtmiddel
  • Hechtprimer

Er zijn, afhankelijk van de fabrikant of wie je het vraagt, weleens kleine verschillen tussen die begrippen, maar in grote lijnen komt het altijd op hetzelfde neer. Het zijn nagenoeg identieke producten.

Grondverf definitie en toepassing


Onder een grondverf (of primer of…) verstaan we een verfproduct dat het inzuigen van verf in de ondergrond tegengaat. Als je gewone verf op een vloer of muur aanbrengt, heeft de ondergrond (beton, steen, hout) sterk de neiging om die verf te absorberen. Dat ziet er uiteindelijk niet mooi uit. Je moet meerdere malen overnieuw schilderen en de kans bestaat dat je lelijke rolbanen blijft zien.

Grondverf heeft een iets andere samenstelling dan gewone verf. Deze gaat inzuiging juist tegen. Als je een primer aanbrengt zorg je voor een basis, een grond. Daar overheen kun je de afwerklaag aanbrengen. Die zal er meteen mooier en gelijkmatiger uitzien. Dit scheelt werk en geeft een veel beter resultaat. Vaak wordt gezegd dat de grondverf als een soort kleeflaag de hechting verbetert. Daarnaast geeft een primer extra bescherming. De ondergrond is veel minder kwetsbaar met een grondlaag en gaat dus langer mee.

Grondverf voor vloeren


Moet je op elke vloer grondverf aanbrengen? Vaak wel, maar niet altijd. Nieuwe, harde vloeren (beton, steen, tegels, maar ook hout) moet je voor het verven altijd gronden met een primer. Ook bij al langer bestaande vloeren kan een voorbehandelmiddel aangeraden zijn, vooral als de vloer erg droog is. Dit zien we vooral als de vorige verfbeurt ver terug ligt.


Scanofloor heeft de volgende primers in het assortiment:

  • Uniprimer (transparant, voor binnen en buiten)
  • Clearprimer(niet vergelend, vaak toegepast voor betonlook)


Je hebt géén grondverf nodig als u een kunststofvloer gaat schilderen. Scanofloor Vinyl Vloercoat breng je zonder primer aan op vloeren van laminaat, linoleum, vinyl en pvc.

Naast de "gewone" primers van Scanofloor hebben we nog een Inno Coatings Tegelprimer in ons assortiment. Dit is een product dat wat afwijkt. De tegelprimer mag enkel op niet-poreuze tegels worden aangebracht. Het oogt waterig en is lijmachtig: al na 45 tot 60 minuten moet de eerste coating er overheen worden gezet. Anders is de primer te droog. Gewone primers hechten onvoldoende op harde tegels. Vandaar dit speciale product.

Je bestelt primer van je keuze door de link aan te klikken. Deze brengt je naar de webshop. Wij leveren rechtstreeks van de fabriek. Snelle levering is dus gegarandeerd!


Heeft u nog vragen?

Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren op 06 - 823 017 45. Of stel uw vraag via e-mail of Whatsapp. Ons advies verplicht u tot niets!