• Lorem ipsum

Een betonvloer verven wordt steeds populairder. Vloerverf als afwerking in de woonkamer, en in winkels en bedrijven is intussen normaal. De kosten zijn laag, het onderhoud is simpel. Vloerverf op beton is eenvoudig zelf aan te brengen. En je kunt kiezen uit verschillende uitstralingen. Van een strakke effen uitstraling tot de nonchalante industriële betonlook: met vloerverf is het allemaal mogelijk.

Hieronder volgt een stappenplan voor het succesvol verven van uw betonvloer met een 2-componentenverf. Of u nu de betonvloer in de woonkamer verft, een winkelruimte, een garage of elders maakt hierbij geen wezenlijk verschil.

Let op: 'beton' is niet altijd beton

Voordat u verdergaat: hoewel we veelal spreken van betonnen vloeren, komen we deze in moderne huiskamers steeds minder tegen als eindvloer. Veel vaker treffen we in woningen anhydrietvloeren aan of zandcementvloeren. Die zien er voor een leek uit als beton, maar hebben een andere, zachtere samenstelling. Daarnaast zijn er egalinevloeren, een vloertype waarbij oneffenheden in de ondergrond zijn weggewerkt met een laagje egaline.

Voor het verven van de vloer zitten de verschillen hooguit in het schuren. Onderstaande tips gelden in de meeste gevallen dus ook voor anhydriet, egalinevloeren en zandcement.

Betonvloer verven: aanbevolen producten

Betonvloer reinigen (altijd uw eerste stap):

Inno Vloerreiniger: multifunctionele zeep voor het reinigen, ontvetten, desinfecteren en saneren van vloeren en andere ondergronden. Verdund aanbrengen. Nadien spoelen met schoon water.

Gaat u uw betonvloer dekkend verven, ga dan verder met:

Scanofloor Uniprimer

Universele primer geschikt voor tal van betonnen en steenachtige ondergronden, waaronder anhydriet en zandcement. Essentieel voor de hechting, 1 laag aanbrengen.

 

Scanofloor Colourcoat

Kleurvaste en duurzame 2-componentencoating op basis van polyurethaan. UV-bestendig. Ook voor vloeren met vloerverwarming en/of veel zonlicht. Breng in 2 lagen aan.

 

Scanofloor Clearcoat

Duurzame, transparante 2-componentencoating voor huiskamers en winkels. Aangeraden als extra toplaag om de kleur te beschermen (1 laag), bij vloeren die zwaar belast worden.

 

Wilt u de betonvloer transparant coaten (betonlook), kies dan:

Scanofloor Clearprimer

Transparante 1-componentsprimer. Bijzonder doorzichtig, daardoor ideaal voor betonlook mits gecombineerd met een duurzame topcoating. Breng minimaal 1 laag aan. Vermijd rolbanen.

 

Scanofloor Clearcoat

Duurzame, transparante 2-componentencoating voor huiskamers en winkels. Ook voor vloern met vloerverwarming en ruimtes die veel zonlicht krijgen.

 

Stappenplan Betonvloer Verven

Het verven van een betonvloer geeft het meest duurzame resultaat met 2-componenten-vloerverf. Deze verf is slijtvast, vloeistofdicht en gemakkelijk in onderhoud. De voorbereiding en het aanbrengen kunt u eenvoudig zelf doen. Houd wel rekening met de droogtijd.

Stap 1: voorbehandelen van de betonvloer

Laten drogen van de betonvloer
Advies over vloerverfVoor u aan het verven kan beginnen moet een nieuw gestorte betonvloer 4 tot 8 weken drogen. U kunt het vochtgehalte testen door een stukje plastic (50x50 cm) op de vloer te plakken met tape aan de randen. Zit er na 24 uur geen condens aan de onderkant van het plastic dan is de vloer voldoende droog om te worden geverfd. 

Schuren van beton
Voor een optimale hechting met de verf schuurt u de betonvloer met een betonschuurmachine (of diamantschuurmachine). Betonschuurmachines zijn te huur bij bouwmarkten en verhuurbedrijven als Boels en Bo-rent. Grote ruimtes zoals in fabrieken kunt u beter laten stralen. Laat dit over aan vakmensen.

Opgelet: hebt u een anhydrietvloer, cementdekvloer of egalinevloer in plaats van ruw beton, gebruik dan geen diamant- of betonschuurmachine, maar een gewone (parket)schuurmachine met een fijne korrel (120). Anders schuurt u het oppervlak kapot.

Stof- en vetvrije betonvloer
Heeft uw vloer vetvlekken dan kunt u deze verwijderen met Inno Vloerreiniger. Dit reinigingsmiddel brengt u aan met een dweil, harde bezem of schrobmachine. Spoel de vloer een aantal keer goed na met water. Het vocht verwijdert u met een waterstofzuiger. Laat de vloer drogen. Herhaal de vochttest om te bepalen of de vloer voldoende droog is. 

Afplakken van de plinten
Plak de plinten af met schilderstape. 

Vloerverwarming op lage stand
Zet vloerverwarming voor, tijdens en een aantal dagen na het aanbrengen op een lage stand. Hierdoor voorkomt u dat de verf te snel uithardt. 

Stap 2: betonvloer verven

Primer aanbrengen
Is uw betonvloer onbehandeld dan brengt u eerst 1 of 2 lagen primer aan. Een primer werkt als hechtmiddel en verbetert het eindresultaat enorm. Gebruik een kwast voor de moeilijk bereikbare plaatsen (randen, langs verwarmingsbuizen). Werk niet te ver vooruit met de kwast. Zo voorkomt u dat deze delen sneller droog zijn en zichtbaar blijven. 

Betonvloer verven woonkamer dekkendKortharige vachtroller
Voor de grote oppervlakken gebruikt u een brede (25-30 cm) kortharige vachtroller. Bevestig de vachtroller op een telescoopsteel of stok. 

Roltechniek
Breng de vloerverf aan in de lengterichting van de ruimte en verdeel deze vervolgens in de dwarsrichting. Eindig met het uitrollen van de verf in lengterichting zonder druk op de stok uit te oefenen. Zo voorkomt u zichtbare overgangen. U herhaalt deze stap voor de gehele vloer. 

Juiste laagdikte
De laagdikte bepaalt mede de uiteindelijke slijtvastheid van een verf. U brengt de juiste laagdikte aan door het rendement aan te houden van de gebruikte primer of vloerverf. Het rendement is verschillend per product en kunt u teruglezen in de “technische info” van het betreffende product. 

Plakband verwijderen
Let erop dat u het plakband verwijdert voordat de primer is uitgehard. 

Vloerverf op beton aanbrengen
Na het drogen (ongeveer 12-24 uur) van de primer brengt u de 2 componenten vloerverf op het beton aan. Doe dit binnen 72 uur. Dan hoeft u tussendoor niet te schuren. De droogtijd verschilt per primer en vloerverf. Een dag wachten is altijd goed. Wilt u sneller overschilderen? Bekijk de technische info voor de exacte droogtijd. De aangebrachte verflaag mag in ieder geval nooit plakkerig aanvoelen voordat deze wordt overgeschilderd.

Herhaal deze stap totdat u het aantal aanbevolen lagen heeft aangebracht (2-3 lagen). 

Stap 3: na het verven van de betonvloer 

Uitharden van 2 componenten vloerverf
De droogtijd van vloerverf op beton, anhydriet, zandcement en egalinevloeren varieert. De meeste 2-componentencoatings zijn na een dag beloopbaar maar pas op volle sterkte na 5 tot 7 dagen drogen. Wees voorzichtig met de vloer en dek in deze periode de vloer niet af met zeil of een stucloper!

Tip: plaats viltjes onder tafels en stoelen. Dit voorkomt vegen en pootafdrukken.

Bij het verven van de betonvloer bepalen zowel de kleur en glansgraad van de verf evenals de gladheid en structuur van het beton de uiteindelijke uitstraling.

In dit artikel leest u meer over het maken van een betonlook vloer.

Meer weten over betonnen vloeren verven?

U kunt deze producten bestellen in onze webshop door bovenstaande links te volgen. U ziet meteen de prijs per vierkante meter. Bedenk dat u voor een primer 1 laag aanbrengt, voor de afwerking met vloerverf 2 lagen.

Wilt u meer informatie over het verven van uw betonvloer met slijtvaste vloerverf, onze medewerkers staan u graag te woord. Bel 06-823 017 45 voor gratis advies.

Betonvloer verven in woonkamer - Stappenplan en vloerverf