klantenservice

Anhydrietvloeren: voordelen, nadelen en verven

Anhydrietvloeren: voordelen, nadelen en verven Anhydrietvloeren winnen aan populariteit. Maar wat is een anhydrietvloer? Wat zijn de voordelen? En wat zijn de nadelen? Kunt u anhydriet verven met vloerverf?

Scanofloor Specialist geeft antwoord op al deze vragen.

Wat is een anhydrietvloer?


Een anhydrietvloer wordt ook wel een kalkgebonden gietvloer genoemd. Het is een dekvloer die net als een zandcementvloer op de constructievloer wordt aangebracht. De anhydrietvloer heeft een dikte van 30 tot 50 mm en ziet er wat betonachtig uit, maar is gemaakt op basis van gips: anhydriet is een gedehydrateerde gipsvariant.  

Waar zandcement wordt gesmeerd, wordt anhydriet vloeibaar aangebracht. Een bulkwagen of silo pompt het vloeibare gipsmengsel, waar ook zand en water aan zijn toegevoegd, de ruimte in. Binnen wordt het mengsel op de juiste hoogte gebracht (iets wat u het best aan vakmensen overlaat). Met een drijfrei wordt de vloer waterpas. Tijdens het drogen, dat een halve tot een hele week duurt, ontstaat een gladde vloer. Deze is effen, naadloos en nagenoeg krimpvrij. Anhydriet is doorgaans minder hard dan zandcement.  Na het schuren kan de anhydrietvloer worden afgewerkt met vloerverf. Het is echter ook mogelijk om af te werken met vloerbedekking, laminaat, linoleum of vinyl.

Voordelen van anhydrietvloeren

  • Een dekvloer van anhydriet is bij uitstek geschikt voor grote oppervlakken. Dit soort vloeren kunnen in een hoog tempo worden gemaakt. Er zijn bedrijven die gemakkelijk 1500 vierkante meter dekvloer van anhydriet per dag aanleggen. We komen deze vloeren dan ook veel tegen in garages, showrooms, opslagruimtes en bedrijfspanden.
  • Anhydrietvloeren staan bekend vanwege hun goede warmtegeleiding. Ze worden dan ook vaak aanbevolen voor ruimtes met vloerverwarming.
  • Anhydriet is duurzaam en geschikt voor talloze afwerkingen.

Nadelen van anhydrietvloeren

  • Anhydrietvloeren zijn minder geschikt voor ruimtes waarin het erg vochtig wordt of waar de vloer zo sterk belast wordt dat ze snel slijt. Zandcement is daar een betere oplossing. Het wordt dan ook vaak afgeraden om anhydriet te gebruiken in badkamers. Echter, door af te werken met de juiste vloerverf kan wel een vloeistofdichte toplaag worden verkregen.
  • De kosten per vierkante meter zijn doorgaans wat hoger dan bij zandcement.
  • Waar zandcement ook buiten kan worden gebruikt is anhydriet uitsluitend voor binnen.

Verven van anhydrietvloeren


Een anhydriet gietvloer laat zich gemakkelijk en probleemloos verven. Er zijn meerdere soorten vloerverf die op anhydriet kunnen worden aangebracht. Het is aangeraden om op nieuwe anhydrietvloeren eerst een hechtprimer aan te brengen. Geschikte producten voor dekvloeren van anhydriet zijn:

Voorbehandelmiddelen:
Vloerverf:

U bestelt deze producten snel en gemakkelijk in onze webshop.