klantenservice

Anhydrietvloeren: voordelen, nadelen en verven

Anhydrietvloeren: voordelen, nadelen en verven

Anhydrietvloeren winnen aan populariteit. Maar wat is een anhydrietvloer? Wat zijn de voordelen? En wat zijn de nadelen? En met welke vloerverf kunt u anhydriet verven? Scanofloor Specialist geeft in onderstaand artikel antwoord op al deze vragen.

Haast? Deze producten hebt u nodig voor het verven van een anhydrietvloer:

Kies een van deze voorbehandelmiddelen (1 laag):

 • Uniprimer (aanbevolen als u dekkend gaat verven)
 • Clearprimer (niet vergelend, aanbevolen voor transparante coatings en anhydriet met vloerverwarming)

Werk af met een van deze vloercoatings (2 lagen):

 • Pre Dekverf
 • Colourcoat (niet vergelend, voor woon-, slaap- en badkamers, ook met vloerverwarming)
 • Clearcoat (transparant, voor betonlook of als extra beschermlaag)

Wat is een anhydrietvloer?

Een anhydrietvloer wordt ook wel een kalkgebonden gietvloer genoemd. Het is een dekvloer die net als een zandcementvloer op de constructievloer wordt aangebracht. De anhydrietvloer heeft een dikte van 30 tot 50 mm en ziet er wat betonachtig uit, maar is gemaakt op basis van gips: anhydriet is een gedehydrateerde gipsvariant.  

Waar zandcement wordt gesmeerd, wordt anhydriet vloeibaar aangebracht. Een bulkwagen of silo pompt het vloeibare gipsmengsel, waar ook zand en water aan zijn toegevoegd, de ruimte in. Binnen wordt het mengsel op de juiste hoogte gebracht (iets wat u het best aan vakmensen overlaat). Met een drijfrei wordt de vloer waterpas. Tijdens het drogen, dat een halve tot een hele week duurt, ontstaat een gladde vloer. Deze is effen, naadloos en nagenoeg krimpvrij.

Anhydriet is zachter dan beton en doorgaans ook minder hard dan zandcement. Na het schuren kan de anhydrietvloer worden afgewerkt met vloerverf. Het is echter ook mogelijk om af te werken met vaste vloerbedekking, laminaat, linoleum of vinyl.

Voordelen van anhydrietvloeren

 • Een dekvloer van anhydriet is bij uitstek geschikt voor grote oppervlakken. Dit soort vloeren kunnen in een hoog tempo worden gemaakt. Er zijn bedrijven die gemakkelijk 1500 vierkante meter dekvloer van anhydriet per dag aanleggen. We komen deze vloeren dan ook veel tegen in garages, showrooms, opslagruimtes en bedrijfspanden, maar ook in nieuwbouwwoningen.
 • Anhydrietvloeren staan bekend vanwege hun goede warmtegeleiding. Ze worden dan ook vaak aanbevolen voor ruimtes met vloerverwarming.
 • Anhydriet is duurzaam en geschikt voor talloze afwerkingen.

Nadelen van anhydrietvloeren

 • Anhydrietvloeren zijn minder geschikt voor ruimtes waarin het erg vochtig wordt of waar de vloer zo sterk belast wordt dat ze snel slijt. Zandcement is daar een betere oplossing. Het wordt ook vaak afgeraden om anhydriet te gebruiken in badkamers. Echter, door af te werken met een dampdoorlatende vloerverf kan hier wel een vloeistofdichte toplaag worden verkregen.
 • De kosten per vierkante meter zijn doorgaans wat hoger dan bij zandcement.
 • Waar zandcement ook buiten kan worden gebruikt is anhydriet uitsluitend voor binnen.

Anhydrietvloer verven

Een anhydriet gietvloer laat zich gemakkelijk en probleemloos verven. Het is een strakke vloer en egaliseren met egaline is lang niet altijd nodig. Er zijn meerdere soorten vloerverf die op anhydriet kunnen worden aangebracht. Belangrijk is dat het om dampopen verf gaat.

Belangrijk om te onthouden:

 • Voordat u aan de slag gaat, moet de vloer eerst schoongemaakt en geschuurd worden. Gebruik een schuurmachine korrel 100 of 120, tenzij de leverancier van uw anhydrietvloer anders adviseert.
 • Het is aangeraden om op nieuwe anhydrietvloeren eerst een primer aan te brengen. Deze werkt als stofbinder en versterkt de hechting van de verflaag.

Geschikte producten voor dekvloeren van anhydriet zijn:

Kies een van deze primers (altijd 1 laag opbrengen):

 • Uniprimer
 • Clearprimer (niet vergelend, voor als u vloerverwarming hebt en transparant wilt verven)

Kies vloerverf (2 lagen):

Meest populair in woningen is Colourcoat. Door over de Colourcoat nog een laag Clearcoat aan te brengen krijgt de vloer een krasvaste toplaag.

U bestelt deze producten snel en gemakkelijk in onze webshop. Let erop dat 2-componentenverf na het mengen hard begint te worden en dus maar een beperkte verwerkingstijd heeft. Het is gemakkelijk om voor elke laag een aparte pot verf te bestellen. Dan bent u er zeker van dat u niet met hard geworden resten blijft zitten.

Hebt u hulp nodig bij uw keuze, bel ons dan voor gratis en vrijblijvend advies!